Τοπικά

Τρία χρόνια κλειστή η δημόσια Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής – Διαμαρτυρίες ζευγαριών από τον Βόλο που θέλουν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική

Είναι 45 χρόνων, μισθωτός και το 2017 με τη σύζυγό του απέκτησαν ένα υγιέστατο κοριτσάκι με εξωσωματική γονιμοποίηση στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας.

Τρία χρόνια μετά και επειδή είχαν περισσέψει έμβρυα στην τράπεζα κρυοσυντήρησης, ζήτησαν να προσπαθήσουν να αποκτήσουν και δεύτερο παιδί στη Μονάδα, ωστόσο αυτή παραμένει μέχρι σήμερα κλειστή… Το ζευγάρι επικοινωνεί τακτικά από τότε μέχρι και σήμερα με τη Μονάδα, αλλά η απάντηση είναι μία και μοναδική: Αναμένεται να ανοίξει με άδεια της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής… Αρχικά και εν μέσω πανδημίας η απάντηση ήταν πως η Μονάδα είναι κλειστή λόγω κορωνοϊού. Κατόπιν και με την επιστροφή στην κανονικότητα η απάντηση είναι πως αναμένεται να ανοίξει με άδεια από την Εθνική Αρχή και αφού αποκτήσει ISO. Το ζευγάρι θέλει να μεταφέρει τα δύο έμβρυα και να προσπαθήσει να αποκτήσει δεύτερο παιδί σε άλλη Μονάδα, αλλά η μεταφορά κοστίζει. Ύστερα είναι και το ψυχολογικό στοιχείο: Η πρώτη προσπάθεια στη Μονάδα του Πανεπιστημιακού ήταν επιτυχής και απέκτησαν ένα κοριτσάκι, γιατί τώρα να αλλάξουν και να ξοδευτούν; Είναι αυτό που λέμε, ομάδα που κερδίζει, δεν την αλλάζεις…

Πέντε χρόνια για μια πιστοποίηση
Σαν το ζευγάρι είναι και άλλοι Βολιώτες-Βολιώτισσες, που θέλουν να ανοίξει η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, προκειμένου να προβούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά περιμένουν πότε θα δοθεί η άδεια πιστοποίησης ποιότητας, το γνωστό μας ΙSO. Κι αυτό, διότι όπως δήλωσε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Δημ. Κατσικονούρης στη «Θ», «η Μονάδα δεν είχε πιστοποίηση ποιότητας και βρισκόμαστε σε αυτή την διαδικασία». Μόνον που οι σχετικές διαδικασίες άρχισαν πριν πέντε χρόνια και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί… Σε οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση οι εν λόγω διαδικασίες είναι διάρκειας λίγων μόλις μηνών. Στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας ακόμη να ολοκληρωθούν, αναγκάζοντας έτσι τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμοποίησης, να απευθύνονται σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Λάρισα και φυσικά να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πάντως ο κ. Κατσικονούρης έδωσε και την είδηση: Ότι εντός του τρέχοντος έτους θα λειτουργήσει η Μονάδα. «Το τρέχω με 108», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολλές επιτυχίες
Η Μονάδα, που άρχισε τη λειτουργία της τον Αύγουστο του 2002, έχει να επιδείξει πολλές και επιτυχημένες επεμβάσεις γονιμοποίησης και εμβρυομεταφοράς, με Βολιώτες που απέκτησαν παιδιά, να μιλούν με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτή και για τη δουλειά που γινόταν. Κι αυτό διότι η Μονάδα ανέστειλε λόγω της πανδημίας τη λειτουργία της τον Μάρτιο του 2020. Από τότε μέχρι σήμερα παραμένει κλειστή και τα ιδιωτικά κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης κερδίζουν… Πάντως κι ενώ ο κορωνοϊός έγινε πλέον ενδημικός και η κανονικότητα επέστρεψε, η Μονάδα δεν επαναλειτούργησε ελλείψει πιστοποίησης ποιότητας, που έχει συνέπεια στη χορήγηση της σχετικής αδείας. Ο Βολιώτης που θέλει να κάνει εμβρυομεταφορά, επικοινώνησε τον Φεβρουάριο του 2021 με τη Μονάδα και του απάντησαν ότι παρέμεινε κλειστή λόγω κορωνοϊού και ότι θα επαναλειτουργούσε το καλοκαίρι του ιδίου έτους. Τον Οκτώβριο του 2021 επικοινώνησε πάλι και του απάντησαν πάλι αρνητικά, ότι η Μονάδα δεν άνοιξε. Αρχές του 2022 σε νέα επικοινωνία με τη Μονάδα του απάντησαν ότι παρέμεινε κλειστή και ότι ανέμεναν απάντηση από την Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου επικοινώνησε πάλι με τη Μονάδα, με την αγωνία πλέον να φθάνει στο ζενίθ, γιατί τα χρόνια περνούν και δεν μπορούν πλέον να φθάσουν τα 50 και να αποκτήσουν δεύτερο παιδί, αλλά και πάλι η απάντηση ήταν αρνητική. Η Μονάδα δεν άνοιξε ακόμη. Τώρα που θα διαβάσουν ότι θα ανοίξει εντός του 2023, σύμφωνα με την δέσμευση του διοικητή του Πανεπιστημιακού, αμφιβάλλω αν θα περιμένουν κι’ άλλο. Μάλλον θα απευθυνθούν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και φυσικά θα πληρώσουν μερικές εκατοντάδες ευρώ, μόνον για τη μεταφορά των δύο εμβρύων που έχουν στην τράπεζα κρυοσυντήρησης.

Το ιστορικό
Με το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ), ιδιωτικές και δημόσιες, προβλέπεται αδειοδότηση από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ), αφού πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές αναφορικά με τη στελέχωση, τις κτιριακές υποδομές και τον τρόπο λειτουργίας. Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ζητήθηκε η αδειοδότηση τόσο της Μονάδας, όσο και της τράπεζας κρυοσυντήρησης, με την Εθνική Αρχή να ζητάει τον Μάιο 2017 συμπληρωματικά στοιχεία στον υποβληθέντα φάκελο. Στα τέλη Νοεμβρίου 2018 και μετά από πολλές καθυστερήσει η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ήταν έτοιμη να ελεγχθεί από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξασφαλίσει πιστοποίηση για την τήρηση συστήματος ποιότητας και ακολούθως τη σχετική άδεια από την Εθνική Αρχή. Είχε προηγηθεί σειρά επεμβάσεων στις κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά και στον εξοπλισμό της Μονάδας, όπως είχε υποδείξει ειδική εταιρεία, για να καλύπτονται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, συνολικού προϋπολογισμού 65.000 ευρώ. Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σχεδιάζει, μετά την αδειοδότηση της Μονάδας από την Εθνική Αρχή, να ζητήσει την ανανέωση της πιστοποίησής της από ευρωπαϊκό φορέα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου είναι η μοναδική χρηματοδοτούμενη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Κεντρική Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή και πραγματοποιεί περί τους 400 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, 100 κύκλους σπερματέγχυσης και περί τις 100 καταψύξεις γαμετών και εμβρύων ετησίως. Επιπλέον, είναι μία από τις ελάχιστες Μονάδες, που λειτουργεί στον δημόσιο τομέα και σε Πανεπιστημιακή Κλινική, ενώ στην τράπεζα κρυοσυντήρησης υπάρχουν αποθηκευμένα περίπου 2.000 έμβρυα. Η Μονάδα είναι κλειστή τώρα τρία χρόνια και τα ερωτήματα που θέτουν οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν παιδιά με εξωσωματική είναι πολλά: Γιατί στη διάρκεια του κορωνοϊού (δύο χρόνια), που η Μονάδα ήταν κλειστή, δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες απόκτησης πιστοποίησης ποιότητας; Διαψεύδονται οι ψίθυροι ότι παράγοντες της Μονάδας απασχολούνται και σε άλλες ιδιωτικές και προφανώς δεν επιθυμούν να λειτουργήσει η κρατική; Μπορούν τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν μεταφορά των κατεψυγμένων τους εμβρύων, ώστε να τολμήσουν σε άλλες μονάδες προσπάθεια γονιμοποίησης, να τα πάρουν, έστω με κόστος, 500 ως 1000 ευρώ; Εκατοντάδες ζευγάρια με πρόβλημα γονιμοποίησης στη Θεσσαλία και στην ευρύτερη Κεντρική Ελλάδα θέλουν να γνωρίζουν πότε κι αν θα επαναλειτουργήσει Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, γιατί γι’ αυτούς τα παιδιά δεν έρχονται από τον πελαργό…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το