Πολιτισμός

Ένα ημερολόγιο με «άρωμα» Ντε Κίρικο – Ο Τάκης Παντελόπουλος μιλά για την έκδοση της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ακριβώς μία επταετία μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος, γεννήθηκε στον Βόλο ο Ιταλός καλλιτέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Ο πατέρας του, Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ήταν μηχανικός στο επάγγελμα και επέβλεπε την κατασκευή του θεσσαλικού σιδηροδρομικού δικτύου το 1881, ενός έτους που συνέπεσε με την αποχώρηση των Τούρκων από την πόλη. Ο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο ποτέ δεν λησμόνησε το μέρος όπου ήρθε στον κόσμο και πέρασε τα παιδικά του χρόνια, κάτι που πολλά χρόνια αργότερα αποτύπωσε πολλές φορές πάνω στους καμβάδες του.

Το 2018 συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη γέννησή του στον Βόλο, αλλά και μία 40ετία από τον θάνατό του στη Ρώμη. Ετούτη η συγκυρία στάθηκε αφορμή για την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών (Ε.Θ.Ε.) να κυκλοφορήσει ένα ημερολόγιο για τη νέα χρονιά αφιερωμένο στον σπουδαίο εικαστικό, ο οποίος επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη της μοντέρνας τέχνης στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο κ. Τάκης Παντελόπουλος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και μέλος της Ε.Θ.Ε., μίλησε για τη νέα έκδοση της Εταιρείας, η οποία παρουσιάστηκε χθες στο κοινό της πόλης, σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου.

Πρόκειται για ένα καλαίσθητο ημερολόγιο-αφιέρωμα στον Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, το οποίο απέσπασε κολακευτικά σχόλια κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασής του. Ο Βολιώτης δάσκαλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Το ημερολόγιο του 2017 ήταν αφιερωμένο στον συμπολίτη λαϊκό ζωγράφο Νίκο Χριστόπουλο. Φέτος η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών αφιέρωσε το ημερολόγιο της νέας χρονιάς σε μία εξίσου σημαντική προσωπικότητα, τον Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Η αφορμή για την επιλογή του στάθηκε, γιατί το 2018 είναι ένα έτος επετειακό για εκείνον. Γιορτάζουμε τα 130 χρόνια από τη γέννησή του στον Βόλο, ενώ παράλληλα έχουμε και τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τότε που πέθανε στη Ρώμη. Με την ευκαιρία αυτής της επετειακής σύμπτωσης, η εταιρεία παρουσίασε στο φετινό της αφιέρωμα τον Ντε Κίρικο».

Γνωστοί οι δεσμοί του Ιταλού με τον Βόλο, με τον κ. Παντελόπουλο να σημειώνει: «Έμεινε στην πόλη μας μέχρι 12-13 ετών, ενώ μετά επανήλθε. Είχε αρκετά βιώματα ως Βολιώτης, τα οποία προσπάθησε και μέσα από τα έργα του να προβάλλει. Κι αυτό είναι μεγάλη τιμή για την πόλη μας».
Φυσικά μέχρις ότου το ημερολόγιο πάρει τον δρόμο για το τυπογραφείο, απαιτήθηκε εντατική έρευνα από την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, που είχε και την επιμέλεια της έκδοσης. «Το ημερολόγιο είναι κοντά στις 210 σελίδες. Στην ουσία αποτελεί έναν αφιερωματικό τόμο στον Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, που χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη», εξήγησε ο κ. Παντελόπουλος, για να προσθέσει: «Το πρώτο κομμάτι της έκδοσης αφορά στο ιστορικό του καλλιτέχνη με τη συγγραφική επιμέλεια της προέδρου της Ε.Θ.Ε. κ. Μηλίτσας Καραθάνου. Εκεί υπάρχει ένα φωτογραφικό πανόραμα από 45 περίπου έργα του. Περιλαμβάνει έγχρωμα αντίγραφα, τα οποία βρίσκονται σ’ όλον τον κόσμο. Ευρώπη, Αμερική, μέχρι και Ιαπωνία. Όποιος πάρει το ημερολόγιο και δει παράλληλα τα έργα, σχηματίζει μία συγκεντρωτική εικόνα και γνώση, για το τι ήταν ο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο για τον Βόλο. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το ημερολόγιο, που είναι διανθισμένο με έργα του Ιταλού καλλιτέχνη. Όλα τα φύλλα έχουν «άρωμα» Ντε Κίρικο. Στο πλαίσιο των σελίδων υπάρχουν συλλεκτικές φωτογραφίες από τον ίδιο στον Βόλο ή στο τρενάκι του Πηλίου για παράδειγμα. Κι αυτό ήταν που επιδίωξε η Ε.Θ.Ε.: Να δώσει μία συγκεντρωτική άποψη για το τι είναι η οικογένεια Ντε Κίρικο για τον Βόλο. Η συγκεκριμένη έκδοση αφορά μία ιστορική πτυχή που έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για την πόλη μας».

Κλείνοντας, ο κ. Παντελόπουλος έκανε μνεία στο έργο και την προσωπικότητα του Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, αλλά και στο κατά πόσο ο Βόλος έχει αξιοποιήσει στο έπακρο αυτόν τον καλλιτέχνη: «Πρόκειται για ένα ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει. Η έκδοση της Ε.Θ.Ε. έχει κι αυτόν τον σκοπό. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε την παρακαταθήκη του και να την αξιοποιήσουμε. Κερδισμένοι από αυτή την υπόθεση θα βγούμε κι εμείς οι ίδιοι. Να δούμε ποιοι είμαστε οι Βολιώτες. Να κάνουμε μία προσέγγιση της αυτογνωσίας μας, γιατί πραγματικά ο Ντε Κίρικο αγάπησε τον Βόλο. Αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο στα ζωγραφικά έργα του, αλλά στις μαρτυρίες του. Έχει γράψει τις αναμνήσεις του από τον Βόλο κι εκεί ανέφερε πολλά. Αξίζει να πούμε ότι ο Ντε Κίρικο δεν ζωγράφιζε μόνο. Δεν ήταν απλά ένας εικαστικός δημιουργός παγκοσμίου φήμης. Ήταν εξίσου καλός και στον γραπτό λόγο και εκτιμάται ιδιαίτερα μέχρι σήμερα ανά τον κόσμο. Άλλη μία πτυχή του που τον καθιστά μία πιο ολοκληρωμένη πνευματική προσωπικότητα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το