Πολιτισμός

Βικτώρια – Μαρία Μπέλλου:Πανεπιστημιακοί επιστήμονες και ερευνητές εκ Καναλίων της Μαγνησίας ορμώμενοι

 

ΜΕΡΟΣ Γ΄

Της Αγγελικής Θάνου
δρ. Παιδαγωγικής και συγγραφέας

Δεύτερη κόρη του Αντώνη και της Δήμητρας, το γένος Κοντογιάννη, η Βικτώρια – Μαρία (Βίκυ) εκδήλωσε από την παιδική ηλικία τη σαφή και δυνατή στοχο – προσήλωση με όραμα και μεράκι. Τι κι αν γεννήθηκε και μεγάλωσε σ’ ένα χωριό; Με σταθερό στήριγμα την οικογένειά της, με χαμόγελο και πίστη πορεύτηκε αισιόδοξα και με εργατικότητα προς τη γνώση και τη μάθηση. Σήμερα κατέχει την έδρα της καθηγήτριας στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με γνωστικό αντικείμενο τη Διοίκηση. Παράλληλα διευθύνει το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιχειρηματικότητα» καθώς και το Εργαστήριο Διοίκησης του Τμήματός της.
Οι προπτυχιακές της σπουδές αφορούν στην Οργάνωση και τη Διοίκηση των Επιχειρήσεων και υλοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του NewHaven, CT, USA (μετάβαση βάσει επίσημης συμφωνίας ανταλλαγής φοιτητών και μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο του NewHaven). Προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – ΜΒΑ – στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών. Ο τίτλος της Διδακτορικής της διατριβής είναι η « Διάρρηξη του ψυχολογικού συμβολαίου κατά τη διάρκεια οργανωσιακών αλλαγών: Η περίπτωση των συγχωνεύσεων & εξαγορών» και το έλαβε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Η επιστημονική, ερευνητική και συγγραφική της δραστηριότητα είναι σημαντική με πολλές δεκάδες δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια σε βιβλία, επιμέλεια βιβλίων, παρουσιάσεις σε συνέδρια και ημερίδες.
Την χαρακτηρίζει ένα πολυδιάστατο διοικητικό έργο στο Τμήμα της, αποτελεί δε συνδετικό κρίκο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών με τη Δομή Υποστήριξης φοιτητών/τριών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (2018 έως σήμερα).
Η πορεία της στον ακαδημαϊκό στίβο χαρακτηρίζεται από πολλές υποτροφίες και
επιβραβεύσεις με πιο σημαντικές τις παρακάτω:
Υποτροφία από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής (2002-2004)
Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για το 2ο έτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος με επέκταση και για τις διδακτορικές σπουδές (1999 – 2002)
Υποτροφία (με τη μορφή της απαλλαγής από τα δίδακτρα) από το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, βάσει της σειράς εισαγωγής (1ο έτος) και της επίδοσης (2ο έτος)
Βραβείο από το Ελληνοαμερικανικό Ίδρυμα «OrderofAhepa» (1998)
Υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του NewHaven, CT, USA (1998)
«Λίστα του Πρύτανη» (TheDean’s List), Πανεπιστήμιο του NewHaven, CT, USA (1998).
Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Γκαβαρδίνα και έχουν αποκτήσει δυο αγόρια, τον Χρήστο – Κωνσταντίνο και τον Αντώνη. Οι γονείς της, Αντώνης και Δήμητρα, δηλώνουν περήφανοι και για τις δυο θυγατέρες τους (η πρώτη κόρη τους, η Αριστέα, διαπρέπει στον χώρο της Ιατρικής Επιστήμης).
Κάθε συνέντευξη, μικρή ή μεγάλη, μας γνωστοποιεί διαστάσεις της προσωπικότητας των ανθρώπων, Ας αφουγκραστούμε με αγάπη τη Βικτώρια (Βίκυ) Μπέλλου στη συνομιλία που ακολουθεί:

Γιατί Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και όχι κάτι άλλο; Τι είναι αυτό που καθόρισε την αρχική επιλογή σας;
Η αλήθεια είναι ότι συχνά στα 17 δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο το αντικείμενο με το οποίο θέλει πραγματικά κάποιος/α να ασχοληθεί ενώ ακόμη και όταν φαινομενικά κάποιος/α ξέρει τι θέλει, δεν έχει απόλυτη συναίσθηση του τι τον/την περιμένει. Προσωπικά μάλλον επηρεάστηκα από την ύπαρξη οικογενειακής επιχείρησης, οπότε το εν λόγω Πανεπιστημιακό Τμήμα φάνταζε οικείο.

Υπήρξαν σημαντικά πρόσωπα στην πορεία σας προς τη γνώση που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις επιλογές σας;
Αναμφισβήτητα, καθένας από εμάς δέχεται πολλαπλές επιρροές. Είχα την τύχη να έχω κάποιους εξαιρετικούς δασκάλους, τόσο ως μαθήτρια όσο και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα, ως μαθήτρια Λυκείου είχα την τύχη να έχω ως καθηγητή έκθεσης έναν άνθρωπο που μου έμαθε πως να γράφω και να μιλώ (ευελπιστώ σωστά) τη γλώσσα. Στις προπτυχιακές μου σπουδές, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είχα έναν καθηγητή, ο οποίος ήταν φάρος δικαιοσύνης και ακεραιότητας αλλά και εξαιρετικά δραστήριος. Στην Αμερική, μία από τις καθηγήτριές μου με έκανε να αγαπήσω τη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων και γενικότερα την ενασχόληση με τον ανθρώπινο παράγοντα στις επιχειρήσεις. Σε προσωπικό επίπεδο, οι γονείς μου, η αδερφή μου αλλά και ο σύζυγός μου – μιας που παντρεύτηκα πριν ολοκληρώσω όλες τις βαθμίδες σπουδών μου – σίγουρα με επηρέασαν καθοριστικά, βοηθώντας με να αναπτύξω συγκεκριμένη στάση ζωής αλλά και την απαιτούμενη επιμονή και υπομονή.

Οι σπουδές και η έρευνά σας διαχέονται από τις έννοιες στρατηγική, οργάνωση, σχεδιασμός, διοίκηση. Έχει επηρεάσει αυτή η ενασχόληση και η γνώση τις άλλες διαστάσεις της ζωής σας; (οικογένεια, προσωπικές επιλογές, φιλίες κ.λπ.)
Η στενή σύνδεση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι δεδομένη. Μάλιστα οι έρευνες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία. Συνεπώς αναπόφευκτα ασκούνται επιρροές και προς τις δύο κατευθύνσεις. Σίγουρα το αντικείμενο των σπουδών μου και η εξειδίκευσή μου επηρεάζει μεγαλύτερες και μικρότερες επιλογές στον χώρο εργασίας (π.χ. την οργάνωση και δομή των μαθημάτων, την αντιμετώπιση των φοιτητών, τη συνεργασία με τρίτους) αλλά και εκτός αυτής. Ένα μειονέκτημα του να έχεις υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό σου είναι ότι γεννά και υψηλές απαιτήσεις από τους άλλους. Είμαι αρκετά επιλεκτική με τις φιλίες ενώ το μεγαλύτερο μέρος του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου μου τον αφιερώνω στην οικογένειά μου.

Διδασκαλία ή έρευνα, τι είναι για σας περισσότερο γοητευτικό;
Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, παρότι συχνά το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Η διδασκαλία απαιτεί να προσαρμοστείς στο κοινό, να καταλάβεις τις ανάγκες του και να προσφέρεις με εύληπτο τρόπο όσα πρέπει να μεταδώσεις. Εδώ η πρόκληση είναι να κάνεις τους/τις φοιτητές/τριες, ανεξαρτήτως ηλικίας και εκπαιδευτικού επιπέδου (προπτυχιακού, μεταπτυχιακού, διδακτορικού) να εμπλακούν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία ώστε να αξιοποιήσουν κατά το δυνατόν καλύτερα τις δυνατότητές τους. Από την άλλη η έρευνα, άλλοτε μοναχική άλλοτε με συνεργασία, είναι μία άκρως δημιουργική και γεμάτη προκλήσεις διεργασία. Κάθε φορά που κάνω μία έρευνα αγωνιώ για τα ευρήματα ενώ κάθε φορά που δημοσιεύεται μία έρευνά μου είναι μία μικρή νίκη.

Πώς χωρούν όλα αυτά τα σπουδαία πράγματα στη ζωή σας; Είναι αρκετό για σας το 24ωρο;
Η αλήθεια είναι ότι έχω επανειλημμένα αιτηθεί την επέκταση του 24ώρου, αλλά μάταια, έχω αποτύχει παταγωδώς! Αστειεύομαι! Δεν είναι εύκολο να ανταποκρίνεσαι αποτελεσματικά σε πολλαπλούς ρόλους. Προσπαθώ πολύ να βρω τη χρυσή τομή για ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής. Ο καλός προγραμματισμός και η καλή οργάνωση βοηθούν. Ο χρόνος όμως (και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι) θα δείξουν αν θα τα έχω καταφέρει τελικά.

Η παρουσία του covid – 19 έχει επιδράσει στην ποιότητα των σπουδών στα τμήματα που συμμετέχετε;
Ο Covid – 19 μας ανάγκασε να μεταβούμε σχετικά βίαια στην τηλεκπαίδευση. Παρότι υπήρχαν οι υποδομές, δεν χρησιμοποιούνταν οπότε έπρεπε όλοι (διδάσκοντες και φοιτητές) να βρούμε τον τρόπο προσαρμοστούμε πολύ γρήγορα. Αυτό που μας έλειψε περισσότερο ήταν η αλληλεπίδραση και η αμεσότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επίσης η δυνατότητα συμμετοχής με κλειστό μικρόφωνο και κάμερα περιόρισε όχι μόνο τη συμμετοχή αλλά και την εγρήγορση από την πλευρά των φοιτητών/τριων. Χάρη στην τηλεκπαίδευση όμως κερδίσαμε τη δυνατότητα να παραμείνουμε «κοντά» – έστω και εικονικά, ενώ δεδομένων των περιορισμών για κάποιους ήταν μία δημιουργική εναλλακτική ή και η μόνη διέξοδος. Σίγουρα οι περισσότεροι αδημονούμε να επιστρέψουμε στις αίθουσες χωρίς μάσκες και χωρίς αγωνία για την υγεία μας.

Υπάρχουν βιβλία στη βιβλιοθήκη σας στα οποία επιστρέφετε συχνά, σαν να είναι οι προσωπικοί σας φάροι;
Δυστυχώς αρκετά χρόνια τώρα η βιβλιοθήκη μου έχει κυρίως βιβλία που σχετίζονται με τα μαθήματα που διδάσκω. Μάλιστα μεγάλο κομμάτι των όσων διαβάζω βρίσκονται διαδικτυακά, σε διεθνή περιοδικά αλλά και στην επικαιρότητα. Άλλωστε το αντικείμενο της διοίκησης είναι ιδιαίτερα «ζωντανό» και διαρκώς εξελισσόμενο.

Εάν έπρεπε να διασώσετε μόνο ένα βιβλίο ποιο θα ήταν αυτό;
Ένα από τα πιο επιδραστικά για εμένα βιβλία είναι το “Who moved my cheese” («Ποιος πήρε το τυρί μου» είναι ο ελληνικός τίτλος). Ο τίτλος δεν φαντάζει κάτι ιδιαίτερο ενώ είναι και πολύ μικρό. Παρότι όμως έχει γραφτεί για εργαζόμενους είναι ποικιλοτρόπως χρήσιμο (στην εργασία αλλά και την προσωπική ζωή), βοηθώντας μας να βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπίζουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή μας. Και είναι τόσες πολλές οι αλλαγές! Όπως είχε πει και ο ο Ηράκλειτος: «Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’αυτό μένειν». Βέβαια, σχετικά πρόσφατα, χάρη στα παιδιά μου διάβασα και άλλο ένα βιβλίο, το «Τι μπορείς να κάνεις με μία ιδέα;» που νομίζω ότι μπορεί να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους.

Ποιο είναι για σας, το υπέρτατο αγαθό της ζωής;
Η υγεία. Τι άλλο;! Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κατακτώνται, εύκολα ή δύσκολα.

Έχετε χόμπι ή αγαπημένες ενασχολήσεις που ξεκουράζουν τον νου και την ψυχή σας;
Οι βουτιές στη θάλασσα είναι μία αγαπημένη συνήθεια, ένας καφές με τον σύζυγο, μία έξοδος με την οικογένεια ή φίλους είναι μικρές απολαύσεις που σίγουρα με αναζωογονούν.

Στις αναδρομές σας στον γενέθλιο τόπο σας ποιες μνήμες κυριαρχούν; (πρόσωπα, μυρωδιές, γεύσεις, εικόνες).
Λείπω αρκετά χρόνια από το χωριό και καθώς αυξάνονται οι υποχρεώσεις και μεγαλώνουν τα παιδιά μου, επιστρέφω όλο και λιγότερο. Θυμάμαι όμως ατελείωτα παιχνίδια στη γειτονιά, βόλτες για αγριολούλουδα στα εξωκλήσια, αξέχαστες γεύσεις της μητέρας μου.

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους νέους ανθρώπους του τόπου σας;
Να μην αποθαρρύνονται από το γεγονός ότι κατάγονται από ένα μικρό χωριό και να μην αρκούνται σε τίποτα λιγότερο από τα όνειρά τους. Μπορούν να τα καταφέρουν, όπως και τόσοι άλλοι. Αρκεί να βρουν κάτι που αγαπούν και να δουλεύουν συστηματικά και με μεράκι, παρά τις δυσκολίες που θα προκύψουν.

Μοιραστείτε μαζί μας μια ευχή με αφορμή τη νέα χρονιά που κάνει τα πρώτα της βήματα.
Μακάρι το 2022 να μας προσφέρει υγεία και άφθονες αφορμές για να χαμογελάσουμε.

Το ευχόμαστε ολόψυχα. Σας ευχαριστούμε θερμά!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το