Ελλάδα

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε παγκόσμιο σύστημα αντιμετώπισης κρίσεων

tsipras

Το μεγάλο ερώτημα που αντιμετωπίζουν τα κράτη του πλανήτη δεν είναι το πώς θα εντοπίζουν τις προκλήσεις, αλλά το πώς θα τις αντιμετωπίζουν στη βάση των αρχών και αξιών που περιγράφονται στον καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός μιλώντας στην Σύνοδο του ΟΗΕ το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο κ.Τσίπρας στο ξεκίνημα της ομιλίας του τόνισε ότι 70 χρόνια μετά την τρομακτική καταστροφή του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, που οδήγησε στην δημιουργία του ΟΗΕ, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποφεύγονται μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις.

Το μεγάλο ερώτημα, είπε ο κ.Τσίπρας, δεν είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες, γιατί οι λαοί ξέρουν πολύ καλά τις αντιμετωπίζουν.

Το μείζον ερώτημα είναι το πώς θα αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, στη βάση των κοινών αξιών που περιγράφονται στον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στις «παλαιομοδίτικες» συνταγές που πλέον δημιουργούν αντί να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις.

Ειδικά για την κρίση στην Ελλάδα, ανέφερε ότι η χώρα, λόγω και των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας της, επλήγη σκληρά από την κρίση. Ωστόσο, η νεοφιλελεύθερη συνταγή, που κλήθηκαν να εφαρμόσουν και άλλες χώρες, όπως είπε ο πρωθυπουργός, παρά το τεράστιο κοινωνικό κόστος, όχι μόνο δεν έφεραν αποτέλεσμα αλλά προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Ετσι, χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, αυξήθηκε ο λόγος ΑΕΠ-χρέους στο 180%, η ανεργία έφτασε το 27% και ένα μεγάλο ποσοστό πτυχιούχων νέων εγκατέλειψε τη χώρα.

«Πόσο οικεία ακούγονται αυτά», αναρρωτήθηκε ο κ.Τσίπρας, σε εκπροσώπους άλλων χωρών, που κλήθηκαν να εφαρμόσουν αντίστοιχες πολιτικές την δεκαετία του 70 ή και αργότερα;

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αναδιάρθρωσης χρεών σε διεθνή φόρα, με επίκεντρο αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι συνταγές λιτότητας», σχολίασε.

Για το προσφυγικό ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ροές ανθρώπων, καυτηριάζοντας την στάση άλλων χωρών: «Για κάποιους η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής είναι να υψώσουμε τείχη και να μεταθέσουμε τις ελπίδες», όπως είπε, για να τονίσει αμέσως μετά ότι «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πολλοί από τους προγόνους μας υπήρξαν πρόσφυγες, δεν θα επιτρέψουμε να νικήσει ο ρατσισμός».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το