Τοπικά

Οι Βολιώτες τιμούν την Τσικνοπέμπτη

Οι Βολιώτες θα τιμήσουν για άλλη μια χρονιά το έθιμο της Τσικνοπέμπτης με τις ψησταριές και τις ταβέρνες να αναμένεται να είναι ασφυκτικά γεμάτες. Αρνί, κοκορέτσι, σούβλα, παϊδάκια προτιμούν οι πελάτες την ημέρα αυτή, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι πελάτες είναι ίδιοι σε αριθμό, με τον τζίρο και την κατανάλωση όμως να έχουν πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Θα τιμήσουν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης και φέτος οι Βολιώτες, με τις ψησταριές και τις ταβέρνες να είναι γεμάτες ή σχεδόν γεμάτες, αφού πολύς κόσμος έχει κάνει κράτηση μέρες τώρα.
Αρνί, κοκορέτσι, σούβλα, παϊδάκια φαίνονται να προτιμούν οι πελάτες την ημέρα αυτή, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που προτιμούν σουβλάκια, λουκάνικα, κοτόπουλο, μπριτζόλα κ.ά.
Χαρακτηριστικό γεγονός, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας πολλών να ξοδέψουν, αν και η πελατεία όσον αφορά στον αριθμό είναι σχεδόν η ίδια, αυτό που διαφέρει είναι η κατανάλωση που έχει πέσει κατακόρυφα σε σχέση με τα χρόνια προ μνημονίων.

Θεολόγης Σουγγάρης

Ο κ. Θεολόγης Σουγγάρης, που διατηρεί ταβέρνα 24 χρόνια, τόνισε ότι «οι πελάτες έχουν μεριμνήσει και έχουν κάνει κράτηση με αποτέλεσμα από το μεσημέρι να είμαστε σχεδόν γεμάτοι».
Όπως αναφέρει, την ημέρα της Τσικνοπέμπτης την τιμητική τους έχουν η σούβλα και τα παϊδάκια με τις τιμές να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι απορροφώντας την αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων. «Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με παλιότερες εποχές είναι πως σε αριθμό η πελατεία παραμένει υψηλά και η ίδια, αλλά η κατανάλωση και ο τζίρος έχουν πέσει κατακόρυφα. Περίπου 50% κάτω σε σχέση με τις καλές εποχές. Μια μέτρια καθημερινή ημέρα πριν την κρίση ισοδυναμεί σήμερα με την Τσικνοπέμπτη μέσα στην οικονομική κρίση».
Ο κ. Κωνσταντίνος Στατήρας διατηρεί χρόνια ψησταριά στις Μικροθήβες. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σχεδόν γεμάτο το μαγαζί του για τη σημερινή γιορτή της Τσικνοπέμπτης με τους πελάτες διαχρονικά να προτιμούν αρνί, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, παϊδάκια τη συγκεκριμένη ημέρα.
Οι παραγγελίες και η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά πολύ με τους πελάτες να παραμένουν στον ίδιο αριθμό, ενώ οι τιμές είναι ίδιες τα τελευταία χρόνια παρά τις αυξήσεις σε ΦΠΑ και φόρους.
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Κρινάκης, που διατηρεί ψησταριά (λειτουργεί 22 χρόνια) στη Νέα Ιωνία, συνεχίζοντας την παράδοση από τον πατέρα του, τόνισε ότι «αναμένουμε το μαγαζί να είναι γεμάτο την Τσικνοπέμπτη, αφού έχουν γίνει κρατήσεις εδώ και μέρες. Οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, παρά την αύξηση ΦΠΑ, αλλά και τους άλλους φόρους». Όσον αφορά στις προτιμήσεις για τη συγκεκριμένη ημέρα επισημαίνει ότι το αρνί και το κοκορέτσι έχουν την τιμητική τους.
«Ο κόσμος πλέον καταναλώνει φειδωλά. Ο αριθμός των πελατών είναι ίδιος πολλά χρόνια, αλλά η ποσότητα στις παραγγελίες έχει πέσει. Από τη στιγμή που ο κόσμος δεν έχει λεφτά, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, λογικό είναι να προβαίνει σε περικοπές στο φαγητό του» καταλήγει ο κ. Κων. Κρινάκης.
Ο κ. Γιώργος Μπουτίνας, ιδιοκτήτης ψησταριάς από τον Ιούνιο του 2016 στο κέντρο του Βόλου, ανέφερε ότι το μαγαζί αναμένεται να γεμίσει, αφού οι Βολιώτες θα τηρήσουν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, με τους πελάτες να απολαμβάνουν κοκορέτσι, κεμπάπ, κοντοσούβλι πρόβειο, χοιρινό και κοτόπουλο κ.ά.

 

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης
Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».
Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.
Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το