Τοπικά

Τραγουδώντας με την Νοηματική Γλώσσα – Πρωτότυπη εκδήλωση στον Βόλο (video) 

Οι σπουδαστές της σχολής Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στο Βόλο παρουσίασαν στο κοινό αυτό το άλλο μέσο επικοινωνίας με ανθρώπους που δεν μπορούν να ακούσουν και κατ’ επέκταση να μιλήσουν με ένα … μουσικό τρόπο.

Σε μία πρωτότυπη εκδήλωση μας εξήγησαν πως η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα είναι ο άλλος δρόμος επικοινωνίας και μας τον έδειξαν με ερμηνείες.
Σε παραλιακό κατάστημα αναψυχής οι σπουδαστές της σχολής στο Βόλο παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με γνωστά ελληνικά και ξένα τραγούδια στην νοηματική γλώσσα. Κάθε κίνησή τους – όπως την διδάχθηκαν στη σχολή – ήταν και μία λέξη, ένας στίχος από το τραγούδι που παίζονταν. Παρουσίασαν συνολικά 14 τραγούδια σε ένα πρόγραμμα μουσικό, δίνοντας μία κανονική παράσταση που άρεσε πολύ.

Η κάθε ερμηνεία ήταν ξεχωριστή, καθώς συνοδεύονταν από κίνηση και χάρη. Οι συνάνθρωποί μας που δεν έχουν ακοή μπορούν συνεπώς και να διασκεδάζουν όταν οι διασκεδαστές τους ομιλούν την νοηματική.

Η εκδήλωση ήταν πολύ πρωτότυπη και οι σπουδαστές της σχολής χειροκροτήθηκαν θερμά από το πολυπληθές ακροατήριο.
«Χριστούγεννα, Χριστούγεννα ευτυχισμένα…» τραγούδησαν οι σπουδαστές δίνοντας τις ευχές τους και μία ξεχωριστή νότα σε μία πραγματικά διαφορετική γλώσσα.
Το σχολείο της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας στο Βόλο λειτουργεί στο κέντρο της πόλης και έχει 60 σπουδαστές νεαρής – κυρίως – ηλικίας. Ολοι τους είναι απόφοιτοι άλλων σχολών – ΑΕΙ, ΤΕΙ- και παρακολουθούν τα μαθήματα καθώς η αποφοίτηση από ένα τέτοιο σχολείο προσφέρει περαιτέρω προσόντα και εμπλουτίζει το βιογραφικό τους.

Ο κύκλος φοίτησης είναι διετής και υπεύθυνος δάσκαλος είναι ο Θανάσης Ρέτζιος, άτομο χωρίς ακοή. Η δουλειά που κάνει, όπως λένε οι σπουδαστές, είναι εξαιρετική. Τον έχουν αγκαλιάσει και όλοι μαζί έχουν δημιουργήσει μία εποικοδομητική σχέση και συνεργασία.

Αξίζει με την ευκαιρία να αναφερθεί ότι η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα είναι μια γλώσσα που μπορεί να αναλυθεί και να μελετηθεί μεμονωμένα. Η ιδιαιτερότητα της νοηματικής γλώσσας έγκειται στο ότι είναι οπτικοκινητική και όχι προφορική. Δεν εκφράζεται, δηλαδή, με τη φωνή όπως η ομιλούμενη αλλά με τη κίνηση και μορφή των χεριών, την έκφραση του προσώπου, τις κινήσεις του σώματος. Έχει τους δικούς της γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες που τη διαφοροποιούν σε μεγάλο βαθμό από την ομιλούμενη.

Η χρήση της νοηματικής αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη οποιουδήποτε ατόμου στη κοινότητα των Κωφών, για την ένταξη στην οποία δεν έχει σημασία ο βαθμός ακουστικής απώλειας αλλά η γνώση της γλώσσας και ο σεβασμός της κουλτούρας των Κωφών.
Είναι ένα σημαντικό όμως προσόν για όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν στην εκπαίδευση ή σε κάποια κοινωνική υπηρεσία του Δημόσιου τομέα.

Οι νοηματικές γλώσσες – που σημειωτέον είναι πολλές και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους- διαφέρουν από τις υπόλοιπες φυσικές γλώσσες ως προς το ότι μας είναι λιγότερο γνωστές, όχι όμως και ως προς τις γλωσσολογικές αρχές που διέπουν την επικοινωνιακή τους λειτουργία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το