Κόσμος

Στουτγκάρδη: Κινδυνεύει να κλείσει το μοναδικό ελληνικό Λύκειο

Ορατός είναι ο κίνδυνος να σταµατήσει τη λειτουργία του το λύκειο της Στουτγκάρδης, το µοναδικό αµιγώς ελληνικό σχολείο στη συγκεκριµένη βαθµίδα εκπαίδευσης στο οµόσπονδο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεµβέργης, µιας περιοχής όπου κατοικούν περίπου 160.000 Ελληνες.
Αιτίες είναι η συνεπής… ασυνέπεια από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας σε ό,τι αφορά την καταβολή των ενοικίων (σχεδόν πάντοτε τα χρήµατα δίνονται µε αρκετή καθυστέρηση) αλλά και η αδιαφορία της να έρθει σε επαφή µε την ιδιοκτήτρια του ακινήτου για επέκταση της µίσθωσης, µια και η ισχύουσα ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου 2018.

Σύµφωνα µε όσα ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» η γενική γραµµατέας της ΕΛΜΕ Βάδης – Βυρτεµβέργης, υποδιευθύντρια του σχολείου και φιλόλογος σε αυτό Μαρία Μαλιαδά, µε βάση την ισχύουσα νοµοθεσία η µίσθωση ανανεώνεται σιωπηλά για έναν χρόνο. Ωστόσο υπάρχει ρήτρα στο συµβόλαιο η οποία αναφέρει ότι η ελληνική πολιτεία έχει την υποχρέωση ένα χρόνο πριν από τη λήξη της µίσθωσης να έρθει σε επαφή µε την ιδιοκτήτρια του ακινήτου και να εκφράσει τις προθέσεις της, αν, δηλαδή, θα συνεχίσει τη µίσθωση του ακινήτου ή θα µετακοµίσει.

Η κ. Μαλιαδά ανέφερε ακόµα ότι στο συµβόλαιο περιλαµβάνεται και δεύτερη ρήτρα η οποία ορίζει ότι σε περίπτωση που ο µισθωτής για δύο συνεχόµενους µήνες δεν πληρώσει τα ενοίκια η ιδιοκτήτρια του ακινήτου µπορεί να ζητήσει την έξωσή του. Αυτήν τη στιγµή το ελληνικό υπουργείο Παιδείας δεν χρωστά κάποιο ενοίκιο, ωστόσο χρήµατα για καθυστερηµένα µισθώµατα καταβλήθηκαν µαζεµένα τον περασµένο Μάιο.

Μάλιστα, στο παρελθόν η Ελλάδα έχει πληρώσει και πρόστιµα στην ιδιοκτήτρια του ακινήτου για καθυστερήσεις στην αποπληρωµή των ενοικίων. «Το 2017 είχαµε συνάντηση στο Μόναχο µε εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου Παιδείας. Τους είχαµε αναπτύξει το πρόβληµα, αλλά, δυστυχώς, δεν έγινε απολύτως τίποτα» σηµειώνει η κ. Μαλιαδά.

Ψάχνουν νέο ενοικιαστή
Οπως υποστηρίζει η εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Βάδης – Βυρτεµβέργης, ο κίνδυνος να φύγει το σχολείο από το συγκεκριµένο ακίνητο -στο οποίο στεγάζεται από το 2002- είναι πλέον πολύ µεγάλος αφού ήδη εµφανίστηκαν ενδιαφερόµενοι αγοραστές και ενοικιαστές για το κτίριο και ζήτησαν να δουν τον χώρο. «Στις 2 Απριλίου χτύπησε το τηλέφωνο του σχολείου και ήταν κάποιος που ενδιαφερόταν να δει το ακίνητο.

Τότε ξεκινήσαµε να ψάχνουµε και είδαµε ότι το κτίριο διαφηµίζεται πλέον σε ιστοσελίδα µε προσφερόµενα προς πώληση ή προς ενοικίαση ακίνητα. Ο διευθυντής του σχολείου έστειλε έγγραφο στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας για να ξεκινήσει διαπραγµάτευση. Απευθυνθήκαµε και στο ελληνικό προξενείο της περιοχής µας, αλλά ο ένας ρίχνει το µπαλάκι στον άλλον» αναφέρει η υποδιευθύντρια του σχολείου.

Η ίδια σηµειώνει ακόµα ότι µπορεί η ιδιοκτήτρια να µην έχει στείλει ακόµη κάποια επιστολή για να καταγγείλει τη µίσθωση και οι εγγραφές στο σχολείο να γίνονται κανονικά, όµως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τον Σεπτέµβριο ή τον Οκτώβριο να τους ενηµερώσει ότι πρέπει να φύγουν από το ακίνητο. «Τότε µπορεί ακόµα και να κλείσει το τελευταίο αµιγώς ελληνικό Λύκειο στη Βάδη – Βυρτεµβέργη, αφού για τη µετακόµιση χρειάζονται περίπου 300.000 – 400.000 ευρώ, τα οποία δεν µπορεί να διαθέσει το ελληνικό υπουργείο Παιδείας.

Αλλωστε, αν µας ζητήσουν να µετακοµίσουµε, αυτήν τη στιγµή δεν υπάρχει κτίριο για να πάµε. Εξάλλου, πολλά παιδιά ήρθαν µε τις οικογένειές τους τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα και δεν γνωρίζουν γερµανικά ώστε να πάνε σε γερµανικό σχολείο. Αυτά τα παιδιά είναι χαµένα, όπως χαµένα θα είναι και αυτά που θα φοιτήσουν φέτος στην Γ’ Λυκείου» υποστηρίζει η κ. Μαλιαδά. Το µίσθωµα του κτιρίου είναι σχετικά χαµηλό για τα δεδοµένα της Στουτγκάρδης, η οποία είναι η πέµπτη ακριβότερη πόλη σε ό,τι αφορά τα µισθώµατα στη Γερµανία.

Ως ενοίκιο δίνονται από την ελληνική πολιτεία 13.500 ευρώ τον µήνα για το 1.800 τετραγωνικών µέτρων κτίριο, δηλαδή περίπου 7,5 ευρώ/τ.µ. Επίσης, το κτίριο είναι ιδιαίτερα λειτουργικό και βρίσκεται σε κεντρικό σηµείο, στο οποίο η πρόσβαση είναι εύκολη για τους µαθητές µε το τρένο ή τον προαστιακό. Το Ελληνικό Λύκειο Στουτγκάρδης λειτουργεί από το 1978 και πρέπει να σηµειωθεί ότι από το 2011 έχουν κλείσει πέντε λύκεια στη Βάδη – Βυρτεµβέργη.

«Αυτό που θα κάνει η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης θα είναι να συζητήσει µε την ιδιοκτήτρια ώστε να δούµε τι µπορεί να γίνει και πώς θα µπορέσουµε να αποτρέψουµε την έξωση. Η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να επιληφθεί του θέµατος και εµείς θα τη στηρίξουµε. Στη Στουτγκάρδη δεν υπάρχουν προσφερόµενα ακίνητα. Εδώ και πολύ καιρό προσπαθεί ο δήµος να δηµιουργήσει Σπίτι Πολιτισµών και δεν µπορεί να βρει το κατάλληλο ακίνητο. Αρα υπάρχει κίνδυνος να κλείσει το σχολείο εντελώς, αφού ένα σχολικό κτίριο θα πρέπει να έχει συγκεκριµένες προδιαγραφές» τονίζει, από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγκάρδης και δικηγόρος Αννα Ιωαννίδου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το