Ελλάδα

Βαρουφάκης: Νόμιμα κατέγραφα το Eurogroup – Δεν θα τα βγάλω στο Ίντερνετ

“Νόμιμα έκανα τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup και δεν υπάρχει υπουργός που δεν το κάνει», ανέφερε το πρωί της Δευτέρας ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε τη Δευτέρα πως δεν έχει το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει τις ηχογραφήσεις αυτές, αν και προ ολίγων ημερών, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 είχε δηλώσει πως «το σκέφτεται», γιατί «θα ήταν καλό για το ιστορικό αρχείο της Ευρώπης».

«Με τον Κώστα Γαβρά περάσαμε περίπου τέσσερα μερόνυχτα, από τις 8 το πρωί μέχρι μετά τα μεσάνυχτα, που ακούσαμε όλες μου τις ηχογραφήσεις» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και ισχυρίστηκε πως ήθελε πάντα να είναι «ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών που τελικά τίμησε την εμπιστευτικότητα!».

Η καταγραφή των συνεδριάσεων είναι καθ’ όλα νόμιμη βάσει και της απόφασης του Αρείου Πάγου, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και ισχυρίστηκε πως «ως δημόσιος λειτουργός που συμμετέχεις σε επίσημη συνεδρίαση επιτρέπεται απολύτως η μονομερής καταγραφή», προσθέτοντας: «Να σας φέρω την απόφαση αν θέλετε».

Παράλληλα υποστήριξε πως «το κάνουν όλοι», λέγοντας: «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω, δεν υπήρχε υπουργός Οικονομικών που δεν το έκανε και δεν το κάνει, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Σταϊκούρας το κάνει και αν δεν το κάνει, θα πρέπει να τον εγκαλέσετε». Όσον αφορά στο γιατί δεν δημοσιοποιεί τις ηχογραφήσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Θεωρώ ότι δεν έχω το δικαίωμα να βγάλω τη φωνή του Ντάισελμπλουμ στο Διαδίκτυο, έχω το δικαίωμα να τον καταγράψω για να θυμάμαι τι είπε».

Αναφορικά με τη σύσταση εξεταστικής για την υπόθεση Novartis, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως, «αν γίνει εξεταστική, θα καταδικάσουμε όλη τη διαδικασία. Αρνούμαστε αυτήν τη σύμπτηξη νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας» και πρότεινε τη σύσταση σώματος τύπου FBI: «Εισηγούμαστε ένα σώμα σαν το FBI που θα κάνει όλη την έρευνα και μετά θα πηγαίνει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη». «Είμαστε εναντίον κάθε εξεταστικής που γίνεται για να ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου» είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 υπέγραψε τέταρτο μνημόνιο, που θα διαρκέσει έως το 2060: «Τον Αύγουστο του 2018 υπέγραψαν το τέταρτο μνημόνιο και το ονόμασαν “έξοδο”. Είναι κανονικό μνημόνιο για τρεις λόγους, τα κέρδη της ΕΚΤ που είναι με όρους, το “μαξιλαράκι” και τις πληρωμές που μπορούμε να κάνουμε υπό όρους».

Παράλληλα, αναφερόμενος στις φοροελαφρύνσεις της νυν κυβέρνησης, είπε πως ο Σταϊκούρας «μου είπε ότι αυτά θα γίνουν “σε βάθος χρόνου”, αλλά σε βάθος χρόνου θα είμαστε όλοι νεκροί». Την ίδια στιγμή τόνισε πως, «εάν θέλουμε η ελληνική οικονομία να επιβιώσει της νέας ύφεσης, θα πρέπει η κυβέρνηση μονομερώς να μειώσει τα πλεονάσματα στο 1,5% και να ρίξει τα λεφτά στην Ανάπτυξη. «Έχουμε μια γιγαντιαία οικονομική ύφεση που θα μας κάνει τεράστιο κακό, μιλάμε για επίπεδα 2008, σε Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία… Είναι η ίδια κρίση που επιδεινώνεται… Στις ΗΠΑ έχουμε αντιστροφή επιτοκίων» είπε. «Καλώ τον κ. Σταϊκούρα να μην επαναλάβει το σφάλμα του Αλογοσκούφη και να πει πως η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη, αλλά και να πάει και μονομερώς να πει ότι, αφού είμαστε καλά παιδιά, ο προϋπολογισμός μας θα έχει πλεόνασμα 1,5% , γιατί για να παραμείνουμε εδώ που είμαστε πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το