Ελλάδα

Η τροπολογία φέρνει ανατροπές στο παρασκήνιο

Πολιτική και μιντιακή θύελλα ξέσπασε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής αρχικά με την κατάθεση τροπολογίας του Νίκου Παππά για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και εν συνεχεία με την απόσυρσή της έπειτα από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Μετά την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ θα λάβει χώρα η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ύστερα από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, προσθέτοντας «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων, τόσο για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, όσο και για τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο».

Η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και όπως επισήμαιναν στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις από τα κόμματα τις αντιπολίτευσης πριν από την επαναφορά της επίμαχης τροπολογίας.

Την ίδια ώρα, βέβαια, παλιοί παίκτες του τηλεοπτικού σκηνικού αλλά και οι νεοεισερχόμενοι -γνωρίζοντας το περιεχόμενο της τροπολογίας- επανεξετάζουν τη στάση τους. Σενάρια της επόμενης μέρας που είχαν αποκλειστεί επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ η τελική έκβαση των πραγμάτων θα κριθεί από την απόφαση του ΣτΕ.

Η τροπολογία που προσωρινά «πάγωσε» ανατρέπει τις σκέψεις κάποιων εκ των τωρινών καναλαρχών για συνέχεια της λειτουργίας των σταθμών τους παρά το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια. Οι τέσσερις αδειούχοι δεν θα ανακηρυχθούν με μία υπουργική απόφαση αλλά με τέσσερις ξεχωριστές.

Οι ανακοινώσεις
Σχεδόν ταυτόχρονα θα ανακοινωθεί ότι παίρνουν άδεια ο ΣΚΑΪ, ο ΑΝΤ1 και το Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ λίγο αργότερα θα γίνει η ανακοίνωση για την Dimera του Ιβάν Σαββίδη λόγω της διαδικασίας που προϋποθέτει ολοκλήρωση της εξέτασης των προδικαστικών προσφυγών από την επιτροπή ενστάσεων.

Η τελευταία υπουργική απόφαση αναμένεται το αργότερο στις 15 Νοεμβρίου και, όπως προέβλεπε αρχικά η τροπολογία, πέντε ημέρες αργότερα τα κανάλια που δεν έχουν άδεια θα πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν μέσω Digea, διαφορετικά θα επιβληθούν αυστηρότατες ποινές όχι μόνο στο πάροχο (Digea) αλλά και στα ίδια. Τα «παράθυρα» εναλλακτικών για τα μη αδειοδοτημένα κανάλια κλείνουν, καθώς η τροπολογία αποτρέπει τους διαφημιστές να τους δίνουν διαφήμιση, ενώ ταυτόχρονα παύει το ενδεχόμενο ντε φάκτο εκπομπής πανελλαδικής εμβέλειας μέσω δικτύωσης περιφερειακών σταθμών, μιας και θα επιτρέπεται μεταξύ μόνο δύο καναλιών και για τρεις ώρες ημερησίως.

Από το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε νέος γύρος επαφών στενών συνεργατών ιδιοκτητών καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν με πρόσωπα από το περιβάλλον των νέων καναλαρχών.

«Εχουν γνώσιν οι φύλακες. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ψυχραιμία. Εχουμε εναλλακτικά σχέδια και λύσεις» ήταν η απάντηση του ιδιοκτήτη του Alpha Δημήτρη Κοντομηνά, από τη Ζανζιβάρη όπου βρίσκεται, όταν στενός του συνεργάτης τον ενημέρωσε για την κατάθεση της τροπολογίας πριν αυτή αποσυρθεί. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του επιχειρηματία, συνεχίζονται οι συζητήσεις τόσο με τον Βαγγέλη Μαρινάκη όσο και με τον Γιάννη Αλαφούζο για συνεργασία.

Ταυτόχρονα, όμως, φαίνεται να ναυαγεί το σενάριο μεταφοράς του προγράμματος του Alpha στο Channel 9 με ταυτόχρονη εκπομπή του και από το Κανάλι 9 της Θεσσαλονίκης και άλλους περιφερειακούς σταθμούς, λόγω του νέου νόμου περί δικτύωσης, αν τελικά παραμείνει ως έχει.

Σε περίπτωση που καμία συνεργασία δεν προχωρήσει, το σενάριο που εξετάζεται είναι μεταφορά του προγράμματος στο Channel 9 της Αθήνας και δικτύωση τριών ωρών στη Θεσσαλονίκη που θα αφορούν στο κεντρικό δελτίο (19.00) και στη ζώνη 21.00 – 23.00 του prime time. Ενεργά παραμένουν τα σχέδια και για ενίσχυση της διαδικτυακής παρουσίας του Alpha.

Συνεργάτες του Γιάννη Αλαφούζου δεν διαψεύδουν ότι υπάρχουν συζητήσεις με τον Alpha, ωστόσο αυτό που επί της ουσίας ζητά το κανάλι του Φαλήρου είναι η αγορά των επιτυχημένων σειρών («Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» κ.λπ.) και ενδεχομένως η μετακίνηση κάποιων δημοφιλών προσώπων του ψυχαγωγικού τομέα.

Από το περιβάλλον του Βαγγέλη Μαρινάκη διαψεύδεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Alpha και επιμένουν πως o εφοπλιστής θα κινηθεί αυτόνομα στο νέο τηλεοπτικό τοπίο.

Ηδη έχουν ξεκινήσει εντατικές εργασίες στα παλιά στούντιο του Mega στην Παιανία όπου θα στεγαστεί ο νέος σταθμός. Το όνομα του καναλιού είναι πιθανό να λέγεται «One» (αυτό προτείνουν στον επιχειρηματία μεγάλοι διαφημιστές) και για έναν ακόμη λόγο πέρα από τον προφανή που συμβολίζει την πρώτη θέση στην τηλεόραση: Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με το Mega Κύπρου, το οποίο τις επόμενες μέρες μετονομάζεται σε TV One, για συνεργασία ακόμη και σε μετοχικό επίπεδο. Επίσης είναι πολύ πιθανό το πρόγραμμα που δίνει σήμερα το κανάλι της Κύπρου στο STAR (κυρίως ελληνοκυπριακές σειρές) να δίνεται στο μέλλον στο κανάλι του Βαγγέλη Μαρινάκη. Σε κάθε περίπτωση η επίσημη ανακοίνωση του οργανογράμματος υπό τη γενική διευθύντρια Τηλεόρασης Ευαγγελία Κουτσαφτάκη (δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αναλάβει τελικά τη θέση διευθύνουσας συμβούλου) είναι πια θέμα ημερών.

Τα πράγματα στην ενημέρωση έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν με επικεφαλής τον Δημήτρη Μιχαλέλη στην ψυχαγωγία, ωστόσο σημειώνεται εμπλοκή καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμη οικονομική συμφωνία με τα πρόσωπα που γίνονται οι συζητήσεις.

Εδρα στην Αθήνα
Νέος γύρος επαφών μεταξύ συνεργατών της οικογένειας Βαρδινογιάννη και του Ιβάν Σαββίδη αναμένεται τις επόμενες μέρες, με επίκεντρο το STAR. Πηγές από το περιβάλλον του Ι. Σαββίδη, πάντως, δεν απέκλειαν αυτόνομη κάθοδό του στον τηλεοπτικό στίβο, όχι πάντως από τη Θεσσαλονίκη, μιας και το νέο κανάλι θα έχει έδρα την Αθήνα. Ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης προορίζεται για τη θέση του γενικού διευθυντή Τηλεόρασης και ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με πρόσωπα της τηλεοπτικής αγοράς, ενώ για τη θέση του διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης φέρεται να έχει έρθει σε καταρχήν συμφωνία ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης.

Οσον αφορά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα εκδοθεί μιας και θα χρειαστεί και τέταρτη διάσκεψη προκειμένου οι δικαστές να αποφανθούν αν θα προχωρήσουν στην ουσία της υπόθεσης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως -παρά τις μακρές και επίπονες συζητήσεις όπου εξαντλήθηκαν όλα τα νομικά ζητήματα (και όχι μόνο)- στη διάσκεψη της Παρασκευής δεν πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το