Ελλάδα

Το τελευταίο καρέ: Έφυγε από τη ζωή ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης

Στις 2 Μαρτίου 2019 ο τιμημένος και αγαπητός φωτορεπόρτερ τραβούσε το τελευταίο καρέ του, νικημένος από τον καρκίνο.
Δεν ήταν απλώς φωτογράφος.
Ήταν ρεπόρτερ που κέρδισε Πούλιτζερ, ήταν φωτορεπόρτερ, και βρέθηκε μπροστά σε κάποιες από τις πιο σημαντικές στιγμές της ανθρωπότητας.

Σήκωσε το «όπλο» του, πάτησε κλικ, αιχμαλώτισε αυτά τα καρέ στο διάφραγμα της μηχανής του και έκανε τον κόσμο πιο ενημερωμένο, πιο ψαγμένο.

Οι φωτογραφίες του είχαν μοναδικά κάδρα, είχαν την αξεπέραστη ματιά του.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3787373919907&set=a.3353997125758&type=3

Αυτή δεν θα την πάρει ποτέ ο θάνατος, ο καρκίνος τον λύγισε εδώ, στη φθαρτή ζωή, ο Γιάννης φτιάχτηκε για την αιωνιότητα της συλλογικής μνήμης. Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Μαρτίου 2019 και ήδη είχε συμπληρώσει έναν χρόνο που πάλευε με τη νόσο.

Ένα τυπικό βιογραφικό μπορεί να σημειώσει ότι ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν Έλληνας φωτορεπόρτερ και επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος (chief Photographer) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα.

Pulitzer Prize winner Yannis Behrakis acknowledges applause after addressing a panel discussion at New York's Columbia…

Publiée par Enrique Shore sur Mardi 11 octobre 2016

Είναι απόλυτα ακριβές, αλλά δεν μπορεί να περιγράψει την εμπειρία που κουβαλούσε στα μάτια του αυτός ο δικός μας άνθρωπος, ο συνεργάτης μας.

Policemen catch fire by a petrol bomb thrown by protesters during clashes near the Parliament building in Syntagma…

Publiée par Yannis Behrakis sur Jeudi 20 octobre 2011

Στη διάρκεια της γεμάτης καριέρας του είχε καλύψει πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Για τη δουλειά του είχε βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο.

Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στη Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989.

Publiée par Paul Sheehan sur Lundi 17 mai 2010

Κατάφερε με τον φακό του, ανάμεσα στα υπόλοιπα, να αποτυπώσει πολλά σημαντικά γεγονότα, με τελευταίο το προσφυγικό δράμα στο Αιγαίο. Γι’ αυτό, η εφημερίδα Guardian τον βράβευσε με τον τίτλο «Φωτογράφος της χρονιάς», επειδή ακριβώς κατάφερε να αποτυπώσει το Μεταναστευτικό στην πραγματική του διάσταση.

Ο Γιάννης Μπεχράκης, έχοντας μέσα του αίμα πρόσφυγα, δεν ήταν ένας απλός φωτογράφος-δημοσιογράφος, από τους σπουδαιότερους στον κόσμο, ήταν ένας επαγγελματίας που εργαζόταν με γνώμονα την ανθρωπιά.

Publiée par Vasilis Stogian sur Mercredi 24 mars 2010

Ήταν άνθρωπος γενναιόδωρος, μεγαλόψυχος, χάριζε σε ανθρώπους πράγματα δικά του, τα υλικά ποτέ δεν τον απασχόλησαν, ενώ λάτρευε την κόρη και τη σύζυγό του.
Τους ευχόμαστε κουράγιο και να ξέρουν ότι τον Γιάννη μας δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ και μόνο για την ατάκα που είχε πει: «Μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο».
Ένας Μπεχράκης μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει καλύτερο. Θα τον θυμόμαστε για τα ενσταντανέ που μας χάρισε και για την ανθρωπιά του…

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το