Τοπικά

Τσιαπλές: Ανοχύρωτη η Θεσσαλία από τις πλημμύρες

Στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας όπου συζητήθηκε το σχέδιο “Δάρδανος” για την προστασία από τις πλημμύρες ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, τόνισε ότι ποτέ δεν υπήρξε ένας σχεδιασμός με βάση τα νέα κλιματικά δεδομένα και φυσικά δεν έγιναν όσα έργα χρειάζονταν , με αποτέλεσμα πόλεις και πολλά χωριά της Θεσσαλίας (Καρδίτσα, Τρίκαλα, Βόλος, Φάρσαλα, Αλμυρός, Σκόπελος, Σκιάθος, κ.α) να είναι ανοχύρωτες.
Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της Περιφερειακής αρχής και των Δημοτικών αρχών, σύμφωνα με τον κ. Τσιαπλέ γιατί δεν είχαν σε προτεραιότητα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και γιατί δεν είχαν σχεδιασμό, ετοιμότητα και άμεση παρέμβαση στην τελευταία πλημύρα. Απουσία κρατικού μηχανισμού, δήμων, περιφέρειας, έλλειψη συντονισμού κατέγραψε ο ίδιος,
“Σήμερα η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των καιρικών φαινομένων με ανάλογη πολιτική πρόληψης και τα σύγχρονα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και αντιπυρικά έργα που πρέπει να γίνουν. Όμως αυτά, για την πολιτική των κυβερνήσεων και της περιφέρειας, δεν είναι έργα ανάπτυξης, δεν έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμα». Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός, ακόμα και με τη ζωή του”, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο επιβάλλεται:
-Να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη διαμονής όλοι οι κάτοικοι που τα σπίτια τους έχουν πληγεί, να εξασφαλισθεί η διατροφή τους, η υγειονομική περίθαλψη, τα μέσα προστασίας από την πανδημία, να τους δοθούν κλινοσκεπάσματα και ότι άλλο χρειάζονται, μέχρι να γυρίσουν στα σπίτια τους. Αυτό να αφορά και τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή και πολλοί έμειναν λόγω της πλημμύρας χωρίς τα υπάρχοντα τους, χωρίς μεροκάματο και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει άμεσα να τους χορηγηθούν και να μην εξαιρεθούν από κανένα μέτρο στήριξης.
-Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την άντληση των νερών από τις πλημυρισμένες κατοικημένες περιοχές, τον καθαρισμό κατοικιών, καλλιεργειών και οδικού δικτύου από τη λάσπη.

– Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης. Άμεσα να αποκατασταθεί η οδική σύνδεση μεταξύ κατοικημένων περιοχών, αλλά και αγροτικοί δρόμοι.

-Να αποκατασταθούν οι ζημιές στο Κ.Υ Μουζακίου, στο Νοσοκομείο Καρδίτσας και να στελεχωθούν επειγόντως με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
– Να στηριχθούν άμεσα οικονομικά από το κράτος όλοι οι πληγέντες με την χορήγηση μηνιαίου έκτακτου βοηθήματος στο ύψος του χαμένου εισοδήματος που έχει ο εργαζόμενος που δεν μπορεί να πάει στη δουλειά του, ο επαγγελματίας, ο αγρότης με βάση τι θα έβγαζε.
– Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης για τις μικροεπιχειρήσεις, τους αγρότες και τους εργαζόμενους της Θεσσαλίας, που έχουν πληγεί. Να παγώσουν τα χρέη όλων των πληγέντων (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι) της Θεσσαλίας, σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμο, τράπεζες, ΔΕΗ, τηλεφωνία, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, για όσο διάστημα αδυνατούν να τα πληρώσουν και όχι για 6 μήνες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
– Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, σε καταστήματα (από περιφέρεια), αυτοκίνητα, χωράφια, ζωικό κεφάλαιο και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη, δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν μακριά ή θάφτηκαν στη λάσπη και δεν μπορούν να βρεθούν.
– Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληττόμενων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα ζώα.
– Να υπάρξει σχεδιασμός σε πανθεσσαλικό επίπεδο για την αντιπλημμυρική προστασία, να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η υλοποίηση, η επιτάχυνση εκεί που ξεκίνησε η κατασκευή, όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας, στον Πηνειό, στους παραποτάμους, χειμάρους και ρέματα, να γίνουν άμεσα οι επεμβάσεις για τη διευθέτηση και τον καθαρισμό τους μέσα και έξω από κατοικημένες περιοχές. Να γίνουν άμεσα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα σε καμένες περιοχές όπως στις δασικές εκτάσεις των ορεινών όγκων της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το