Τοπικά

To σχέδιο για τη Σκεπαστή Αγορά του Αλμυρού – Τι προβλέπει η μελέτη που προτάθηκε

Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της προώθησης των τοπικών προϊόντων στον Αλμυρό, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της Θεσσαλίας, κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία μιας Σκεπαστής Αγοράς. Ο χώρος που θα χρησιμοποιηθεί, όπου φιλοξενεί παράπλευρα το υπαίθριο παζάρι της περιοχής, είναι στην άκρη των ορίων του οικισμού και έχει ικανοποιητική επιφάνεια για ένα κτίριο ανάλογων διαστάσεων.

Το ποσοστό της εντατικής χρήσης της γεωργικής γης είναι σημαντικό, οπότε είναι αναγκαία και η οργάνωση των εμπορικών δραστηριοτήτων, χωρίς επιβάρυνση στο ευρύτερο φυσικό και αστικό περιβάλλον. Το έργο της Σκεπαστής Αγοράς Αλμυρού, είναι μια απόπειρα να διορθωθεί μια ανεξέλεγκτη εμπορική δραστηριότητα, που δεν έχει οργάνωση, ούτε περιβαλλοντική ευαισθησία και υπολείπεται η ποιότητα διάθεσης στο κοινό των τοπικών προϊόντων. Η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού κάνει επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν κατάλληλα μέτρα σε τοπικό επίπεδο και ειδικότερα σε περιοχές με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, όπως η επιλεγόμενη περιοχή που αναφέρεται η συγκεκριμένη μελέτη.
Το έργο στοχεύει να ικανοποιήσει τα επενδυτικά σχέδια των αγροτών με ευαισθησία για την περιβαλλοντική προστασία και κάτω από την προσπάθεια να ληφθούν υπόψη οι γενικότεροι αστικοί και φυσικοί παράμετροι της περιοχής, η οποία εξαιτίας του ότι βρίσκεται εκτός σχεδίου οικισμού, είναι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ως προς την αξιοποίησή της.

Είναι σαφές ότι η περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει ένα έργο, όχι μεγαλύτερου ύψους από το αντίστοιχο φυσικό και δομημένο περιβάλλον της, που έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα αξιόλογο σημείο συγκέντρωσης εμπορικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, χωρίς να αποκλείονται στο μέλλον να λαμβάνουν χώρα και κάποιες άλλες δραστηριότητες πολιτιστικού χαρακτήρα, που τελικά θα ενισχύουν και θα συμπληρώνουν το οικονομικό-εμπορικό στοιχείο της αρχικής χρήσης του σχεδιασμού του κτιρίου.

Η προτεινόμενη μελέτη της Σκεπαστής Αγοράς, η οποία είναι επιφάνειας 2243,80 τ.μ. μπορεί να τοποθετηθεί στην περιοχή εκτός ορίων του οικισμού, σε μια περιοχή χωρίς ιδιαίτερες γεωμορφολογικές διακυμάνσεις, γεγονός που θα καθιστούσαν δύσκολη τη διαμόρφωση εμπορικών χώρων, ή την πρόσβαση των εμπορευμάτων σε αυτή. Η μελέτη τοποθετεί το κτίριο στον χώρο αυτό του γηπέδου, με τις ισχύουσες αποστάσεις των 15 μ. από τα όριά του. Αναλυτικότερα, το κτίριο αποτελείται από ένα μεταλλικό δομικό σκελετό με επιστέγαση και ένα συμπαγές τμήμα θεμελίωσης ενισχυμένου σκυροδέματος, το οποίο διαθέτει κλίσεις προς τα περιμετρικά σημεία, ενσωματωμένα κανάλια συλλογής υδάτων για την απαραίτητη υγιεινή του εσωτερικού χώρου, υπόγεια ηλεκτροδότηση όλων των σημείων όπου υπάρχουν κάθετα υποστυλώματα και διαμορφωμένες ράμπες πρόσβασης εισόδου κι εξόδου οχημάτων. Η επιστέγαση του μεταλλικού φορέα, γίνεται με συνθετικά πανέλα σε μορφή κεραμιδιού, κατάλληλα για στέγαση και προφύλαξη από καιρικές διακυμάνσεις, με σύστημα κεντρικού εξαερισμού στην υψηλότερη στάθμη και στηρίγματα των φωτοβολταϊκών στοιχείων, που θα τροφοδοτούν το κτίριο συμπληρωματικά. Σε σύνδεση με την κυρίως κατασκευή και σε ομοιομορφία με το μεταλλικό σύνολο της κατασκευής, διαμορφώνεται ένας χώρος με WC, χωρητικότητας 67.21 τ.μ. Εξωτερικά, θα γίνει η απαραίτητα διαμόρφωση του δαπέδου για εύκολη πρόσβαση και θα τοποθετηθεί ο ανάλογος φωτισμός για τις ώρες χαμηλού φωτισμού.

Στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος έχει διαχωριστεί με εσωτερικό δρόμο πλάτους 6.00 μ. από την ήδη διαμορφωμένη περιοχή άλλων υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, έχουν σχεδιαστεί περιοχές στάθμευσης αυτοκινήτων, με χάραξη εσωτερικών δρόμων εισόδου κι εξόδου, που θα ενταχθούν στην ευρύτερη κυκλοφοριακή μελέτη με το υπόλοιπο δίκτυο κυκλοφορίας του οικισμού. Η όλη μελέτη σχεδιασμού, έχει διαφυλάξει τις προδιαγραφές ένταξης των κατασκευών αυτών στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον με φύτευση και πράσινο, που να αποτελούν στο σύνολο μια ομοιόμορφη πρόταση μικρής ανάπλασης για την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, η πρόταση ολοκληρώνεται με ένα παρόμοιο μορφής και κατασκευής κτίριο με δυο χώρους γραφείων, που να καλύπτουν τη γραφειοκρατική διαδικασία διάθεσης θέσεων προβολής και πώλησης προϊόντων, αλλά και κάποιες πρόσθετες τουαλέτες, που να διατεθούν στις υπόλοιπες εμπορικές δράσεις εκτός Σκεπαστής Αγοράς.
Τη μελέτη υπογράφουν οι μηχανικοί Α. Καλατζής και η κ. Αγγελική Τσιάπα και εκπονήθηκε για την Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου που τη δώρισε στον Δήμο Αλμυρού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το