Πολιτισμός

«Το παιδί με το ποδήλατο» στις κινηματογραφικές προβολές στην αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός», μετά την «παρένθεση» της περσινής χρονιάς, ξεκινά τις κινηματογραφικές του προβολές για 8η χρονιά στην όμορφη και καταπράσινη αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγ. Ονούφριο και επιλέγει να ξεκινήσει με μία ταινία με έντονο κοινωνικό προβληματισμό. Με αφορμή την 26η Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους», το Κέντρο Πολιτισμού συνεργάζεται για άλλη μια φορά με το ΚΕΘΕΑ Πιλότος, στηρίζοντας την καμπάνια του ΚΕΘΕΑ με σύνθημα «Στάσου πλάι μου», που κυρίως εστιάζει στη σημασία που έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις και τα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης ως προστατευτικοί παράγοντες απέναντι στην εξάρτηση και την παραβατικότητα.
Το παιδί με το ποδήλατο, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, 2011, σενάριο, σκηνοθεσία: Ζαν Πιερ Νταρντέν, Λικ Νταρντέν, φωτογραφία: Αλέν Μαρκοέν, πρωταγωνιστούν: Σεσίλ Ντε Φρανς, Τομά Ντορέ, Ζερεμί Ρενιέ, διάρκεια: 87 λεπτά:

Ο δωδεκάχρονος Σιρίλ έχει μόνο μία σκέψη στο μυαλό του: Να βρει τον πατέρα του που τον εγκατέλειψε προσωρινά σε ένα ορφανοτροφείο. Όταν κατά τύχη θα γνωρίσει τη Σαμάνθα, μια κομμώτρια που αναλαμβάνει να τον φιλοξενεί τα Σαββατοκύριακα, θα έρθει αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα.
Πάντα πιστοί στον κοινωνικό προβληματισμό και το απέριττο διηγηματικό στιλ τους, οι Βέλγοι σκηνοθέτες αφηγούνται με διεισδυτική απλότητα την ιστορία μιας επώδυνης ενηλικίωσης. Ακριβής ψυχολογική ανάλυση, εξαιρετική σεναριακή ενορχήστρωση δραματουργίας και χαρακτήρων, πολύπλευρη πολιτική κριτική. Στο πέρασμά τους σκορπίζουν – σαν σκόνη προς κάθε κυνισμό και οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης της συλλογικής ενοχής που βαραίνει όλους μας απέναντι στους Σιρίλ αυτού του κόσμου – μερικές από τις πιο ισχυρές δόσεις σκληρού ρεαλισμού και λυτρωτικού ανθρωπισμού που μπορεί κανείς να συναντήσει στο σύγχρονο σινεμά. Μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Κανών.
Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 30 Ιουνίου, στις 21.30. Είσοδος ελεύθερη, μόνο με κράτηση θέσεων εκ των προτέρων.

Κατά την προβολή θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης της πανδημίας της Covid-19. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αριθμός των θέσεων θα είναι περιορισμένος και για αυτό θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας στην κράτηση θέσεων, υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την προσέλευση, παραμονή και αποχώρηση από τον χώρο, τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των προσώπων στις διαδρομές από και προς τον χώρο, στους χώρους υγιεινής (τουαλέτες) κ.λπ. Δεν θα υπάρχει διάλειμμα κατά τη διάρκεια της προβολής. Τα στελέχη του Κέντρου Πολιτισμού διατηρούν το δικαίωμα να επιμείνουν στη μετακίνηση ή/και στην απομάκρυνση θεατών, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Κράτηση θέσεων τηλεφωνικά: 6978873637 και 6944903053. Κράτηση θέσεων ηλεκτρονικά στα e-mails: [email protected], [email protected]/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το