Ελλάδα

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Πώς γράφτηκε το τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου

Ενα από τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα του bullying και της ενδοσχολικής βίας, ήταν αναμφισβήτητα ο φοιτητής της γαλακτοκομικής σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλης Γιακουμάκης.
Η ζωή, η προσωπικότητα και το άδοξο τέλος του 21χρονου φοιτητή αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, αφού εκτός από συγγράμματα και συγγραφικές απόπειρες, έγινε και ποίημα από τον Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος τρία χρόνια πριν από τον θάνατο του, το 2018, έγραψε για εκείνον:

«Στους ουρανούς θ’ αναγνωρίσουνε ποιος ήσουν.
Ξέρουν αυτοί. Το φωτοστέφανο χρυσό.
Φώτιζες νύχτες των ανθρώπων που θα ζήσουν
κι έχουν και θάνατο και φως μισό μισό».

Οι στοίχοι πρόσφατα μελοποιήθηκαν από τον τραγουδοποιό Μίλτο Πασχαλίδη, ο οποίος ερμηνεύει το τραγούδι μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα.

Ο Μάνος Ελευθερίου μίλησε για την υπόθεση Γιακουμάκη
«Ένας όμορφος άνθρωπος είναι πάντοτε δακτυλοδεικτούμενος από εκείνους που θαυμάζουν και από εκείνους που μπορούν και μισούν».

Με αυτά τα λόγια, ο συγγραφέας και ποιητής, Μάνος Ελευθερίου, προσπάθησε να εξηγήσει την τραγική κατάληξη της υπόθεσης που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. «Είτε αυτοκτόνησε το παιδί, είτε τον δολοφόνησαν, και τα δύο είναι φοβερά. Ουσιαστικά, τον δολοφόνησαν οι συμφοιτητές του που τον κορόιδευαν. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν αντέχει να είναι ο άλλος, ο διπλανός του, κάτι άλλο. Αυτό δεν μπορεί να μην το είχαν πάρει είδηση οι καθηγητές της σχολής», είχε τονίσει στην εκπομπή της Αννίτας Πάνια.

Ο Μάνος Ελευθερίου είχε προσθέσει: «Το δημοτικό σχολείο είναι το βασικό και η οικογένεια. Η ευαισθησία και η ομορφιά αποτελούν στόχο. Ένας όμορφος άνθρωπος είναι πάντοτε δακτυλοδεικτούμενος από εκείνους που θαυμάζουν και από εκείνους που μπορούν και μισούν».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το