Τοπικά

Τσουχτερή λυπητερή σε γιατρούς για εξετάσεις που διενήργησαν «Θ»

Ανάστατοι είναι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί της Μαγνησίας, καθώς πριν μερικές ημέρες έλαβαν την λυπητερή από τον ασφαλιστικό φορέα με την οποία είτε τους «κουρεύονται» χρήματα που περίμεναν να λάβουν, είτε καλούνται ακόμη και να επιστρέψουν χρήματα.
Η αγανάκτηση των γιατρών, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο είναι μεγάλη. Το θέμα έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσανατολίζεται ακόμη και στην αναστολή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε με τον πιο ηχηρό τρόπο να εκφραστεί η διαμαρτυρία των γιατρών.
Και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από τους γιατρούς και θα συζητήσει το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει αύριο Πέμπτη.
Οι θιγόμενοι είναι οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, όπως καρδιολόγοι, οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, οι οποίοι για το 2014 έκαναν εξετάσεις στον πληθυσμό. Πολύ καθυστερημένα, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2014, ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ένα πλαφόν, ουσιαστικά ένα οικονομικό ποσό που έπρεπε να μην ξεπεράσει κάθε γιατρός για τις εξετάσεις. Όταν ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο το πλαφόν, πολλοί γιατροί προφανώς και το είχαν ξεπεράσει, αφού δεν ήξεραν, πού θα κυμανθεί. Γι’ αυτό και αίτημά τους ήταν η έγκαιρη ανακοίνωση του πλαφόν από το Υπουργείο Υγείας.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης «εστάλη στους γιατρούς πριν λίγες ημέρες η λυπητερή, δηλαδή χρήματα που περίμεναν οι γιατροί να λάβουν από εξετάσεις. Δυστυχώς, αυτά τελικά «κουρεύτηκαν», αφού ξεπέρασαν το πλαφόν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, καλούνται να επιστρέψουν και χρήματα. Στους συναδέλφους επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και οργή, γιατί, αν γνώριζαν έγκαιρα, το ύψος του πλαφόν, θα περιόριζαν και τις εξετάσεις. Παράλληλα όλοι τους έχουν πληρώσει για την προμήθεια των υλικών, ώστε να διενεργήσουν τις εξετάσεις και να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς».
Ο κ. Τσάμης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν συνάδελφοι με οικονομικές υποχρεώσεις προς τις Τράπεζες και κινδυνεύουν να πάνε ακόμη και φυλακή».
Το «κούρεμα» στα χρήματα των γιατρών ποικίλλει ανά γιατρό, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου ανέρχεται ακόμη και σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Είναι τόσο μεγάλη η αναστάτωση στον κλάδο των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών, ώστε εξετάζεται πολύ δυναμικά και η προοπτική της επίσχεσης εργασίας, δηλαδή της προσωρινής αναστολής της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ ως πρώτο μέτρο αντίδρασης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το