Τοπικά

Τριαντόπουλος: Ενεργοποιήθηκε η ψηφιακή εφαρμογή για το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων

Άνοιξε τη Δευτέρα 28 Ιουνίου η ψηφιακή εφαρμογή valuemaps.gov.gr, η οποία επιτρέπει στους πολίτες να υπολογίζουν την αντικειμενική αξία του ακινήτου τους και να βρίσκουν άλλες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες. Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικών αξιών, σχολιάζει σχετικά:
«Η ενεργοποίηση της εφαρμογής valuemaps.gov.gr συνιστά ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη μεταρρύθμιση του πλαισίου για τις αντικειμενικές αξίες, καθώς συμβάλλει καταλυτικά στον τεχνολογικό και ψηφιακό εκσυγχρονισμό του, έναν από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης. Το Υπουργείο Οικονομικών, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τηρεί εγκαίρως άλλη μία δέσμευση που είχε αναλάβει, προσφέροντας στους πολίτες ένα χρήσιμο εργαλείο για να κάνουν τον οικονομικό προγραμματισμό τους. Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή παρέχει τις εξής δυνατότητες:

Πρώτον, επιτρέπει στους πολίτες να εντοπίσουν άμεσα και με ακρίβεια τη ζώνη στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει.
Δεύτερον, τους προσφέρει πρόσβαση σε όλα τα ψηφιοποιημένα στοιχεία του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού που αφορούν την αντίστοιχη ζώνη.
Τρίτον, τους επιτρέπει να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία του ακινήτου τους για τα βασικά έντυπα (Ε1-Ε5) του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού.
Τέταρτον, δίνει την επιλογή σύγκρισης αξιών όμορων περιοχών ή αξιών της ίδιας περιοχής σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, ενώ παρέχει πληροφόρηση και για τις νέες αντικειμενικές αξίες, όπως θα διαμορφωθούν από 01.01.2022.

Έτσι, οι πολίτες, εύκολα και γρήγορα, έχουν πλέον τη δυνατότητα, καταχωρώντας μόνο τη διεύθυνση του ακινήτου ή τον ταχυδρομικό κώδικα, να εντοπίζουν με ακρίβεια τη ζώνη που τους ενδιαφέρει και να αντλούν όλη την πληροφόρηση, η οποία, μέχρι πρότινος, περιλαμβανόταν μόνο στους αντίστοιχους πίνακες και στα έγχαρτα αποσπάσματα χαρτών των προγενέστερων υπουργικών αποφάσεων καθορισμού των τιμών ζώνης.

Για την ανάπτυξη του ψηφιακού χάρτη αξιοποιήθηκε η χρήση τεχνολογιών GIS (Geographic Information System), ενώ συμπεριλήφθηκαν και οι επεκτάσεις και νέες ζώνες που εντάχθηκαν στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων από το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Αξίζει, δε, να προσθέσουμε ότι το σύστημα πρόκειται να εμπλουτιστεί μέσα στους επόμενους μήνες, τόσο με την ψηφιοποίηση των υπόλοιπων εντύπων προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας ακινήτου όσο και με την εισαγωγή ψηφιοποιημένων δεδομένων, όπως των συντελεστών δόμησης της πολεοδομίας και των συντελεστών εμπορικότητας, ώστε να αυτοματοποιηθεί πλήρως ο υπολογισμός αξίας ακινήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρά η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός Πληροφοριακού Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων με τη δημιουργία ενός εκτιμητικού μοντέλου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς, βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Προς αυτή την κατεύθυνση,, έχει ήδη ξεκινήσει η προεργασία, η οποία και προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων που θα είναι εναρμονισμένο με τις εξελίξεις στην αγορά και θα δημιουργεί τις συνθήκες, ώστε η φορολογία της ακίνητης περιουσίας να διασφαλίζει τον διττό στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το