Τοπικά

Βίντεο για προστασία από απάτες δημιούργησε ο Βολιώτης αξιωματικός της ΕΛΑΣ Πέτρος Παπαδημητρίου

Μια εικόνα χίλιες λέξεις λέει η γνωστή ρήση των Κινέζων και πάνω σε αυτό δημιουργήθηκαν πολλές εικόνες που αντιπροσωπεύουν χιλιάδες λέξεις. Ο λόγος για τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, με αξιωματικό της να προχωρεί στην δημιουργία ενός βίντεο, διάρκειας 49 δευτερολέπτων, στο οποίο εξηγεί με εικόνες τη δράση των απατεώνων, προκειμένου να προφυλαχθούν οι πολίτες.

Το βίντεο αναρτήθηκε στη σελίδα της ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας στο Facebook τον περασμένο μήνα και παρουσιάζει σχηματικά τον τρόπο δράσης των επιτήδειων, που προσπαθούν να μπλέξουν στα δίχτυα τους ανυποψίαστους επιχειρηματίες και ιδιώτες.

Αρχικά παρουσιάζονται οι μεθοδολογίες που ακολουθούνται για την αλίευση των στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών, ενώ στη συνέχεια για πρώτη φορά, όσοι μπουν στη σελίδα, θα δουν με σχήματα τη μέθοδο των δραστών και το πώς μοιάζει το περιβάλλον που δημιουργούν στο διαδίκτυο, ώστε να εγκλωβίσουν τα θύματά τους.

Στο βίντεο εμφανίζονται άλλοι δύο τρόποι δράσης: Είτε κάποιος κακόβουλος χρήστης του διαδικτύου δημιουργεί μια πλασματική ιστοσελίδα και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να συγκεντρώνει στοιχεία και αριθμούς πιστωτικών καρτών χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο διαδικτυακό κατάστημα και κάνουν τις αγορές τους.

Είτε οι επιτήδειοι καταφέρνουν να αποκτούν φυσική πρόσβαση στα στοιχεία πιστωτικών καρτών πολιτών, σημειώνοντας αυτά και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν σε διαδικτυακές αγορές, καθώς για τις αγορές αυτές δεν είναι απαραίτητη η φυσική κατοχή της πιστωτικής κάρτας παρά μόνο τα στοιχεία αυτής.

Το βίντεο στη συνέχεια αναφέρεται στους δύο τρόπους απάτης μέσω αγοραπωλησίας οχήματος, με τους απατεώνες πότε να εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες που πουλάνε, για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο, και πότε ως αγοραστές.

Παράλληλα με την ίδια μέθοδο εξαπατούν με δήθεν πωλήσεις ή αγορές κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών, τάμπλετ, ηλεκτρικών εργαλείων και άλλων προϊόντων.

Η προσπάθεια της ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας αναφέρεται και στις απάτες εις βάρος επιχειρηματιών, με το πρόσχημα της λανθασμένης τραπεζικής κατάθεσης, αλλά και σε τέσσερις πολύ κοινές και γνωστές μεθόδους απάτης.

Μια από αυτές είναι πως επιχειρούν να μπουν στα σπίτια, παρουσιαζόμενοι ως υπάλληλοι ΔΕΗ ή τεχνικοί συντήρησης ανελκυστήρων ή πωλητές ειδών ή γνωστοί συγγενικών τους προσώπων με σκοπό την κλοπή ή τη ληστεία.

Η Αστυνομία δίνει 18 συμβουλές για το πώς μπορούν οι πολίτες να αποφεύγουν τις κακοτοπιές, ενώ το βίντεο κλείνει με τρεις συμβουλές για το phishing, μεταξύ των οποίων, να μην συμπληρώνουν οι πολίτες φόρμες με τα προσωπικά τους στοιχεία, όταν αυτές αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Δημιουργός του συγκεκριμένου βίντεο ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας, αστυνόμος Β’, Πέτρος Παπαδημητρίου, ο οποίος θέλησε με αυτή του την πρωτοβουλία να βοηθήσει τον κόσμο, μετά τα συχνά περιστατικά ηλεκτρονικών απατών.

«Σκοπός είναι να αποτυπωθούν οι εικόνες στον κόσμο, να μείνουν τυπωμένες στο μυαλό τους και να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις. Οι περισσότεροι κουράζονται να διαβάζουν μακροσκελή κείμενα. Έτσι σκέφτηκα μετά από έγκριση του υποστράτηγου Αστέριου Μαντζιώκα, να ντύσω τα λόγια με εικόνες, σε ένα βίντεο μερικών δευτερολέπτων», αναφέρει ερωτηθείς σχετικά, ο Βολιώτης αστυνομικός.

Σημειώνεται πως η διεύθυνση, όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν το εγχείρημα είναι η: https://www.facebook.com/100068868083762/videos/pcb.291440109828256/548022380005886

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το