Ελλάδα

Τσίπρας: Κλείνει ο δύσκολος κύκλος – Μητσοτάκης: Μεγάλα ψέματα

Ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψηφοφορία, ενώ από το μεσημέρι θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα 

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στο ΚΚΕ χωρίς να το κατονομάζει επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της αριστεράς δεν μπορεί να περιμένει… Δευτέρα Παρουσία σαν τους χιλιαστές.

Θα κριθούμε από την ιστορία ανέφερε ο κ. Τσίπρας που επισήμανε ότι σήμερα γίνεται  ορατό ότι το ερχόμενο καλοκαίρι η χώρα αφήνει πίσω της τη δυσκολότερη και πολλαπλώς επιζήμια περίοδο που έζησε η Ελλάδα από την εποχή της Μεταπολίτευσης.  Κράτησε 8 ολόκληρα χρόνια και θα διαρκούσε περισσότερο αν ο λαός δεν είχε στείλει στην αντιπολίτευση τα κόμματα που ευθύνονται για την κρίση

«Από την ώρα που αναλάβαμε την διακυβέρνηση αντιπολιτεύονται έχοντας ανοικτό το κουτί της Πανδώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε προσωπικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προέβλεπε πως δεν θα κλείσουν οι αξιολογήσεις ότι θα έρθει ο κόφτης, ότι η χώρα όδευε προς τα βράχια  κλπ.

Προβλέπατε διαρκώς τα ίδια και τα ίδια. Κάθε Πρωτοχρονιά λέτε ότι είναι εκλογική χρονιά. Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει ως σύμβουλο χειρομάντη ή μέντιουμ αλλά σας λένε αυτά που θέλετε να ακούσετε. Καιρός να αποδεχθείτε την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα. Εχοντας στο τιμόνι αυτούς που εσείς προεξοφλούσατε ότι θα την οδηγήσουν στα βράχια. Οτι και να λέτε η χώρα ανακάμπτει η οικονομίας της σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης που εσείς δεν είχατε δει στα χρόνια που κυβερνούσατε.

Η ανεργία έχει μειωθεί και καταγράφεται ρεκόρ δεκατίας στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, η απόδοση των ομολόγων έχουν πέσει σε επίπεδο του 2016. Και αυτή η θετική προοπτική αναμένουμε να επιβεβαιωθεί το προσεχές διάστημα.

Στόχος μας μετά την αξιολόγηση να μπούμε στη συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος ανέφερε ο κ.Τσίπρας

«Υπήρξαν συμβιβασμοί και υποχωρήσεις από την πλευρά μας»   

«Κάθε διαπραγμάτευση καταλήγει και σε επιτυχίες και σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Δεν το κρύψαμε ποτέ. Κι αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να βγούμε από αυτό το πλαίσιο το καλοκαίρι» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και υπερασπίστηκε το πολυνομοσχέδιο λέγοντας ότι οι θετικές ρυθμίσεις είναι περισσότερες από τις αρνητικές.

Εμείς και όχι εσείς κάνουμε μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει φέρει εμβληματικά νομοσχέδια για υγεία εργασιακά που δεν άπτονται των προαπαιτούμενων.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο και ρώτησε ” γιατί μέσα σε 40 χρόνια δεν είχατε καταφέρει να το υλοποιήσετε;”.

Εσεις μιλάτε για μεταρρυθμίσεις και αναγορεύεστε σε μεγάλους μεταρρυθμιστές είπε και κατηγόρησε τα κόμματα ότι μέσα στα χρόνια κατάφεραν να περάσουν στην κοινή γνώμη ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι το κόψιμο των συντάξεων. Μίλησε για το θέμα των αδειών και των κανόνων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Επικαλέστηκε την θετική διάταξη να προηγούνται οι εργαζόμενοι στην ικανοποίηση των απαιτήσεων σε επιχειρήσεις που έχουν χρεοκοπήσει.

Μίλησε για τη διάκριση ανάμεσα σε αυτό που συμβαίνει σήμερα και σε αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

«Εμείς δεν έχουμε μόνο στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά έχουμε όραμα η Ελλάδα να γίνει σύγχρονο ευρωπαίκο κράτος δικαίου, χωρίς πολυνομία και γραφειοκρατία που ευνοεί τις πελατειακές σχέσεις» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τις επίμαχες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δηλαδή για τα  οικογενειακά επιδόματα είπε ότι υπήρξε μεγάλη και στρεβλή κριτική.

Επικαλέστηκε το επιχείρηση του εξορθολογισμού των επιδομάτων και τόνισε πως οι  730 χιλιάδες οικογένειες από τις 800 χιλιάδες θα δουν σημαντική  αύξηση έως και διπλασιασμό. Κι εξήγησε ότι οι πολύτεκνοι θα λαμβάνουν τα επιδόματα παιδιού επί κάθε Χ  παιδί.

Υποστήριξε ότι πρέπει να στηριχθούν τα ζευγάρια που θέλουν κάνουν ένα παιδί και δεύτερο παιδί. Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι με ψηφοθηρικούς λόγους είχαν δομήσει τα οικογενειακά επιδόματα.

Ειδικά για τις 100 χιλιάδες τρίτεκνους και πολύτεκνους που όπως είπε θα δουν και αυτοί μικρές αυξήσεις. Αναγνώρισε ότι μια μικρή κατηγορία θα δει μειώσεις αλλά επανέλαβε πως η κυβέρνηση εντός του 2018 και μετά από έλεγχο θα αποκαταστήσει το πρόβλημα.

Για τη ρύθμιση που αφορά την κήρυξη των απεργιών μίλησε για «παραπλάνηση» η οποία μπορεί κάποιους να βοηθάει αλλά δεν βοηθάει την αλήθεια.

Αναφερόμενος στην ιστορία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το θέμα των απεργιών και του συνδικαλιστικού νόμου έριξε βέλη κατά της ΓΣΕΕ ότι το 2015 είχε φωνή και στήριξε το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα αλλά δεν είχε στόμα και μιλιά όσο διαρκούσε η μάχη της κυβέρνησης να αποτρέψει το lock out την απελευθέρωση των απολύσεων.

Εξηγώντας την ρύθμιση για τις απεργίες υποστήριξε πως δεν λέει ότι τα μισά μέλη του σωματείου πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της απεργίας αλλά ότι πρέπει να παρίστανται ώστε η γενική συνέλευση να έχει απαρτία. Και θύμισε ότι αυτή η διάταξη δεν αφορά σωματεία της ευρύτερης έκτασης όπως όπως πχ της Αττικής.

Μαθήματα στο ΚΚΕ για την αριστερά και τις απεργίες 

Δεν αλλάζει ο τρόπος απόφασης για τις απεργίες επέμεινε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος πρωτίστως στο ΚΚΕ που του ασκεί και την μέγιστη κριτική και πίεση για το θέμα.

Δεν θέλω να μείνω άλλω και δεν θα καταγγείλω άλλο τη στάση τςη ΓΣΕΕ γιατί θα ήταν υπερβολή από το ΠΑΜΕ ή το ΚΚΕ που πέχει μια ξεχωριστή άποψη για το ότι η ΄χώρα πρέπει να βγει από την ΕΕ και την ευρωζώνη αλλά θέλω να καταγγείλω ψευδές και ανήθικο ότι η ρύθμιση αποτελεί κατάργηση της απεργίας. Και το ασύστολο ψεύδος ότι η κυβέρνηση ικανοποεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις των δανειστών και του ΣΕΒ. Ρωτήστε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ γνήσιων εκφραστών του ΣΕΒ και των δανειστών να σας πουν τη θέσης τους

Μην σκορπάτε την ηττοπάθεια στον εργατικό κόσμο. Το δικαίωμα στην απεργία ιερή κατάκτηση ούτε καταργείται ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση είπε χειροκροτούμενος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.  Με μια σειρά από στοιχεία για τους ελέγχους του ΣΕΠΕ και τις θέσεις εργασίας υποστήριξε πως η  κυβέρνηση δεν απέδρασε αλλά δίνει μάχη για τους εργαζόμενους.

Και προκάλεσε την πτέρυγα του ΚΚΕ να σκεφτεί τι θα συνέβαινε στα εργασιακά «αν παρέμεναν αυτοί» εννοώντας την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Την επόμενη φορά που στελέχη σας θα θελήσουν να διαμαρτυρηθούν δεν χρειάζονται κάμερες και σπασμένες τζαμαρίες μόνο διάλογος χρειάζεται αν η έννοια σας είναι τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η σημερινή ψηφοφορία θα είναι καθοριστική για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και αυτό κάνει τόσο νευρικούς κάποιους που προσβάλλονται. Τα δύσκολα είναι πίσω μας. Μπροστά μας είναι το μεγάλο στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης παραγωγής πλούτου και αύξησης των μισθών στην αύξηση των θέσεων εργασίας και περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους. Το 2018 θα είναι χρονιά ορόσημο για την τελική μετάβαση της χώρας σε μια άλλη εποχή. Και θα το καταφέρουμε σε πείσμα και όσων βρίσκονται εκ δεξιών μας και εξ’ αριστερών μας.

Κουτσούμπας σε Τσίπρα : Η ικανότητα σας να αντιστρέφετε την πραγματικότητα είναι παροιμιώδης 

«Μόνος σας είπατε ότι λερώνετε τα χέρια σας για να μείνετε στην εξουσία» αντέτεινε στον πρωθυπουργό ο γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας και παρατήρησε « η ικανότητά σας να αντιστρέφετε την πραγματικότητα είναι παροιμιώδης».

K Μητσοτάκης: Τα ψηφίζετε όλα για να μην χάσετε την καρέκλα σας 

Αν είστε ακόμη στην εξουσία το καλοκαίρι του 2018 θα αναλάβετε και νέες υποχρεώσεις με άλλοθι το θέμα του χρέους.

Εχουν μεγαλώσει οι ανισότητες οι φτωχοί έγιναν περισσότερο και φτωχότεροι. Προκαλείτε μεγάλη βλάβη στην οικονομία.Πριν απο εσάς η χώρα ήταν γνωστή για την αμετάφραστη λέξη φιλότιμο και τώρα γιατί την λέξη κολοτούμπα.

Ακόμη και αυτό ο ανεκδιήγητος κ. Ζουράρις – δεν ξέρω ακόμη αν είναι υφυπουργός – έπρεπε να χυδαιολογήσει για ομάδες για να αποχωρήσει από την κυβέρνηση

Το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Ζουράρις. Το πρόβλημα είναι αυτός που τον διόρισε και αυτός που τον ανέχτηκε. Είναι ο καθρέφτης αυτής της κυβέρνησης. Επικίνδυνης  ασόβαρης, τυχοδιωκτικής…

Τον έντιμο δρόμο της παραίτησης δεν τον γνωρίζετε. Λέτε ότι διαφωνείτε με όσα σας ζητούν αλλά τα ψηφίζετε όλα για να μην χάσετε την καρέκλα σας.

Ο αρχηγος της ΝΔ θυμίζοντας την φράση του Ντάισελμπλουμ « η ζωή μας έγινε ευκολότερη με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο» κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν ντρέπονται και αν έχουν λίγη τσίπα.

Οσα ψέμματα και αν λέτε όλοι ξέρουν ότι γίνονται πλεστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Κάνετε σοου με τους τραπεζίτες και δρομολογείτε πλειστηριασμούς για χρέη προς το δημόσιο. Η εφορία έχει επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε περισσότερους από 1 εκατ. συμπολίτες μας.

Υπερφορολογείτε και φτωχοποιείτε. Κατορθώσατε ένας στους δύο Έλληνες να χρωστά στο κράτος

Παρόλο αυτά συνεχίζετε ακάθεκτη την καταστροφική σας πολιτική.     Καμαρώνετε για τη μείωση του δείκτη ανεργία ενώ μειώνεται με μισθούς πείνας και μαζική φυγή νέων ελλήνων στο εξωτερικό.

«Αντί να μειώσετε τους φόρους, φέρνετε επιπλέον μέτρα 2 δισ. ευρώ. Αποφασίζετε νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ και στο επίδομα θέρμανσης… Είναι ολοένα και περισσότεροι αυτοί που αναγκάζονται να δουλέψουν για 360 ευρώ. Όλα αυτά την ώρα που εσείς καμαρώνετε για την μείωση της ανεργίας » τόνισε.

Ο αρχηγός της ΝΔ επικαλέστηκε στοιχεία της  Εργάνης για να αποτρέψει τον ισχυρισμό Τσίπρα ότι αντιστράφηκε η τάση για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

«Τα ίδια ψέματα μας είπε και ο Πρωθυπουργός σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις. Μας είπε ότι τις απέτρεψε… Μπορεί στη φαντασία του. Μόνο που σε σχετικό άρθρο, απελευθερώνετε τις απολύσεις. Μπορεί να εξαπατήσετε για άλλη μια φορά τους βουλευτές σας αλλά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ξεχάστε τους.

Η πολιτική σας συνεχίζει να διώχνει επενδύσεις. Δείχνετε ότι προτιμάτε να μοιράζετε την φτώχεια.

Τον Αύγουστο μας περιμένει ένα άτυπο μνημόνιο προειδοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Φορτώσατε τη χώρα με 5 δισ. πρόσθετα μέτρα για να κλείσετε τη δεύτερη αξιολόγηση… Αυτό το άτυπο νέο μνημόνιο, επιβάλλει συγκεκριμένα μέτρα. Δεν εξασφαλίζει πρόσθετη χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δανείζεται από τις αγορές με λογικά επιτόκια…» σημείωσε.

Η ΝΔ έδωσε πρώτη επίδομα για το πρώτο παιδί

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ως σωστό βήμα ότι δίνονται επιδόματα στο πρώτο παιδί αλλά χαρακτήρισε λάθος την περικοπή των επιδομάτων για τους τρίτεκνους. Κι αυτό γιατί όπως είπε θυμίζοντας τα επιχειρήματα της κ. Φωτίου είναι απλά λιγότεροι και ανήκουν στη μεσαία τάξη.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το