Κόσμος

Βασίλισσα Ελισάβετ: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την κηδεία τη Δευτέρα – Επίλεκτη ομάδα για την προστασία της βασιλικής οικογένειας

Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκεται σε λαϊκό προσκύνημα στο Ουέστμινστερ, με χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν για ώρες για το «ύστατο χαίρε». Ατελείωτες ουρές σχηματίζονται κατά μήκος της νότιας όχθης του Τάμεση, φθάνοντας ακόμα και τα 8 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 750.000 άνθρωποι αναμένεται να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι την κηδεία της, τη Δευτέρα.

Ανησυχία για την ασφάλεια – Ποιοι θα παρευρεθούν

Τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί στο Aββαείο του Ουέστμινστερ η κηδεία της μακροβιότερης μονάρχη στην ιστορία της Γηραιάς Αλβιώνας και, όπως είναι φυσικό, έχει ζωτική σημασία να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των μελών της βασιλικής οικογένειας και των προσκεκλημένων που θα περιλαμβάνουν ξένους ηγέτες και επιφανείς προσωπικότητες. Η ανησυχία είναι εύλογη, δεδομένων των εμμονικών θαυμαστών της βασιλικής οικογένειας, που στο παρελθόν είχαν προσεγγίσει τα μέλη της με όχι και τόσο αθώους σκοπούς.

Μέχρι και επίλεκτη ομάδα
Το Κέντρο Αξιολόγησης Στοχευμένης Απειλής (FTAC) αποτελείται από 10 αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, τρεις ανώτατους ιατροδικαστικούς νοσηλευτές, έναν πλήρους απασχόλησης κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγους και ψυχιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας. Το «FTAC» λαμβάνει 1.000 αναφορές τον χρόνο για άτομα που εμπλέκονται σε απειλές ή παρενόχληση κατά μελών της βασιλικής οικογένειας ή πολιτικών προσώπων. Από αυτές τις αναφορές οι μισές ερευνώνται από την αστυνομία ενώ για κάποια από τα άτομα που εμπλέκονται ακολουθεί αναφορά στις τοπικές υπηρεσίες Υγείας.

Σύμφωνα με τον Άντριου Βολφ Μάρεϊ, πρώην επικεφαλής ερευνών του «FTAC», «τα εμμονικά άτομα είναι άνθρωποι που συνήθως ζουν απομονωμένοι και που έχουν αναπτύξει εμμονή ή παθολογική ενασχόληση με έναν στόχο ή μια πικρία», όσο για την βασιλική οικογένεια, ο ίδιος, πρόσθεσε πως τα άτομα που είναι εμμονικά με τους Βρετανούς γαλαζοαίματους «μπορεί να είναι άνθρωποι που πιστεύουν πως είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας ή τουλάχιστον, θεωρούν πως θα έπρεπε να είναι»!

Ο Φίλιπ Άλεν, πρώην επικεφαλής ασφαλείας για την βασιλική οικογένεια, με αφορμή την κηδεία της Ελισάβετ και τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν οι γαλαζοαίματοι συγγενείς της, δήλωσε στον Guardian πως οι κίνδυνοι είναι ίδιοι σε κάθε μεγάλο γεγονός και τόνισε πως δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος εμμονικός για να απειλήσει ή να εισβάλει σε έναν χώρο.

Ποιοι θα παρευρεθούν
Στην κηδεία θα παραστούν περίπου 2.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που επιβεβαίωσε πρώτος την παρουσία του.

«Δεν ξέρω ποιες είναι ακόμη οι λεπτομέρειες, αλλά θα πάω», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο της Βραζιλίας και ο Γιουν Σουκ Γιολ από τη Νότια Κορέα είναι μεταξύ των προέδρων που θα παρευρεθούν.

Η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας θα αποχαιρετήσει επίσης την Βασίλισσα Ελισσάβετ την ερχόμενη Δευτέρα στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Οι ηγέτες των περισσότερων χωρών της Κοινοπολιτείας αναμένεται να παρευρεθούν, με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε να κάνουν ταξίδι σχεδόν 24 ωρών για να παραβρεθούν στην κηδεία.

«Προτεραιότητά μας, φυσικά, μαζί με τον Γενικό Κυβερνήτη, είναι να κάνουμε το καθήκον μας εκπροσωπώντας τη Νέα Ζηλανδία και να μεταφέρουμε τα συλλυπητήρια ολόκληρου του έθνους μας», δήλωσε η Άρντερν στο TVNZ την Παρασκευή.

«Περιμένω ότι θα υπάρξει ένας αριθμός ηγετών που θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα», πρόσθεσε.

Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασακο θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας, σε μια ασυνήθιστη κίνηση που καταδεικνύει τη στενή σχέση μεταξύ της ιαπωνικής και της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Ξένες βασιλικές οικογένειες θα καθίσουν βρεθούν επίσης στα στασίδια του Αβαείου Ουέστμινστερ τη Δευτέρα.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ’ και η σύζυγός του βασίλισσα Λετίσια είναι μεταξύ των ευρωπαίων βασιλέων που θα παρευρεθούν. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ολλανδίας, μαζί με την πρώην βασίλισσα της χώρας, Βεατρίκη, η οποία παραιτήθηκε το 2013, θα είναι επίσης στην εκκλησία, ανακοίνωσε ο ολλανδικός βασιλικός οίκος. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’, ο οποίος θα θυμάται τη βασίλισσα ως «εμβληματικό ηγέτη» και «φάρο σοφίας και ηγεσίας με αρχές», θα παραστεί επίσης στην κηδεία της.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι επίσης μια από αυτές που προσκλήθηκαν και θα πάνε στην κηδεία.

Ποιοι δεν προσκλήθηκαν
Ωστόσο, δεν έχουν προσκληθεί όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες.

Η Συρία, η Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν είναι τρεις από τις χώρες στις οποίες δεν έχει ζητηθεί να στείλουν εκπρόσωπο, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA Media.

Εκπρόσωποι από τη Βόρεια Κορέα και τη Νικαράγουα έχουν προσκληθεί «μόνο σε επίπεδο πρεσβευτών», πρόσθεσε η PA.

Θα απουσιάσουν επίσης οι ηγέτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Μιανμάρ. Αν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έγραψε στο Twitter τα συγχαρητήριά του για την άνοδο του βασιλιά Καρόλου Γ’ στο θρόνο, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας έχουν καταρρεύσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε στο CNN ανώτερη κυβερνητική πηγή του Ηνωμένου Βασιλείου την Τρίτη.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι στενός σύμμαχος του Προέδρου Πούτιν.

Η Μιανμάρ δεν θα προσκληθεί, μετά από το πραξικόπημα στη χώρα πέρυσι.

Μετά την κηδεία, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου είναι επίσης θαμμένοι οι γονείς της, η αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος.

Λιποθύμησε φρουρός
Εξαντλητικό για κάποιους ανθρώπους αποδεικνύεται το τελετουργικό της διαδικασίας μέχρι την μεταφορά της βασίλισσας Ελισάβετ στην τελευταία της κατοικία.

Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άτομα περίμεναν υπομονετικά στην ουρά προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στην Ελισάβετ, ένας φρουρός που επιτηρούσε το φέρετρο λιποθύμησε, αφήνοντας εμβρόντητο το πλήθος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το