Πολιτισμός

Βιβλίο του ΕΚΚΝ Βόλου με βιώματα από χώρες Μέσης Ανατολής – «Αποτυπώματα Πολέμου» από νεαρούς κρατούμενους

Τα δραματικά βιώματά τους από τους πολέμους που έζησαν συμμετέχοντας ακόμη και στις εχθροπραξίες, περιγράφουν σε βιβλίο μαθητές του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων (ΕΚΚΝ) Βόλου.
Το βιβλίο έχει τίτλο «Αποτυπώματα Πολέμου» και είναι το πέμπτο που εκδίδεται από το 33ο Δημοτικό Σχολείο το οποίο λειτουργεί στο ΕΚΚΝ.
«Γύρω στον Μάιο αποφασίσαμε να εκδώσουμε ένα βιβλίο για τους πολέμους. Ο πόλεμος αποτελεί δυστυχώς μια πραγματικότητα για τον κόσμο, τον παρακολουθούν και οι νεαροί κρατούμενοι που έχουμε στο σχολείο μέσα από τις τηλεοράσεις. Συζητήσαμε μαζί τους και αποφασίσαμε να προβούμε μαζί με τους άλλους εκπαιδευτικούς στην έκδοση του βιβλίου» δήλωσε ο προϊστάμενος του σχολείου κ. Θανάσης Καραγιάννης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα βιώματα των μαθητών λέγοντας πως πολλοί μαθητές του σχολείου έχουν βιώματα από πολέμους, πολέμησαν, συμμετείχαν σε εχθροπραξίες. Προέρχονται από χώρες, όπως η Συρία, η Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, όπου ο πόλεμος είναι καθημερινή πραγματικότητα ακόμη και αν δεν βρίσκεται στις ειδήσεις των ΜΜΕ. Μαθητές μάς ανέφεραν πως αναγκάστηκαν σε ηλικία 17 και 18 ετών να στρατολογηθούν και να πολεμήσουν. Κάποιοι έφτιαχναν βόμβες και τις έβαζαν σε αερόστατα, άλλοι ήταν ελεύθεροι σκοπευτές».
Σχεδόν όλοι οι μαθητές έχουν μέλη στις οικογένειές τους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Οι πατεράδες τους αναγκάστηκαν να τους δώσουν χρήματα για να γλιτώσουν από το μαρτύριο. Έγιναν πρόσφυγες ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα και ερχόμενοι στην Ελλάδα μέσα στην πείνα και την εξαθλίωση, έγιναν παραβάτες του νόμου. Στις φυλακές, όμως, μέσα από τη διδασκαλία στο σχολείο μαθαίνουν τις αξίες της ομαλής προσαρμογής στην κοινωνία.
«Μπορέσαμε να συγγράψουμε το βιβλίο μέσα σε τέσσερις μήνες» είπε ο κ. Καραγιάννης και πρόσθεσε πως «έχει 80 σελίδες. Προσπαθούμε να συγγράφουμε μικρά και περιεκτικά βιβλία, ώστε να είναι ευκολοδιάβαστα. Επίσης εκτός από τα κείμενα περιλαμβάνονται και οι ζωγραφιές».
Η διαδικασία της συγγραφής δεν ήταν εύκολη, καθώς μαζί με τη διδασκαλία οι μαθητές έδιναν τις συνεντεύξεις στους εκπαιδευτικούς, αρκετές φορές και με τη βοήθεια μεταφραστή και οι εκπαιδευτικοί στη συνέχεια αναλάμβαναν την επιμέλεια των κειμένων.
Από το σχολείο έχουν εκδοθεί τα προηγούμενα χρόνια άλλα τέσσερα βιβλία.
Το πρώτο αφορούσε συνταγές μαγειρικής από διάφορες χώρες του κόσμου, το δεύτερο τα ήθη και τα έθιμα, το τρίτο τα ανθρώπινα δικαιώματα και το τέταρτο τη ζωή πίσω από τα σίδερα των φυλακών.
Η υλοποίηση των συνεντεύξεων και η συγγραφή των κειμένων έγινε από τον κ. Θανάση Καραγιάννη, τον δάσκαλο του σχολείου κ. Κώστα Καραδήμα και την εκπαιδεύτρια του Κέντρου Διά Βίου Εκπαίδευσης κ. Σωτηρία Καλμπένη. Η διόρθωση των κειμένων πραγματοποιήθηκε από την εκπαιδεύτρια του Κέντρου Διά Βίου Εκπαίδευσης κ. Αργυρή Γώγου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το