Τοπικά

Βολιώτες πληρώνουν δύο φορές για τις εισφορές τους

Η προχειρότητα και το εισπρακτικό μέτρο εισφορών ουσιαστικά του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αντικατοπτρίζεται και σε περιπτώσεις ιδιωτικών υπαλλήλων, οι οποίοι αν είναι μέλη σε εταιρείες καλούνται να ξαναπληρώσουν εισφορές.
Μέχρι πρότινος (έως 31 Δεκεμβρίου 2016) όσοι εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα με 25 ημέρες ασφάλισης και ήταν μέλη εταιρείας είχαν το δικαίωμα να καταθέσουν τα απαραίτητα χαρτιά στον ΟΑΕΕ επιλέγοντας ασφαλιστικό φορέα π.χ. το ΙΚΑ παίρνοντας έτσι απαλλαγή από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Κάτι που σήμαινε ότι δεν πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΟΑΕΕ, αφού ήδη πλήρωναν μέσω της εργασίας τους ως ιδιωτικοί υπάλληλοι.
Από 1/1/2017 όμως αυτό άλλαξε με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα και συγχρόνως μέλη σε εταιρείες να αναγκάζονται να πληρώσουν πάλι εισφορές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ιδιωτικός υπάλληλος και μέλος ομόρρυθμης εταιρείας την Παρασκευή που άνοιξε το σύστημα του ΕΦΚΑ για να μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να εκτυπώνουν το ειδικό έντυπο ασφαλιστικών εισφορών είδε με έκπληξη ότι ο Οργανισμός τον υποχρέωνε να πληρώσει 179,56 ευρώ μηνιαίες εισφορές (Ιανουάριος 2017).
Αναλυτικά: Από επιχειρηματική δραστηριότητα με ετήσιο εισόδημα 7.549,80 ευρώ και μηνιαίο 629,15 ευρώ καλείται να πληρώσει μέχρι στις 28 Φεβρουαρίου 2017 για τον Ιανουάριο 2017 το ποσό των 179,56 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές που αναλύονται ως εξής: Για τον κλάδο σύνταξης 125,83 ευρώ (20% του μηνιαίου εισοδήματος), για τον κλάδο υγείας 43,73 ευρώ (6,95% του μηνιαίου εισοδήματος) και 10 ευρώ ΟΑΕΔ.
Ακριβώς το ίδιο ποσό, όπως αναγράφεται στην ειδοποίηση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, καλείται να πληρώσει και για τον Φεβρουάριο του 2017.
Ο ίδιος επικοινώνησε με τη «ΘτΔ» εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του και την αγανάκτησή του για το εισπρακτικό ουσιαστικά μέτρο υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών. Όπως διερωτήθηκε, για ποιον λόγο το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τον υποχρεώνει να πληρώσει δύο φορές ουσιαστικά ασφαλιστικές εισφορές, αφού ήδη μέσω της ιδιωτικής του απασχόλησης πληρώνει εισφορές προς το Ασφαλιστικό του Ταμείο, που πλέον είναι και ενιαίο.
«Θα έχω κάποιο όφελος πληρώνοντας δύο φορές ασφαλιστικές εισφορές μία ως ιδιωτικός υπάλληλος και μία ως μέλος ομόρρυθμης εταιρείας; Θα πάρω μεγαλύτερη σύνταξη αν και όποτε βγω; Θα έχω καλύτερη εξυπηρέτηση και περισσότερα προνόμια στην Υγεία αφού διπλοπληρώνω;» επισημαίνει ο ίδιος.
Να σημειωθεί ότι στην ίδια κατάσταση είναι δεκάδες Βολιώτες που θα κληθούν να πληρώσουν δύο φορές ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο σύνταξης και για τον κλάδο υγείας.
«Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα του αρμόδιου υπουργείου και κατ’ επέκταση και της κυβέρνησης αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε περιπτώσεις όπως η προαναφερόμενη. Και μετά υπουργοί και βουλευτές της συγκυβέρνησης μας διαβεβαίωναν ότι το νέο ασφαλιστικό είναι δικαιότερο» καταλήγει.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Άρη Παπανδρέου, πρόεδρο του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Μαγνησίας, ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι όσοι πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για τον κλάδο σύνταξης με δύο ιδιότητες, δηλαδή ως ιδιωτικοί υπάλληλοι και ως μέλη εταιρειών (εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα) τα ποσά που θα καταβάλλουν θα υπολογιστούν όταν θα βγουν στη σύνταξη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το