Τοπικά

Βόλος:Έρχεται νέα αύξηση στο ψωμί

 

Νέες αυξήσεις των τιμών στο ψωμί αναμένεται να φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς από χθες οι αρτοποιοί προμηθεύονται ακόμη πιο ακριβό το αλεύρι λόγω της έλλειψης σιτηρών.
Η Ουκρανία και η Ρωσία αποτελούν τους σιτοβολώνες της Ευρώπης και οι εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει μια τεράστια ζημιά στην αλυσίδα διάθεσης του μαλακού σιταριού.
Οι αρτοποιοί αγοράζουν το αλεύρι πιο ακριβό και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τη μετακύλιση του κόστους στην τιμή των ψωμιού.
Ο πρόεδρος του σωματείου αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Τσουράπας ανέφερε πως «χθες παραλάβαμε αλεύρι με την τιμή να είναι 37% αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη ποσότητα που είχαμε παραλάβει. Η αύξηση είναι πολύ μεγάλη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χώρες κρατούν το σιτάρι τους για τις ίδιες, δεν το εξάγουν και περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ουρανία, η οποία παραδοσιακά αποτελεί εξαγωγό χώρα στο μαλακό σιτάρι.
Ενδεικτικά, όπως τόνισε ο κ. Τσουράπας «το ένα τσουβάλι αλεύρι έχει 25 κιλά και από τα 21 ευρώ που είχε μέχρι πριν μερικές μέρες η τιμή του έφτασε στα 26 ευρώ. Με αυτές τις τιμές είναι πολύ πιθανό να δούμε μέσα στο προσεχές διάστημα νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού».
Σημειώνεται πως ήδη εδώ και τρεις περίπου μήνες η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε και από τα 0,90 λεπτά που κατά μέσο όρο πωλούταν μια φρατζόλα, πλέον έφτασε στο 1,10 ευρώ, ενώ οι αρτοποιοί εκτιμούν πως θα υπάρξει και νέα αύξηση. Το πού μπορεί να φτάσει η αύξηση, παραμένει ακόμη άγνωστο, πάντως κάποιοι δεν αποκλείουν να δούμε και 1,40 ευρώ στην τιμή της φρατζόλας, με αποτέλεσμα να πούμε το ψωμί-ψωμάκι.
Μάλιστα ο κ. Τσουράπας έδωσε και μια άλλη διάσταση λέγοντας πως οι αρτοποιοί έλαβαν το μήνυμα από τις βιομηχανίες και εταιρείες που διαθέτουν το αλεύρι, πως θα πρέπει να προπληρώνουν την ποσότητα που θα λαμβάνουν.
Το κόστος παρασκευής του ψωμιού μεγαλώνει δραματικά αν υπολογίσουμε και το ρεύμα και τις αυξήσεις τιμών σε άλλες πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Τσουράπας, «θα φτάσουμε στο σημείο οι αρτοποιοί να φτιάχνουν τόσο ψωμί όσες θα είναι οι παραγγελίες από την προηγούμενη μέρα. Θα έχουμε δηλαδή το προπληρωμένο ψωμί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το