Τοπικά

«Τσιμπημένη» η τιμή της λαγάνας

 

«Τσιμπημένη» κατά 10% θα είναι φέτος η λαγάνα λόγω της γενικότερης αύξησης που έχει σημειωθεί στις πρώτες ύλες το προηγούμενο διάστημα.

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα αναγκαστούν να βάλουν φέτος οι καταναλωτές, προκειμένου την Καθαρά Δευτέρα να απολαύσουν στο σαρακοστιανό τους τραπέζι την παραδοσιακή λαγάνα.
Ο πρόεδρος του σωματείου αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Τσουράπας μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» δήλωσε πως «πέρυσι η τιμή της λαγάνας κυμαινόταν μεταξύ 2,80-3 ευρώ. Φέτος λόγω των ανατιμήσεων που έχουν προηγηθεί στις πρώτες ύλες, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μια αύξηση στην τιμή της γύρω στο 10% και θα πωλείται την Καθαρά Δευτέρα μεταξύ 3 και 3,3 ευρώ, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 3,50 ευρώ, ανάλογα με το κόστος που έχει ένα αρτοποιείο».
Επομένως σε μια χρονιά που είχαμε αύξηση στο ψωμί μετά από δέκα και πλέον χρόνια, από την ίδια εξέλιξη δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε η λαγάνα.
Την ίδια στιγμή οι αρτοποιοί παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στην Ουκρανία γνωρίζοντας πως δύο βασικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, όπως το μαλακό σιτάρι και το ηλιέλαιο, προέρχονται από εκείνες τις περιοχές.
«Εδώ και τρεις εβδομάδες δεν φεύγουν από την Ουκρανία εμπορικά πλοία με σιτάρι και ηλιέλαιο. Από την Ουκρανία διατίθεται το 80% του ηλιέλαιου, οπότε αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τον πόλεμο, θα έχουμε πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Τσουράπας και πρόσθεσε πως «πρόβλημα θα υπάρξει και με το μαλακό σιτάρι που επίσης προμηθευόμαστε από την Ουκρανία. Και τα εμπορεύματα αυτά μεταφέρονται με πλοία, καθώς δεν συμφέρουν από την άποψη του κόστους οι οδικές μεταφορές. Επίσης η προμήθεια σιταριού από τον Καναδά δεν συμφέρει με το κόστος των πλοίων».
Ερωτηθείς, ποια είναι η εναλλακτική στην περίπτωση που το ηλιέλαιο αρχίζει και γίνεται περιζήτητο, απάντησε πως «αν φτάσει η τιμή τα 2,5 ευρώ το λίτρο στο ηλιέλαιο και έχουμε το ελαιόλαδο με 3,5-4 ευρώ, μετά οι επαγγελματίες θα επιλέξουν το τοπικό προσόν.
Πρόσθεσε πως «η Ευρώπη θα πρέπει να προβεί σε επιδοτήσεις, αν δεν αλλάξει η κατάσταση στην Ουκρανία και ο πόλεμος συνεχιστεί. Αν ο πόλεμος τελειώσει γρήγορα, η κατάσταση σε ένα μήνα θα ομαλοποιηθεί και δεν θα προλάβουν να έρθουν οι αυξήσεις στις τιμές. Θα πρέπει, όμως να τελειώσει ο πόλεμος, πρώτα για τη σωτηρία των ανθρώπινων ζωών και μετά για το εμπόριο και τα αγαθά».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το