Τοπικά

«Τρέχει» η πορθμειακή σύνδεση Βόλου – Αλεξάνδρειας Αιγύπτου

 

Εξελίξεις «τρέχουν» το τελευταίο χρονικό διάστημα στο θέμα της πορθμειακής σύνδεσης του λιμένα Βόλου με εκείνον της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, μετά από τη σχετική πρωτοβουλία του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.). Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Βόλου κ. Σωκρ. Αναγνώστου δηλώνει αισιόδοξος στην προοπτική να τελεσφορήσει το εγχείρημα, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει και το θέμα επιδότησης της γραμμής, που θέτουν οι πλοιοκτήτες.
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου «το λιμάνι του Βόλου έχει καλύτερες προοπτικές αυτή τη στιγμή, για τη σύνδεσή του με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Μόλις εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών και των άλλων φορέων, το αγκάλιασα και το «έτρεξα». Γνωρίζουμε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών της Αιγύπτου και περιμένουμε την απάντησή του, αφού το θέμα θα περάσει και από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας. Θα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη με στρατηγικό και εθνικό όφελος, καθώς αν τεθεί σε λειτουργία η γραμμή, θα παρακάμπτεται η Τουρκία, ενώ δεν αποκλείεται και μελλοντική επέκταση στη Σαουδική Αραβία» προσέθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Αναγνώστου αναφέρθηκε και στο θέμα επιδότησης της γραμμής που ζητούν οι πλοιοκτήτες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε την επιδότηση και περιμένουμε να ικανοποιηθεί το αίτημα από την κυβέρνηση. Υπάρχουν επαφές με τους πλοιοκτήτες προκειμένου να διευκρινίσουν το ύψος της επιδότησης που ζητούν. Η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών (ΟΦΑΕ) εκτιμά ότι σε έναν χρόνο λειτουργίας της γραμμής, θα καταστεί κερδοφόρα».

Η επιστολή Πλακιωτάκη
O υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, στην επιστολή του προς των υπουργό Μεταφορών της Αιγύπτου, ανέδειξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ελληνικών φορέων, όπως είναι ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.), η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών (ΟΦΑΕ) και το Επιμελητήριο Μαγνησίας για την σύνδεση αυτή, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, συμμερίζονται και οι εκπρόσωποι των φορέων της Αιγύπτου, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης επίσκεψης της ελληνικής αποστολής στην Αίγυπτο καθώς και των σχετικών συναντήσεων με εκπροσώπους του υπουργείου Μεταφορών της Αιγύπτου.
Ακόμη, ο υπουργός υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος διαθέτουν αμφότερες μακρά παράδοση στην ναυτιλία, ενώ έχουν αναπτύξει εξαιρετικές συνεργασίες κατά τη διάρκεια των ετών, τόσο σε διμερές επίπεδο, όπως, το από 1981 υπογεγραμμένο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ τους, όσο και σε διεθνές επίπεδο, τις κατά καιρούς εποικοδομητικές τοποθετήσεις τους σε διεθνή fora, ιδίως εκείνα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (IMO). Ενώ, δεν παρέλειψε να επισυνάψει την από 28 Ιουλίου 2022 σχετική επιστολή της ελληνικής ομάδας έργου καθώς και σημείωμα αντίληψης (concept note) για την πρόταση του έργου με τίτλο: «Συνεργασία για την προώθηση της σύνδεσης Βόλος – Αλεξάνδρεια» τονίζοντας ότι η υλοποίηση μίας τόσο σημαντικής και πολλά υποσχόμενης διμερούς στρατηγικής συνεργασίας θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τις συνεχώς αναπτυσσόμενες ναυτιλιακές σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Ο υπουργός κατέληξε ότι τόσο η διοίκηση της ελληνικής ναυσιπλοΐας όσο και ο ίδιος προσωπικά στηρίζουν, ένθερμα, την πρωτοβουλία αυτή καθώς όχι μόνο εμπίπτει στους άξονες της πολιτικής για τη σύνδεση των θαλασσίων μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και, λόγω της ωριμότητάς της, θα ανοίξει νέους διαύλους διασύνδεσης και διακίνησης εμπορευμάτων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το