Άρθρα

Βασικό συστατικό της επιτυχίας, να αποκλείσεις τις συνταγές της αποτυχίας

«Αναζητώντας το μαγικό βάρος των ονείρων σου» από τον Ευάγγελο Ζουμπανέα

Της Μαρίας Αλμπανίδου,
νομικού MSc, ποιήτριας

Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένοι και αγαπημένες! Μετά από μια άκρως απολαυστική, καλοκαιρινή «αγρανάπαυση», όπως την αποκάλεσε ο αγαπημένος μου και παλιός μου φίλος Βασίλης σε μια πρόσφατη τηλεφωνική μας συνομιλία, την οποία, «αγρανάπαυση» είχα απόλυτη ανάγκη, καθώς γράφω ασταμάτητα εδώ και πάρα πολύ καιρό, και έτσι φέτος το καλοκαίρι αποφάσισα να δώσω ένα κάτι παραπάνω από day off στον εαυτό μου, επανακάμπτω δριμύτερη και είμαι εδώ ξανά για μια όμορφη και πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά! Η αλήθεια είναι ότι μου λείψατε πολύ και ελπίζω να σας έλειψα κι εγώ!

Πάμε να ξεκινήσουμε! Επειδή το καλοκαίρι και γενικά στις διακοπές όλο και τρώμε λίγο παραπάνω, λίγο πιο γκουρμεδιάρικα, όλο και λίγο τσιπουράκι παραπάνω θα πιούμε, ειδικά εμείς εδώ στον Βόλο, όλο και με ένα και δύο ποτάκια θα ξενυχτήσουμε σε κάποιο μπαράκι δίπλα στο κύμα με όμορφη παρέα, αποτέλεσμα είναι ότι όλοι μα όλοι βάζουμε κάποια παραπάνω κιλά. Λοιπόν, μη μου ανησυχείτε καθόλου! Σας έχω ένα βιβλίο που εκτός του ότι είναι απολαυστικό και υπέροχο και άκρως αποκαλυπτικό, προέρχεται από τον καλύτερο για μένα σήμερα στο είδος του επαγγελματία, τον πιο διαβασμένο, τον πιο ενημερωμένο και αυτό που λέμε τον πιο «επαγγελματία». Και δεν είναι άλλος από τον αγαπητό μου κ. Ευάγγελο Ζουμπανέα, διαιτολόγο-διατροφολόγο, Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity και το βιβλίο του «Αναζητώντας το μαγικό βάρος των ονείρων σου», εκδόσεις Μεταίχμιο και Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, του Μαΐου του 2021.

Ας δούμε το πραγματικά μακροσκελές βιογραφικό του για να έχετε μια ιδέα σε ποιον άνθρωπο αναφέρομαι.
Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι διαιτολόγος -διατροφολόγος, Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδίκευση στη διατροφική και ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών πρόσληψης τροφής, όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η ψυχογενής παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED.
Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών, αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. Είναι μέλος του European Institute of Nutritional Medicine (E.I.Nu.M.) και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Από τον Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.dr), το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eatingdisorders.org.uk) για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις Master Practitioner on Eating Disorders αποκλειστικά για επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την αντιμετώπιση περιστατικών με διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Τεχνολόγων Διατροφής. Έρευνες και μελέτες του με θέμα την παχυσαρκία και τη διατροφή έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια διατροφής.

Είναι γενικός διευθυντής της επιστημονικής ομάδας Διατροφή και του ενημερωτικού portal υγείας www.diatrofi.gr και από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο, στη Νέα Ιωνία στην Αθήνα.
Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Σεφ…στο παρά πέντε-Διατροφή ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους (εκδόσεις Σταμούλη), Thai chef express (εκδόσεις Μοτίβο) σε συνεργασία με την Ταϊλανδέζα σεφ Amporn Muangphrorn, THIN…positive-Μυστικά ελέγχου της πείνας & της διατροφής (εκδόσεις Μεταίχμιο) σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Εκπαίδευσης &Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, Διατροφική Νοημοσύνη (εκδόσεις Κλειδάριθμος) σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών
Τι μας λέει, λοιπόν, αυτό το εξαιρετικό βιβλίο;

Καταρχάς μας μαθαίνει πολλά πράγματα τα οποία δεν είναι δυνατόν να αναλύσουμε και να συζητήσουμε σε μία περιορισμένης έκτασης παρουσίαση γι’ αυτό διάλεξα δύο-τρία σημεία που θεωρώ πολύ σημαντικά.
– Πολύ σημαντικό ο ύπνος. Οι διαταραχές στον ύπνο είναι σίγουρο ότι μπορούν να συμβάλουν αρνητικά στην εξέλιξη της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου. Όταν ένα άτομο παραβιάζει συστηματικά τον κιρκάδιο ρυθμό του (ο κιρκάδιος ρυθμός περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο κάθε πλάσμα στη γη λειτουργεί κατά τη διάρκεια του 24ώρου), όταν καθυστερεί να επιτρέψει στο σώμα του να περάσει στην κατάσταση του ύπνου, τότε συμπτώματα, όπως η αυξημένη ανάγκη για τροφή και κυρίως για υδατάνθρακες, η μείωση του βασικού μεταβολισμού για εξοικονόμηση ενέργειας, η αύξηση της αποθήκευσης λίπους στην κοιλιακή χώρα, για να εξασφαλιστούν αποθέματα ενέργειας κ.ά., γίνονται μόνιμα. Ο εγκέφαλος, με τον πρωτόγονο τρόπο λειτουργίας του, αντιλαμβάνεται ότι ο κίνδυνος γίνεται πια μόνιμος, άρα το σώμα χρειάζεται να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση.

Τι μπορούμε να κάνουμε νωρίτερα μέσα στη μέρα που θα μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα:
– Να μας έχει δει ολόσωμα ο ήλιος τουλάχιστον για 10 λεπτά, για να καταλάβουν τα κύτταρά μας τη διαφορά μιας πραγματικά φωτεινής μέρας από το σκοτάδι.
– Να έχουμε κάνει ήπια άσκηση, ιδανικά νωρίς το πρωί ή το απόγευμα, για να έχουν καταναλώσει τα κύτταρά μας την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη από το στρες της μέρας.
– Να έχουμε κάνει τουλάχιστον 5 λεπτά διαλογισμό ή έστω στον ίδιο χρόνο να συγκεντρωθούμε κάπου ήσυχα παρατηρώντας μόνο την αναπνοή μας.
– Να έχουμε αερίσει το δωμάτιό μας. Το καθαρό οξυγόνο βοηθάει τόσο τις «καύσεις» στο σώμα μας, όσο και να καθαρίσει το μυαλό μας.
– Να έχουμε κάνει κάτι πρωτότυπο μέσα στη μέρα μας.
– Να έχουμε πει ένα τουλάχιστον «όχι» σε κάτι που δεν θέλουμε. Να θυμόμαστε πάντα ότι οι μεγάλες επιτυχίες και καριέρες χτίζονται από τα σπουδαία «όχι».
Και πολλές-πολλές άλλες όμορφες ιδέες που θα μπορέσετε να διαβάσετε όσοι προμηθευτείτε το βιβλίο.
– Πολύ σημαντικό η εντερική μας χλωρίδα. Τα εντερικά βακτήρια αποτελούν τον δεύτερο πολύτιμο εγκέφαλο που καθορίζει την ψυχική, νοητική και σωματική μας ισορροπία, καθώς και τη μεταβολική ικανότητα του οργανισμού μας. Οι πιο διάσημοι νευροδιαβιβαστές για την άριστη εγκεφαλική και ψυχική μας λειτουργία, όπως η σεροτονίνη, η μελατονίνη, η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες, έχουν ως φυσική έδρα παραγωγής τους τη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου. Περισσότερο από το 80% της ποσότητας όλων των νευροδιαβιβαστών παράγονται από τον πιο εύθραυστο πληθυσμό φιλικών βακτηρίων του εντέρου μας. Περίπου 2 κιλά από το βάρος του σώματός μας αποτελούν το φυσικό μας μικροβίωμα και η υγεία μας εξαρτάται από τη δική του υγεία. Αν για οποιοδήποτε λόγο διαταραχθεί η ισορροπία των βακτηρίων και κυρίως αυτών που κατοικούν στην εντερική χλωρίδα, τότε μαζί τους θα ασθενήσουμε και εμείς. Αυτά είναι υπεύθυνα για την ομαλή διάσπαση της τροφής που καταναλώνουμε.

Όπως είχε γράψει και στο βιβλίο του THIN…positive, οι τροφές που καταναλώνουμε οφείλουμε να είναι όσο πιο κοντά στον Θεό, δηλαδή όσο το δυνατόν πιο κοντά στην απόλυτη φυσική τους κατάσταση και προέλευση. Η μακροβιότητα των Ιαπώνων οφείλεται κατά βάση στη διατροφή τους, η οποία βασίζεται κυρίως σε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και στον τρόπο μαγειρέματος, που είναι κυρίως στον ατμό, και στην κατανάλωση άφθονων ψαριών και θαλασσινών ελαφρώς μαριναρισμένων ή σε ωμή μορφή, δηλαδή το γνωστό σε όλους μας σούσι. Μαγειρεύουμε τα τρόφιμα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και για μεγαλύτερο διάστημα. Προτιμούμε τις μεθόδους, με τις οποίες τα τρόφιμα μαγειρεύονται για περισσότερο χρόνο σε μικρότερη θερμοκρασία με μεγαλύτερη υγρασία, όπως βραστά, ποσέ, στον ατμό ή αργό μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή γάστρα, ή σε ειδικά σκεύη που μαγειρεύουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και όχι στη χύτρα ταχύτητος. Αποφεύγουμε το τηγάνισμα. Προτιμάμε το μαγείρεμα με ελαιόλαδο αντί με βούτυρο ή μαργαρίνη. Όπου μπορούμε, να επιλέγουμε να μαγειρεύουμε την τροφή χωρίς λιπαρά και να τα προσθέτουμε ωμά στο πιάτο. Μαρινάρουμε τις τροφές και κυρίως το κρέας σε όξινο διάλυμα, π.χ. λεμόνι, ξύδι κ.τ.λ. πριν το ψήσιμο. Καταναλώνουμε περισσότερες ωμές τροφές και κυρίως ωμά φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Θυμόμαστε ότι το γιαούρτι είναι ωμή τροφή, ενώ το παστεριωμένο γάλα όχι. Ωμή τροφή είναι και το σούσι, ο ξυδάτος γαύρος, η σαρδέλα κ.ά. και ό,τι έχει μαγειρευτεί σε θερμοκρασία κάτω των 45 βαθμών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι για να χάσει κάποιος βάρος αρκεί από την πρώτη κιόλας μέρα να μειώσει τις θερμίδες που παίρνει. Όμως, η ρεαλιστική και μόνη πραγματικότητα είναι τα βήματα που απαιτούνται για την επίτευξη του «μαγικού βάρους»:
– Να φτιάξουμε τον ύπνο μας.
– Να φτιάξουμε την εντερική μας χλωρίδα, για να απορροφάει σωστά τα θρεπτικά συστατικά το έντερο.
– Να αρχίσουμε να ενεργοποιούμε τους μυϊκούς ιστούς, ώστε από μια μηχανή αποθήκευσης θερμίδων να μετατραπούμε σε μια μηχανή καύσης ενέργειας.
– Να αλλάξουμε τη συνολικότερη στάση μας απέναντι στην τροφή και να μάθουμε να αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα μας.

Στη φύση δεν υπάρχει το σενάριο της δίαιτας, δηλαδή δεν υπάρχει άλλο «ζώο» πλην του ανθρώπου που να έχει μπροστά του φαγητό και να μην απλώσει το χέρι, το στόμα ή το πόδι του για να το αρπάξει. Και κάθε φορά που ο άνθρωπος, που κι αυτός είναι ένα πλάσμα της ίδιας φύσης με τα άλλα ζώα, υποβάλλει τον εαυτό του σε οικειοθελή στέρηση, τότε ξυπνάει μέσα του ο θάνατος, είτε στο σώμα είτε στην ψυχή είτε στο μυαλό. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε όλοι μας ότι το σώμα εξακολουθεί να λειτουργεί αυστηρά με βάση το ίδιο πρωτόγονο DNA που έχουμε μέσα μας.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που κάποιος θα μας πείσει να κάνουμε μια ιδιαίτερα παράξενη και υποθερμιδική διατροφή γεμάτη στερήσεις, θα πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να δεχτούμε και το επερχόμενο ολέθριο αποτέλεσμα. Είναι πολύ μακρινό σε σύγκριση με το προσωρινό που εμείς επιθυμούμε να έχουμε, αλλά σίγουρα δεν είναι αμελητέο. Ο αντίκτυπος στην υγεία μας και κυρίως στο βάρος μας θα είναι πολύ χειρότερος και πολύ πιο επώδυνος σωματικά και ψυχικά στους μήνες που θα ακολουθήσουν, ενώ στα δύο επόμενα χρόνια θα βρεθούμε με βάρος μεγαλύτερο απ’ αυτό που είχαμε πριν ξεκινήσουμε τη συγκεκριμένη αυστηρή δίαιτα. Και σίγουρα θα έχει εγκατασταθεί στην ψυχή και στο μυαλό μας κάποιου είδους διατροφική διαταραχή, η οποία για να επανέλθει στη συνέχεια θα χρειαστεί συντονισμένη προσπάθεια από πολλούς θεραπευτές προκειμένου να καταφέρουμε να ξαναβρεί το σώμα μας τις βιοχημικές ισορροπίες που θα έπρεπε να έχει.

Σας προτρέπω είτε έχετε μια προβληματική σχέση με την τροφή είτε δεν έχετε να διαβάσετε αυτόν τον πολύτιμο οδηγό. Έχετε μόνο να ωφεληθείτε τα μέγιστα!
Και όπως αναφέρεται και στο βιβλίο:
Βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι να αποκλείσεις τις συνταγές της αποτυχίας.
Καλή σας ανάγνωση!

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το