Ελλάδα

Τρίχρονο αγοράκι μεταφέρθηκε σε μεταμοσχευτικό κέντρο της Ρώμης – Η γιγαντιαία επιχείρηση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ των Χριστουγέννων (25/12) μια πρωτοφανής επιχείρηση μεταφοράς μικρού ασθενή, 3 ετών, σε εξειδικευμένο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ιταλίας.

Η σοβαρότητα της κατάστασης του τρίχρονου και η αναγκαιότητα να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς αναφέρθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο όπου νοσηλευόταν.

Τις επόμενες ημέρες ο ΕΟΜ σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς πραγματοποίησε αναζήτηση εύρεσης κατάλληλα εξειδικευμένου Μεταμοσχευτικού Κέντρου που θα μπορούσε να δεχθεί τον βαρέως πάσχοντα μικρό ασθενή.

Χάρη στις κατάλληλες παρεμβάσεις των ιατρών του Ωνάσειου, ο ασθενής σταθεροποιήθηκε κλινικά και το μεσημέρι της Παρασκευής (23/12) έγινε αποδεκτός από το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ρώμης Bambino Gesù, εξειδικευμένο στην υποστήριξη τέτοιων πολύ σπάνιων περιστατικών.

Για να μεταφερθεί με ασφάλεια οργανώθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση όπου εξειδικευμένη Ιταλική ιατρική ομάδα στην διαχείριση και υποστήριξη ασθενών με συσκευή εξωσωματικής κυκλοφορίας (ECMO), μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό και ασθενοφόρο προσήλθε από την Ιταλία με στρατιωτικό αεροσκάφος προκειμένου να παραλάβει και να μεταφέρει τον ασθενή.

Η οργάνωση της διαδικασίας είχε ολοκληρωθεί μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, ωστόσο δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω πολύπλοκων διοικητικών προβλημάτων.

Για αυτόν τον λόγο ο ΕΟΜ πραγματοποίησε τις απαραίτητες επικοινωνίες με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης των δυο χωρών, Ελλάδας και Ιταλίας, που θα επέτρεπαν την πραγματοποίηση της κατάλληλης αερομεταφοράς του ασθενή.

Τελικά, ο μικρός ασθενής μεταφέρθηκε με επιτυχία στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ιταλίας την Κυριακή 25/12/2016 στος 23:00.

Πηγή: iefimerida

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το