Ελλάδα

Τζανακόπουλος: Μετά τις 18 Ιανουαρίου θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός πότε θα έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών

Από τις 18 Ιανουαρίου και μετά, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία στη γείτονα, θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός πότε θα έλθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Kontra Channel, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της 9 μήνες στους οποίους σχεδιάζει πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις, «επομένως δεν τίθεται θέμα ημερομηνίας εκλογών» και πως αυτό που έχει στο μυαλό της είναι η ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ολοκλήρωση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης, να προχωρήσει ο διάλογος με την Εκκλησία για επίλυση ιστορικών εκκρεμοτήτων. Πρόσθεσε ότι στα μέσα Ιανουαρίου έρχεται η “εμβληματική” αύξηση του κατώτατου μισθού μετά από 7 χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που επίκεινται για την προστασίας της α’ κατοικίας, ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών κτλ.

«Εχουμε πλούσια στοχοθεσία και το τελευταίο πράγμα που έχουμε στο μυαλό μας είναι οι εκλογές», είπε.

Εκτίμησε ότι υπάρχουν και τώρα και μάλιστα «αυτή τη στιγμή πολύ περισσότερο», «οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για να κυρωθεί η Συμφωνία».

Ειδικότερα, στο ερώτημα αν υπάρχουν 151 ψήφοι, είπε ότι «αυτό το ερώτημα έχει απαντηθεί από τον πρώτο καιρό, σε δηλώσεις από το Ποτάμι αλλά και από κάποιους βουλευτές του ΚΙΝΑΛΛ, που έλεγαν ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη και συμφωνία που προσφέρει μοναδική, ιστορική ευκαιρία για την επίλυση ενός προβλήματος που ταλαιπώρησε την Ελλάδα, την πΓΔΜ και τα Βαλκάνια για πάνω από μια 25ετία».

Ως προς το χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι έχουμε στην γειτονική χώρα την τελική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα εκκινήσει στις 9 Ιανουαρίου και αναμένεται να τελειώσει την εβδομάδα μεταξύ 14-18 Ιανουαρίου. Ανέφερε ότι από τις 18 Ιανουαρίου και μετά, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο της Συμφωνίας στη Βουλή. “Η λογική που έχουμε εμείς είναι ότι από τις 18 Ιανουαρίου και μετά ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να τεθεί σε ισχύ, καθώς αυτή είναι η προϋπόθεση που προβλέπεται από την ίδια τη Συμφωνία».

Ερωτηθείς αν η διαδικασία μπορεί να φτάσει έως τον Μάρτιο, είπε ότι «δεν υπάρχει ένας σαφής χρονικός προσδιορισμός στην ίδια την Συμφωνία, υπάρχει η διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης μέσα σε εύλογο χρόνο να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου αυτού και την κύρωση της Συμφωνίας. Εκτιμώ ότι αυτός ο χρόνος δεν μπορεί να ξεπεράσει τον έναν-ενάμιση μήνα».

Πηγή: www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το