Ελλάδα

Το σχέδιο του Χρυσοχοΐδη: Σαρωτικές αλλαγές και η ΕΛ.ΑΣ στους δρόμους (vid)

Φύλλο πορείας για μάχιμες υπηρεσίες της Αττικής παίρνουν περίπου 900 αστυνομικοί, με εντολή του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος συνεχίζει τις σαρωτικές αλλαγές στην Αστυνομία. Οι αστυνομικοί αυτοί υπηρετούσαν σε συνοδείες επισήμων, σε θέσεις γραφείου σε επιτελεία και αστυνομικές υπηρεσίες της επαρχίας. Ο τελικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να ενισχυθούν οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής με συνολικά 900 αστυνομικούς.

O κ. Χρυσοχοϊδης είναι αποφασισμένος να βγάλει στο δρόμο αστυνομικούς στη μάχη κατά του εγκλήματος. Με εντολή του εκδόθηκε διαταγή, σύμφωνα με την οποία 322 αποσπασμένοι αστυνομικοί επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις στην Άμεση Δράση, στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ., στα ΜΑΤ και στην Ασφάλεια, όπου εντάσσονται και τα Τμήματα πρώτης γραμμής όπως αυτό των Εξαρχείων. Το επόμενο βήμα της νέας ηγεσίας είναι να βάλει τέλος στις πολυάριθμες συνοδείες αστυνομικών που υπηρετούν στους επισήμους. Το νέο σχέδιο του υπουργείου προβλέπει ότι θα απασχολούνται: Σε κάθε υπουργό θα βρίσκονται 4 αστυνομικοί, σε κάθε υφυπουργό 2, ενώ 1 αστυνομικός θα διατίθεται για κάθε βουλευτή. Τέλος κανένας αστυνομικός δεν θα διατίθεται για τη φύλαξη των γενικών γραμματέων.

Μαχαίρι μπαίνει και στις ευνοϊκές υπηρεσίες φύλαξης επισήμων, καθώς 400 αστυνομικοί μετακινούνται από τη Διεύθυνση Επισήμων, ενώ με σχετική διαταγή κατά 20% μειώνονται οι θέσεις των ενστόλων που υπηρετούν στα επιτελεία. «Οι νέες εντολές να είναι πραγματικά προς την κατεύθυνση της αστυνόμευσης και όχι να παραμένουν σταθεροί οι σύναδελφοί μας στη φύλαξη κυβερνητικών κτιρίων και πρεσβειών» λέει στην κάμερα του Open TV και τον Αλέξανδρο Καλαφάτη, ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Γρηγόρης Χρυσάφης. Παράλληλα προσθέτει ότι «όλες αυτές οι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό της κείμενης νομοθεσίας» Από την πλευρά του ο Χρήστος Συνδρεβέλης υπογραμμίζει ότι «οποιαδήποτε πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό την ενίσχυση των υπηρεσιών σε επίπεδο τάξης, ασφάλειας και τροχαίας μας βρίσκει σύμφωνους»

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Έθνους
Την περασµένη Παρασκευή εκδόθηκε, σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», διαταγή προκειµένου να πάρουν φύλλο πορείας συνολικά 322 αστυνοµικοί. Οπως εξηγούν αρµόδιες πηγές, «ξετρυπώθηκαν» αστυνοµικοί από «παράξενες» υπηρεσίες, όπως η Θρησκευτική Υπηρεσία, το Τµήµα Συνεργείου Κτιρίων και το Τµήµα Προστασίας Οικονοµίας. Στην Αθήνα θα επιστρέψουν ένστολοι και από την επαρχία, καθώς σήµατα για «κόψιµο» αποσπάσεων εστάλησαν σε Πάτρα, Βόνιτσα, Τρίκαλα, Βόλο, Λάρισα, Σκύδρα, Λέσβο και Εβρο. «Τέτοιου είδους κινήσεις συνήθως έχουν κόστος για έναν υπουργό, καθώς δέχεται από τους συναδέλφους του πιέσεις. Το πλεονέκτηµα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι ότι έχει το “ελεύθερο” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει ό,τι εκείνος πιστεύει για να φέρει αποτελέσµατα» λέει αξιωµατούχος της λεωφόρου Κατεχάκη.

Έπειτα από το «ξήλωµα» του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδη Ανδρικόπουλου, η νέα φυσική ηγεσία θα προέλθει από τις έκτακτες κρίσεις που αναµένεται να γίνουν στις 23 Ιουλίου, µετά την ψήφο εµπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Η «επιχείρηση σοκ» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν εξαίρεσε τους αντιστρατήγους του Σώµατος, που κάθονται σε αναµµένα κάρβουνα, καθώς κανενός το µέλλον στην ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι βέβαιο. Φαβορί για τη θέση του αρχηγού είναι ο αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραµαλάκης. Όπως αναφέρουν πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη στο «Έθνος της Κυριακής», ενδεικτικό του πόσο γρήγορα «τρέχουν» οι εξελίξεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι το ότι ο υπουργός προανήγγειλε πως µέχρι τις 22 Ιουλίου θα είναι έτοιµο το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την εγκληµατικότητα, πριν ακόµα δηλαδή γίνουν οι έκτακτες κρίσεις και σχηµατιστεί η νέα φυσική ηγεσία.

Τα θέµατα τροµοκρατίας µπορεί να µη βρέθηκαν στην «πρώτη γραµµή» της ενηµέρωσης του νέου υπουργού, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στο µέτωπο της εγκληµατικότητας, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν θα µπουν στο µικροσκόπιο. Τόσο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και οι συνεργάτες του, ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόµου και ο σύµβουλός του Φώτης Νασιάκος, έχουν εντρυφήσει στο συγκεκριµένο θέµα. Μπορεί να «απουσίαζαν» για κάποια χρόνια, αλλά έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη της νεοτροµοκρατίας. Η διαφορά σε σχέση µε το παρελθόν είναι ότι πλέον το ίδιο υπουργείο θα είναι αρµόδιο και για τις φυλακές, και έτσι θα υπάρχει συνολική διαχείριση του ζητήµατος. Αλλαγές αναµένονται επίσης, σύµφωνα µε πληροφορίες, στην ανθρωπογεωγραφία των σωφρονιστικών ιδρυµάτων.

Επιχείρηση Εξάρχεια
Το δεύτερο «καυτό» θέµα στην ατζέντα του νέου υπουργού µετά την καταπολέµηση της εγκληµατικότητας είναι τα Εξάρχεια. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η νέα ηγεσία επιθυµεί να κερδίσει χρόνο, αξιοποιώντας τους καλοκαιρινούς µήνες, που συνήθως είναι και οι πιο «ήσυχοι», για την προετοιµασία της επαναλειτουργίας της οµάδας ∆ΕΛΤΑ. Μεγάλη προσοχή θα δοθεί στη στελέχωσή της, όπως λένε αστυνοµικές πηγές, για να µην επαναληφθούν φαινόµενα αστυνοµικής βίας. Παράλληλα, µεγάλες θα είναι οι επιχειρησιακές διαφοροποιήσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση επεισοδίων στα Εξάρχεια, καθώς πλέον οι εντολές θα είναι οι διµοιρίες να φτάνουν αµέσως στον τόπο όπου δρουν κουκουλοφόροι, ακόµα και στην πλατεία της περιοχής.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το