Πολιτισμός

Βατικανό: Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Της Άννας Μαρίας Κουτσιρίμπα – Σεμιλιέτωφ,
φιλολόγου – συγγραφέα*

Ο ναός του Αγίου Πέτρου αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου με καθαρό μήκος 186 μέτρα, ενώ με τους τοίχους αγγίζει τα 194 μέτρα, ύψος 46 και είναι χωρητικότητας 60.000 ατόμων. Αποτελεί τον ιερότερο τόπο προσκυνήματος του καθολικισμού. Μία εκκλησία παγκοσμίου φήμης. Κάτω από το Ιερό βρίσκεται ο τάφος του Αποστόλου Πέτρου, όπου κατά την εποχή του Νέρωνα το 67 μ.Χ. σταυρώθηκε ανάποδα. Μετά την ανακήρυξη της ανεξιθρησκίας από τον Μέγα Κωνσταντίνο το 313, το 324 ο ίδιος διέταξε την ανέγερση μιας μεγάλης παλαιοχριστιανικής Βασιλικής προς τιμή του Αγίου Πέτρου. Στη συνέχεια τη νέα κατασκευή ανέλαβε ο Πάπας Ιούλιος ΙΙ στις αρχές του 16ου αιώνα και χρειάστηκαν 150 χρόνια για την αποπεράτωσή της. Μάλιστα οι πάπες για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα για την αποπεράτωση του ναού, κυκλοφόρησαν τα περίφημα συγχωροχάρτια, όπου είχαν κοστολογήσει τα αμαρτήματα για να τα μοιράζουν στους πιστούς και να συγχωρούνται οι αμαρτίες τους. Ένας ναός που δέχτηκε πολλές μετατροπές μέχρι σήμερα. Έχει πέντε εισόδους με κεντρική την Πόρτα Σάντα που ανοίγει μόνο κάθε 25 χρόνια και λέγεται πως όσοι πιστοί την περάσουν συγχωρούνται οι αμαρτίες τους. Η μεσαία πύλη σχηματίζει σε έξι πλάκες τον Ιησού, την Παναγία, τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, καθώς και τα μαρτύριά τους. Πραγματοποιήθηκε από τον Αντόνιο Φιλαρέτε στα μέσα του 15ου αιώνα και αποτελεί ένα αριστούργημα της χρυσοχοΐας. Στην πλευρά των πυλών της πρόσοψης στέκουν τα αγάλματα των Πέτρου και Παύλου.
Περνάμε στο εσωτερικό του ναού και αμέσως αντιλαμβανόμαστε τη διαφορά του μεγέθους του. Ένας ναός που θωρείς με δέος και συγκίνηση. Στον κεντρικό νάρθηκα συναντάμε δυο δεξαμενές με αγίασμα, το μπρούτζινο άγαλμα του Αγίου Πέτρου και δεξιά και αριστερά μας μια σειρά από Καπέλες, δηλαδή Παρεκκλήσια, που εντυπωσιάζουν με την περίτεχνη διακόσμησή τους.

Η Πιετά

Καθώς προχωράμε στο κεντρικό κλίτος παρατηρούμε στο δάπεδο να αναγράφονται τα μήκη διάσημων εκκλησιών ανά τον κόσμο. Αναμφισβήτητα πρόκειται για έναν ναό που δημιουργήθηκε για να υμνήσει την ιεροσύνη της Καθολικής Εκκλησίας. Έναν ναό γεμάτο με λείψανα Αγίων και αμύθητων θησαυρών, σε ένα μείγμα ρυθμών του Μπαρόκ και της Αναγέννησης. Περιφερόμαστε ώρες και θαυμάζουμε τα μνημεία με τις απίστευτες λεπτομέρειες.

Ένα από τα πολλά αγάλματα του ναού

Στη δεξιά πτέρυγα το Παρεκκλήσι που θα τραβήξει την προσοχή μας είναι η Καπέλα του Ελέους, που βρίσκεται η γνωστή Πιετά, έργο του Μιχαήλ Άγγελου στα μέσα του 15ου αιώνα, όταν ήταν μόλις 25 ετών και είναι το μόνο έργο του που φέρει την υπογραφή του, λαξευμένο στο φόρεμα της Παρθένου. Ένα έργο όπου η Παναγία κρατά στα χέρια της το άψυχο σώμα του Ιησού. Αν προσέξουμε, θα διαπιστώσουμε πως η Παναγία απεικονίζεται σε νεαρή ηλικία, θέλοντας ο καλλιτέχνης να τονίσει πως οι αγνοί άνθρωποι δεν γερνάνε ποτέ, ενώ η μορφή του Ιησού είναι γερασμένη για τον λόγο ότι πήρε πάνω του όλες τις αμαρτίες του κόσμου,
Ξεχωρίζουν επίσης η Καπέλα του Σεβαστιανού με το ψηφιδωτό που αναπαριστά το Μαρτύριο του Αγίου, η Καπέλα των Αχράντων Μυστηρίων, η Καπέλα Γκρεγκοριάνα, με την τοιχογραφίας της Παναγίας.

Ο τρούλος

Στο τέλος της πτέρυγας δεξιά της Αγίας Τράπεζας ένα γλυπτό του καθιστού Αγίου Πέτρου που το δεξί του πόδι το έχει χαϊδέψει εκατομμύρια κόσμος, αφού ο πάπας Πίος ΙΧ έδινε άφεση αμαρτιών για όποιον το φιλούσε μετά την εξομολόγηση. Έργο όπου μας θυμίζει περισσότερο άγαλμα φιλοσόφου του 3ου αιώνα παρά Αγίου. Το επιβλητικό ιερό χρησιμοποιείται μόνο από τους πάπες. Η Αγία Τράπεζα υπέροχη με τους τέσσερις στριφτούς στύλους του Μπερνίνι ύψους 29 μέτρων να στηρίζουν τον θόλο, που έχει διάμετρο 42 μέτρα και περίμετρο 71 μέτρων. Ο θόλος αποτελεί ένα πραγματικό αριστούργημα και υψώνεται 119 μέτρα πάνω από την Αγία Τράπεζα. Στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες που φιλοξενούν αγάλματα, της Αγίας Ελένης, της Αγίας Βερονίκης, του Αγίου Λογγίνου και του Αγίου Ανδρέα. Όταν τον ανέλαβε ο Μιχαήλ Άγγελος ήταν σε ηλικία 72 ετών. Ο Θρόνος του Αγίου Πέτρου είναι ένα οστεοφυλάκιο όπου τον κρατούν εκπρόσωποι της ρωμαιοκαθολικής, αλλά και της χριστιανικής εκκλησίας. Η πρόσβαση στην οροφή του ναού είναι εφικτή. Σκάλες μας οδηγούν και κάτω από την εκκλησία, στις Σπηλιές του Βατικανού. Θα κατηφορίσουμε τα σκαλοπάτια, σπάνια οι ξεναγοί μάς οδηγούν σε αυτόν τον χώρο. Αλλά επιτρέπεται η είσοδος και μπορούμε να τον επισκεφτούμε. Εκεί θα δούμε μια σειρά από παλαιοχριστιανικές σαρκοφάγους και τους τάφους πολλών παπών, αλλά και τον τάφο του Αγίου Πέτρου.

Στο βάθος η Αγία Τράπεζα

Στην αριστερή πτέρυγα υπάρχουν 146 παπικοί τάφοι. Στον ναό υπάρχουν και τρεις ταριχευμένοι πάπες, οι οποίοι έχουν αγιοποιηθεί. Σε όλον τον ναό υπάρχουν συνολικά 390 αγάλματα. Ένας εκπληκτικός ναός, που αξίζει να τον επισκεφτεί κανείς, ένα πραγματικό μουσείο.
Συνεχίζεται…

Ο Θρόνος του Αγίου Πέτρου

*Οι φωτογραφίες είναι του Μιλτιάδη και του Γιώργου Σεμιλιέτωφ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το