Οικονομία

Βαρύ κλίμα στο ΔΝΤ για πολιτική συμφωνία με την Αθήνα

βαρουφάκης-λαγκα΄ρντ

Σε βαρύ κλίμα και στη σκιά των δημοσιευμάτων που έφεραν την Ελλάδα να έχει ζητήσει από το ΔΝΤ την άδεια για να καθυστερήσει την επόμενη δόση αποπληρωμής προς το ΔΝΤ, συναντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην Ουάσιγκτον για ακόμη μια φορά η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γiάνης Βαρουφάκης.

«Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση»

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι στην συνάντηση συμφωνήθηκε ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση». Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κα. Λαγκάρντ και ο κ. Βαρουφάκης «συζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες στην ελληνική οικονομία και συμφώνησαν στην ανάγκη να προσχωρήσει ομαλά σε μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η κα. Λαγκάρντ τόνισε ότι το ΔΝΤ παραμένει πλήρως προσηλωμένο και δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει αυτούς τους στόχους».

Συνεχείς επαφές

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ πήγε πάρα πολύ καλά. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην συνάντηση που διήρκεσε 45 λεπτά, συμμετείχε και ο κ. Πολ Τόμσεν. «Η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Βαρουφάκης συμφώνησαν οι δύο πλευρές να έχουν καλύτερη επαφή για την μέρα προς μέρα εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και, στο πλαίσιο αυτό, προγραμμάτισαν τα θέματα μέχρι την 24η Απριλίου. Κανένα άλλο θέμα δεν συζητήθηκε. καταλήγει η ανακοίνωση.

Οχι στην καθυστέρηση της δόσης

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα των Financial Times, αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ σε καταιγισμό ερωτημάτων [που δέχθηκε από δημοσιογράφους δήλωσε ότι κανένας και ποτέ δεν καθυστέρησε δόση. «Καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δεν έχει έχουν γίνει δεκτές από το ΔΣ του ΔΝΤ τα τελευταία 30 χρόνια από αναπτυσσόμενες χώρες. Στο ΔΝΤ έχουμε κανόνες. Δεν υπήρξε ποτέ αναπτυγμένη οικονομία που να έχει ζητήσει καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δανείων της προς το ΔΝΤ…» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου.

Παρέμβαση Λευκού Οίκου

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κάλεσε την Ελλάδα να λύσει τα οικονομικά προβλήματά της με τάξη. «Η παγκόσμια οικονομία και σίγουρα η αμερικανική οικονομία ωφελούνται από μια ήσυχη λύση των προκλήσεων και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να ενθαρρύνουμε και να επιτύχουμε αυτήν την λύση» είπε ο Τζος Ερνεστ.

Πηγή:thetoc.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το