Ελλάδα

Τσίπρας: «Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς καινούργια μέτρα» – «Μας περιμένουν νέες θυσίες» απαντά ο Μητσοτάκης

Ανέβηκαν οι τόνοι σήμερα στη Βουλή, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για επί παντός επιστητού σε μια συζήτηση στην οποία κυριάρχησαν οι προσωπικές επιθέσεις και οι αλληλοκατηγορίες.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα αγροτικά ζητήματα και έπειτα από σχετικό αίτημα της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά.
Κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης αλλά και το κλείσιμο της αξιολόγησης.
«Η δεύτερη αξιολόγηση -που έχετε βάλει τα λεφτά σας ότι δεν θα κλείσει- θα κλείσει και θα κλείσει και χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το Αγροτικό.

Υπογράμμισε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα είναι για πρώτη φορά ορατή στην ώρα της, το 2018 και ότι «εντείνουμε τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, ώστε και μετά την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοστικής χαλάρωσης να είναι δυνατή η πρόσβαση στις αγορές χρήματος».
Εξαπέλυσε συνολική επίθεση προς τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ο σχεδιασμός του είναι η αποτυχία της αξιολόγησης και της εθνικής προσπάθειας, προκειμένου να έρθει στη συνέχεια να εφαρμόσει επί ερειπίων «το πιο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα λιτότητας που έχει δει ποτέ η χώρα»: διάλυση του κοινωνικού κράτους, απολύσεις, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, και μειώσεις μισθών και συντάξεων. «Το σχέδιο σας είναι να κάνετε την Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη», «να έρθετε να ολοκληρώστε το σοκ και την καταστροφή που άφησαν στη μέση το 2015 ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος», είπε.
«Δεν θα σας το επιτρέψουμε αυτό κ. Μητσοτάκη» σημείωσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει τι εννοεί ότι ζητά άρον-άρον κλείσιμο της β’ αξιολόγησης: «Συμφωνείτε με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, ναι ή όχι; Να εφαρμόσουμε τα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που προτείνει το ΔΝΤ για μετά το πρόγραμμα, ναι ή όχι; Να συνεχιστεί το καθεστώς εξαίρεσης στην ελληνική αγορά εργασίας από τους ευρωπαϊκούς εργασιακούς νόμους, ναι ή όχι; Συνεχίζετε να θεωρείτε την πιθανή αποχώρηση ή αλλαγή ρόλου του ΔΝΤ ως καταστροφική εξέλιξη; Συνεχίζετε να θεωρείτε ότι οι πιο σκληροί από τους δανειστές πρέπει να επιμένουν σε νέα σκληρά μέτρα; Συνεχίζετε να επαγγέλλεστε την πρότασή σας για εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ομαδικές απολύσεις; Συνεχίζετε να θεωρείτε την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως ιδεοληψία της αριστεράς; Συνεχίζετε να θεωρείτε την κοινωνική πλειοψηφία ως αδαή;»

Μητσοτάκης Αδίστακτη και επικίνδυνη για τη δημοκρατική ομαλότητα η κυβέρνησή σας
«Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα. Είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση να υλοποιήσει την επιστροφή στην κανονικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωτολογία του.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν έχει καμία επικοινωνία με τη χώρα και κανένα σχέδιο για το μέλλον, τονίζοντας πως ποτέ τα τελευταία 7 χρόνια δεν ήταν πιο σκοτεινός ο ορίζοντας για την Ελλάδα.

«Ξεκινώ με τη διαπίστωση ότι η κατάσταση στη χώρα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η κοινωνία εμποτισμένη από το δηλητήριο της απόγνωσης κλείνεται στον εαυτό της. Η άγρια φορολόγηση πνίγει κάθε παραγωγικό Έλληνα. Οι στόχοι του προϋπολογισμού δύσκολα θα επιτευχθούν» είπε, υπενθυμίζοντας δήλωση του κ. Τσίπρα, πως η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου.
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει μετατεθεί για τον Μάρτιο του ’17. Θα έπρεπε να είχε κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016. Μας περιμένουν νέα άδικα μέτρα και νέες άδικες θυσίες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ανησυχία πως η χώρα ενδέχεται να ζήσει και πάλι στιγμές του 2015. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται με το ένα μάτι στραμμένο στους πιστωτές και το άλλο στις συνιστώσες. «Τη μία στέλνετε επιστολές στο ΔΝΤ ζητώντας την παραμονή του και μετά με non paper ζητάτε την αποχώρησή του. Πιστεύετε ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της χώρας. Κάθε φορά που καθυστερείτε, ο λογαριασμός μεγαλώνει» είπε, τονίζοντας πως τα όρια εξαντλούνται και η κλεψύδρα αδειάζει. «Όσο καθυστερούμε, τόσο αναβάλλουμε την ανάκαμψη της οικονομίας» είπε, προσθέτοντας πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ’17 θα κριθεί και η πορεία της χώρας μετά το ’18. «Δεν μπορείτε να οδηγήσετε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και δεν μπορείτε να διασφαλίσετε ότι στα μέσα του ’18 όταν λήξει το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές» τόνισε, προσθέτοντας πως αναβιώνονται τα σενάρια του grexit. Μάλιστα, έκανε λόγο για δίλλημα, τέταρτο μνημόνιο απροσδιόριστης διάρκειας ή επαναφορά σχεδίων για έξοδο Ελλάδας από Ευρωζώνη. «Σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που θα περιορίσει τις τεράστιες ανισότητες που προκάλεσαν οι πολιτικές σας» είπε, προσθέτοντας πως το 2015 το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ανέδειξε τον μονόδρομο των ριζικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα του ΔΟΛ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ. Όπως είπε, έπεσε και το τελευταίο φύλο συκής και αποκάλυψε τη γύμνια και τον κυνισμό της κυβέρνησης.
«Ανεβήκατε στην εξουσία ως αδιάφθοροι και μέσα σε δύο χρόνια εξελιχθήκατε στην πιο αποτυχημένη και αδίστακτη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα. Προσπαθείτε να ελέγξετε το μιντιακό τοπίο. Πήγατε να ρίξετε μαύρο στα κανάλια. Και το κάνετε με τους εκδότες. Τους καταγγείλατε και μετά συναντηθήκατε μαζί τους. Κάποιοι συμβιβάστηκαν, κάποιοι εκβιάστηκαν. Τον κ. Μουλόπουλο είχατε και το θράσος να τον υποδείξετε για αντιπρόεδρο στο ΕΣΡ» είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό.

Σκληρή επίθεση από την Φώφη Γεννηματά
Σε έντονο ύφος κινήθηκε η πρωτολογία της Φώφης Γεννηματά, που στην αρχή της ομιλίας της κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα ελέγχου των ΜΜΕ.
«Δεν καταφέρατε να φτιάξατε το ΣΥΡΙΖΑ channel και τώρα επιβάλλετε τον κ. Μουλόπουλο στον ΔΟΛ κι αφήστε τα περί άδολης σχέσης του με το συγκρότημα» είπε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός που βρυχάται περί διαπλοκής και διαφθοράς, έγινε γάτα Ιμαλαΐων. Πάρτε το απόφαση. Η κρίση του λαού θα είναι αμείλικτη».
Αναφερόμενη, στη συνέχεια, στην κατάσταση και τα προβλήματα των αγροτών, η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι «εμείς δεν θα πηδήξουμε στα τρακτέρ, όπως εσείς, αλλά ερχόμαστε στη Βουλή για να προλάβουμε τα γεγονότα».
Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι εξαπάτησε τους αγρότες, τάζοντας λαγούς και πετραχήλια, οδηγώντας, όπως είπε, σε αδιέξοδο και απόγνωση τον πρωτογενή τομέα. «Η σημερινή κατάσταση έχει υπογραφή. ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση επιβάρυνε τους αγρότες με μια ντουζίνα βάρη», τα οποία κι απαρίθμησε αναλυτικά. Ταυτόχρονα, κατέθεσε 12 επεξεργασμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, εξηγώντας ότι ζήτησε τη συζήτηση για να καταστήσει σαφές ότι η χώρα χρειάζεται έντονη περιφερειακή ανάπτυξη, με πρωταγωνιστή τον πρωτογενή τομέα σ’ όλη τη χώρα.
Η Φώφη Γεννηματά επέκρινε την κυβερνητική τακτική στο ζήτημα της αξιολόγησης, λέγοντας ότι βρίσκεται στα «πρόθυρα συμβιβασμού ενός ηττημένου». «Συζητάτε πρόσθετα μέτρα. Έχετε δεχθεί μόνιμο κόφτη, μείωση αφορολόγητου, ελπίζω όχι κι ομαδικές απολύσεις», είπε και υπογράμμισε απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα, ότι δεν έχει νομιμοποίηση και εντολή για 3ο μνημόνιο plus, ούτε και για τέταρτο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το