Ελλάδα

Τουρισμός: Αύξηση κρατήσεων φέρνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σε αύξηση των κρατήσεων προσβλέπουν οι παράγοντες του τουρισμού μετά την συμφωνία για το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid». Οι πρώτες αντιδράσεις των ξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων
Όπως αναφέρει το imerisia.gr, τα δυο κοινοτικά όργανα κατέληξαν την Πέμπτη 20 Μαΐου σε συμβιβαστική λύση, η οποία οδεύει πλέον προς έγκριση από τα κράτη-μέλη και ψήφιση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής. Το πιστοποιητικό, εκτιμάται ότι θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από τις 20 Ιουνίου, ανοίγοντας το δρόμο για ελεύθερα και ασφαλή ταξίδια εντός της ΕΕ.

Ο σχετικός Κανονισμός της Κομισιόν θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, ενώ θα δοθεί ένα περιθώριο έξι εβδομάδων στα κράτη που δεν έχουν καταφέρει να προετοιμαστούν για το εν λόγω πιστοποιητικό, όπως διευκρίνησε σήμερα ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό για αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό στο οποίο αναγράφεται ότι έχει αναρρώσει από τον κορονοϊό.
Τα πιστοποιητικά θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. και θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να τα φέρει σε έντυπη μορφή ή σε ψηφιακή. Θα πιστοποιούν ότι ο κάτοχός τους που θέλει να ταξιδέψει, είτε έχει κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19, είτε έχει αρνητικό τεστ, είτε έχει αντισώματα στον κορονοϊό.
Όσον αφορά στο κόστος των απαιτούμενων τεστ, η Επιτροπή θα κινητοποιήσει 100 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη όσον αφορά στην προσφορά προσιτών τεστ.

Τάσιος: Θα αυξηθούν οι κρατήσεις
Για «πραγματικό διαβατήριο» που θα διευκολύνει την ασφαλή, ελεύθερη κυκλοφορία κάνει λόγο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος:
«Το περιμέναμε πως και πως. Είναι σημαντικό καθώς αυτό θα είναι το πραγματικό διαβατήριο, σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας βέβαια» σημειώνει ο κ. Τάσιος, εξηγώντας τι σημαίνει για τον ελληνικό τουρισμό:

«Θα φέρει πολύ πιο εύκολα κρατήσεις για το καλοκαίρι. Η ελεύθερη μετακίνηση θα βοηθήσει πάρα πολύ, καθώς ο πολίτης, θα έχει μια σημαντική διευκόλυνση, ειδικά στις συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο της πανδημίας. Χωρίς άγχος και καθυστερήσεις. Θα αυξηθούν οι κρατήσεις, θα μπορέσουμε να έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον τουρισμό, όχι μόνο το δικό μας, αλλά όλων των ευρωπαϊκών χωρών».

Το πιστοποιητικό πάει για Ιούνιο, και η σεζόν θα είναι Ιούλιος – Οκτώβριος, εκτιμά ο ίδιος, προσθέτοντας πως “περιμένουμε όμως σημαντική αύξηση πλέον των κρατήσεων και περιμένουμε και την απόφαση από τη Βρετανία στις 7 Ιουνίου».
Αυτό που προβληματίζει τον κ. Τάσιο είναι η απροθυμία των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία να εμβολιαστούν. «Η δική μας αγωνία αφορά το προσωπικό μας, διότι μεγάλο ποσοστό δεν θέλει να εμβολιαστεί».

Τσιλίδης: Οι κρίσιμοι παράγοντες για την σεζόν
Τους πολλούς παράγοντες που παίζουν εν τέλει ρόλο στην επιλογή του ταξιδιώτη αναδεικνύει ο Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTΑ).
«Οτιδήποτε είναι χρήσιμο για την μετακίνηση του πολίτη και την κάνει ομαλότερη είναι θετικό για τον τουρισμό» δηλώνει ο κ. Τσιλίδης, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν είναι μόνο αυτό. Παίζουν κι άλλα πράγματα ρόλο στο αν ο τουρίστας θα σε επιλέξει για τις διακοπές του.
Για παράδειγμα παίζει ρόλο αν ως χώρα, ως προορισμός είσαι πορτοκαλί ή πράσινος, παίζει ρόλο αν είναι κατανοητοί οι όροι που θέτεις, αν τα πρωτόκολλα ειναι σαφή και ακριβή και πως αντιμετωπίζει κάθε χώρα τους ξένους».
Το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι η ανάκτηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2021 θα φτάσει στο 40%-45% του 2019, ενώ οι αρχικοί υπολογισμοί έκαναν λόγο για 55%-60%. Ωστόσο και οι δύο παράγοντες του τουρισμού θεωρούν ότι το πιστοποιητικό θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση και θα αυξήσει τις κρατήσεις.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το