Τοπικά

Τσάι και βότανα από την Όθρυ σε κάψουλες εσπρέσο – Καινοτόμο προϊόν από παραγωγούς στη Βρύναινα και τον Αλμυρό

Την προώθηση στην αγορά τσαγιού και άλλων βοτάνων της Όθρυος σε συσκευασίες κάψουλας για μηχανές εσπρέσο θα επιχειρήσει ομάδα παραγωγών από τη Βρύναινα και τον Αλμυρό. Η ιδέα τους για την παραγωγή του προϊόντος βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο σχετικά με τα μείγματα και τις αναλογίες των βοτάνων που θα μπουν στην κάψουλα, με τον γεωπόνο – βιοκαλλιεργητή αρωματικών φυτών κ. Χρ. Μυλωνά να αναφέρει πως «ευελπιστούμε το εγχείρημα να πετύχει, καθώς πρόκειται για καινοτόμο προϊόν».

Στην περιοχή της Όθρυος και της Βρύναινας ειδικότερα το αυτοφυές τσάι του βουνού με την ονομασία «Σιδερίτης» (Sideritis scardica) αποτελεί εδώ και δεκαετίες παραδοσιακή καλλιέργεια. Συγκεκριμένα, το Sideritis scardica εντοπίζεται στην κορυφή του όρους Όθρυς, σε υψόμετρο 1.200 με 1.500 μέτρα, και θεωρείται βασικό διατροφικό συστατικό της τοπικής παράδοσης.
Πλέον καλλιεργείται συστηματικά και στις χαμηλότερες γύρω εκτάσεις, με συνολικά 1.000 στρέμματα, ενώ απασχολούνται περίπου 30 οικογένειες.
Η ιδέα για τη συσκευασία του τσαγιού και άλλων βοτάνων σε κάψουλες εσπρέσο προέκυψε μετά τη συμμετοχή παραγωγών της περιοχής του Αλμυρού και της Βρύναινας προ τριών ετών σε ερευνητικό πρόγραμμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για καινοτόμα προϊόντα.

Το σεμινάριο στον Αλμυρό ήταν ετήσιο και το παρακολούθησαν 30 περίπου παραγωγοί και μετά την ολοκλήρωσή του η υπεύθυνη επιστημονική ομάδα αποφάσισε να συνεχίσουν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο κ. Χρ. Μυλωνάς.
«Μας πρότειναν να δουλέψουμε πάνω στη δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος και στο τραπέζι «έπεσε» η ιδέα για την κάψουλα εσπρέσο. Στην αρχή εγώ προσωπικά δεν ενθουσιάστηκα, αλλά οι καθηγητές μάς προέτρεψαν να συνεχίσουμε πάνω σε αυτή, καθώς τη βρήκαν αρκετά καινοτόμα» τόνισες ο ίδιος.
Στη συνέχεια, οι παραγωγοί άρχισαν να πειραματίζονται ως προς τις ποσότητες τσαγιού και βοτάνων που θα πρέπει να βάλουν μέσα στις κάψουλες, ώστε το αποτέλεσμα να είναι γευστικό, έχοντας ήδη παραγγείλει για χρήση επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.

«Το αποτέλεσμα γευστικά ήταν καλό. Ειδικά, σε ορισμένα βότανα, όπως η μέντα και το φασκόμηλο που είναι από μόνα τους δυνατά γευστικά, διαπιστώσαμε ότι από τη θερμική τους επεξεργασία στις μηχανές, δεν αλλοιώνονταν καθόλου η γεύση τους, αντιθέτως κρατούσαν όλα τα χαρακτηριστικά τους» προσέθεσε ο ίδιος.
Μάλιστα, το προϊόν τους το δειγμάτισαν στην περσινή έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη και απέσπασε θετικά σχόλια.
Επόμενο βήμα για τους παραγωγούς είναι να δημιουργήσουν οι ίδιοι το δικό τους παρασκευαστήριο, καθώς προ ημερών παρέλαβαν μια μικρή μηχανή για να γεμίζουν τις κάψουλες, ώστε στη συνέχεια να τις προωθήσουν στην αγορά.
«Ευελπιστούμε ότι το εγχείρημα θα πετύχει και συσκευασία με την επεξεργασία του προϊόντος να συμβάλουν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας του. Το προϊόν βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο όσον αφορά στα μείγματα και τις αναλογίες βοτάνων και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε να το δούμε να κυκλοφορεί στην αγορά» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το