Τοπικά

Τσουνάμι κατασχέσεων ακινήτων – Αύξηση 353% των πλειστηριασμών

 

«Έκρηξη» στις κατασχέσεις ακινήτων παρουσιάζει η φετινή χρονιά σε σχέση με το παρελθόν, καθώς σύμφωνα με την εικόνα που διαμορφώνεται από τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Βόλου η αύξηση σε σχέση με πέρσι φτάνει στο 353%, με τους πλειστηριασμούς να συσσωρεύονται και δεκάδες πολίτες να χάνουν περιουσιακά τους στοιχεία.

Αναλυτικότερα μέχρι τα μέσα του τρέχοντα μήνα έχουν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο 263 κατασχετήρια, τα οποία αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία σπίτια με βασικούς πρωταγωνιστές των πλειστηριασμών τις τράπεζες. Πέρσι, χρονιά πανδημίας, οπότε και υπήρχε ένα προστατευτικό δίχτυ, γιατί είχαν ανασταλεί σε μεγάλο βαθμό πολλές διαδικασίες κατάσχεσης, καταγράφηκαν μόνο 58 περιπτώσεις, κάτι που δείχνει πως φέτος ένα σημαντικό κομμάτι δανειοληπτών βρίσκονται στον αέρα. Παράλληλα μετά το στοπ στην προστασία της πρώτης κατοικίας, ήρθαν φέτος αναδρομικά μετά την περίοδο της πανδημίας στο προσκήνιο παλαιότερες εκκρεμείς υποθέσεις χρεών, οπότε πλέον οι μηχανές των πλειστηριασμών πήραν μπρος και δουλεύουν στο φουλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στο Ειρηνοδικείο Βόλου, το 2020, χρονιά επέκτασης του Covid-19 όταν και εφαρμόστηκαν μέτρα υποστήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας από την κυβέρνηση, σημειώθηκαν 109 κατασχέσεις, τη στιγμή που το 2019, χρόνια κανονικότητας, δεν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη αλλαγή σκηνικού, καθώς είχαμε 117 υποθέσεις πλειστηριασμών, ενώ το 2018 καταγράφηκαν 146 πλειστηριασμοί στο Ειρηνοδικείο.
Σημειώνεται ότι για περιπτώσεις κατασχέσεων που άρχισαν αυτόν τον μήνα η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023. Ο νόμος ορίζει ότι από την ημέρα της κατάσχεσης των ακινήτων και μέχρι την ημερομηνία εκποίησης θα πρέπει να έχει παρέλθει διάστημα επτά-οκτώ μηνών.

Διαταγή πληρωμής για δάνειο 1,5 εκ. ευρώ
Ένα δεύτερο μέτωπο αφορά στις διαταγές πληρωμής, οι οποίες, όμως, δεν παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη διακύμανση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο οι περισσότερες διαταγές που εκδίδονται και κατατίθενται στο Πρωτοδικείο Βόλου, για ποσά άνω των 20.000 ευρώ, έχουν να κάνουν με στεγαστικά και άλλου είδους τραπεζικά δάνεια, αλλά και δάνεια, τα οποία έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις και υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εξόφλησή τους. Μάλιστα σε επιχείρηση στη Μαγνησία στο παρελθόν είχε δοθεί δάνειο από τράπεζα ύψους 1,5 εκ. ευρώ, το οποίο δεν εξυπηρετήθηκε και προχώρησε η διαδικασία της έκδοσης διαταγής πληρωμής. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην κατηγορία των αλληλόχρεων οι επιχειρήσεις πρωταγωνιστούν, αφού αρκετές από αυτές χρωστούν από μικρά έως και μεγάλα ποσά κυρίως στις τράπεζες. Στην περίπτωση που η αίτηση για την έκδοση διαταγή πληρωμής γίνει δεκτή και εκδοθεί ο οφειλέτης κατά του οποίου αυτή στρέφεται έχει δικαίωμα να ασκήσει ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής εντός δεκαπέντε εργάσιμων ημερών από την επίδοση της διαταγής πληρωμής. Εάν δεν το κάνει σε εύλογο χρονικό διάστημα η διαταγή εκδίδεται και είναι απαιτητή. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Βόλου 219 διαταγές πληρωμής, όταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 ο αριθμός έφτασε στις 433. Το 2020 βγήκαν 220 διαταγές, 234 το 2019, το 2018 325 και το 2017 205.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το