Κόσμος

Τουρκία: Δεν φεύγουμε από τη Συρία εάν δεν αποσοβηθούν όλες οι απειλές

newego_LARGE_t_1101_54779372_type13145

Η Τουρκία θα συνεχίσει την επιχείρησή της στη βόρεια Συρία έως ότου αποσοβηθούν όλες οι απειλές και υπάρξουν εγγυήσεις για την εθνική ασφάλεια της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία πριν από μια εβδομάδα αποσκοπεί, σύμφωνα με την Άγκυρα, στην εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και στην αποτροπή της κατάληψης περαιτέρω εδαφών κοντά στην τουρκική μεθόριο από κουρδικές πολιτοφυλακές της Συρίας. Οι συγκρούσεις με κουρδικές πολιτοφυλακές, που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, έχουν αυξήσει τις εντάσεις με την σύμμαχο της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ Ουάσινγκτον.
Σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ δήλωσε εξάλλου στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ για μια εκεχειρία της Άγκυρας με τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία.
“Δεν αποδεχόμαστε σε καμιά περίπτωση”, σε αντίθεση με αυτό που “λένε ορισμένοι ξένοι εκπρόσωποι, έναν συμβιβασμό ή μια εκεχειρία μεταξύ της Τουρκίας και των κουρδικών στοιχείων”, σημείωσε ο Τσελίκ.

 
“Η τουρκική δημοκρατία είναι ένα κυρίαρχο και νόμιμο κράτος”, το οποίο δεν μπορεί να εξισωθεί με “μια τρομοκρατική οργάνωση”, πρόσθεσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναφερόμενος στο PYD, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης των Κούρδων της Συρίας.
Την ίδια ώρα όσον αφορά το μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα έχει συλλάβει 815 ανθρώπους από τις αρχές του 2016 στο πλαίσιο της καταστολής της τζιχαντιστικής αυτής οργάνωσης και σημείωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που συνελήφθησαν ήταν ξένοι.

 
Χιλιάδες ξένοι μαχητές από χώρες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Βρετανία, χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ, έχουν ενταχθεί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους τα τελευταία χρόνια, πολλοί από αυτούς διερχόμενοι από το έδαφος της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση καταστολής των δικτύων που διευκολύνουν τη διέλευσή τους από το έδαφός της.
Από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση αυτή, οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει συνολικά 5.803 ανθρώπους από τους οποίους περίπου οι 2.200 ήταν ξένοι, πρόσθεσε ο υπουργός Αλά, χωρίς να αναφέρει κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το