Τοπικά

Το τρένο Πηλίου απαξιώνεται

Η προσωρινή κατάργηση των δρομολογίων του τρένου του Πηλίου από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκαλεί αντιδράσεις στους κατοίκους των χωριών απ’ όπου περνάει ο θρυλικός «Μουτζούρης». Ο δάσκαλος κ. Μιχάλης Γιαννιός, ο οποίος κατέχει τη θέση του προέδρου στον Εξωραϊστικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλεών «Γρηγόριος Κωνσταντάς» επί εικοσιένα συναπτά έτη, αναφέρθηκε στο ζήτημα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα και απασχολεί έντονα όσους ενδιαφέρονται για την ιστορική αμαξοστοιχία.

Μέχρι πρότινος τα δρομολόγια πραγματοποιούνταν κάθε Σαββατοκύριακο. Το τρένο ξεκινούσε από τον σταθμό των Άνω Λεχωνίων, μεσολαβούσε μία ολιγόλεπτη στάση στην Άνω Γατζέα και κατέληγε στις Μηλιές, καλύπτοντας τη διαδρομή των 15 χιλιομέτρων σε μιάμιση ώρα. Τους προηγούμενους μήνες, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόστηκαν για τον Covid-19 υπήρξε αναστολή των δρομολογίων. Τώρα το σκηνικό επαναλήφθηκε, εξαιτίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε και απαγορεύει μέχρι νεωτέρας στο σύνολο της επικράτειας και με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε περιοχές NATURA, δάση, εθνικούς δρυμούς, αισθητικά δάση και άλση εντός οικιστικών ιστών.

«Τον προηγούμενο καιρό το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο μόνο κάθε Σάββατο και Κυριακή, λόγω έλλειψης μηχανοδηγών. Και άλλες χρονιές συνέβαινε αυτό και με παρεμβάσεις τοπικών βουλευτών δίνονταν προσωρινές λύσεις. Τώρα με τα μέτρα για τις πυρκαγιές καταργήθηκαν όλα τα δρομολόγια», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Γιαννιός, ο οποίος έκανε λόγο για υποβάθμιση της ιστορικής αμαξοστοιχίας: «Το τρένο του Πηλίου απαξιώνεται έτσι. Μιλάμε για ένα πραγματικό κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή, αλλά πλέον κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τη διαδρομή. Πολλοί τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται τη Μαγνησία, προγραμματίζουν μία βόλτα με το τρένο του Πηλίου. Ας αναλογιστούν κάποιοι τη δυσάρεστη έκπληξη που δοκιμάζουν, όταν πληροφορούνται πως το τρένο δεν λειτουργεί. Σβήνει ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής κουλτούρας».

Τα έκτακτα μέτρα που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση του κινδύνου των πυρκαγιών, οδήγησαν τον «Μουτζούρη» να σιγήσει, με τον Πηλιορείτη δάσκαλο να κάνει λόγο για μεγάλο πλήγμα, όχι μόνο στην τοπική οικονομία, αλλά και στην προβολή της φυσικής ομορφιάς του τόπου. Έθεσε, μάλιστα, ως άμεση προτεραιότητα την επαναλειτουργία της τουριστικής αμαξοστοιχίας, ζητώντας την παρέμβαση πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

«Το πλήγμα για τον τουρισμό είναι σοβαρό. Πλήττονται τόσο οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, όσο και άλλοι επαγγελματίες, π.χ. όσοι έχουν μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης. Οι ζημιές δεν περιορίζονται, όμως, μόνο στις Μηλιές. Για παράδειγμα, στην Άνω Γατζέα, οι επιβάτες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού κατά τη διάρκεια της στάσης που γινόταν. Όμως, πλέον το Μουσείο χάνει έτσι δυσανάλογα μεγάλο αριθμό επισκεπτών», ανέφερε στη συνέχεια και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα, τόσο για τους προσεχείς μήνες, όσο και τη νέα τουριστική περίοδο: «Πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου σε πρώτη φάση και έπειτα να μας απασχολήσει η καινούργια χρονιά, ώστε να μην επαναληφθούν τα φετινά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το