Τοπικά

Το 5ο Λύκειο σε μεσογειακό μαθητικό συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα “Θ”

P1010897

Τη μεγαλύτερη προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε μια εποχή που οι κοινωνίες είναι πολυπολιτισμικές και διέρχονται μεγάλη οικονομική κρίση, όπως η ελληνική, ζητούν μαθητές του 5ου ΓΕΛ Βόλου, που εκπροσώπησαν τη Θεσσαλία στο πρώτο μεσογειακό μαθητικό συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Τεργέστη στο διάστημα 23-29 Οκτωβρίου.
Το συνέδριο με τίτλο «Δημοκρατία-Ανθρώπινα Δικαιώματα-Ανεκτικότητα» διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με την Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Ιταλία και το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μελετών της Βενετίας.
Από το 5ο ΓΕΛ Βόλου συμμετείχαν στο μεσογειακό συνέδριο δέκα μαθητές της Β’ και Γ’ Τάξης που ήταν οι εξής: Στέργιος Αγροκώστας, Βασίλης Αγροκώστας, Αγγελική Αναγνώστου, Νεφέλη Παχύ, Άλκηστη Λεμονάκη, Ιφιγένεια Δασκαλάκη, Δημήτρης Κουφόπουλος, Φλώρα Πομελέ, Ευστάθιος Παπαευσταθίου και Μαρία Ράπτη. Υπεύθυνες καθηγήτριες της όλης δραστηριότητας ήταν οι κ.κ. Μαρία Κοτρώνη και Άρτεμις Βούλγαρη.
Οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Βόλου ασχολήθηκαν επιμελώς με το ζήτημα της σημασίας της κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελευθερίας και της δημοκρατίας για τη ζωή των πολιτών. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες που ερεύνησαν ξεχωριστά τα θέματα της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων αντλώντας υλικό από διάφορες πηγές. Στο συνέδριο την παρουσίαση της εργασίας έκανε μια μαθήτρια.
Από την Ελλάδα συμμετείχαν στο συνέδριο 25 σχολεία, ενώ από τη Θεσσαλία μόνο το 5ο ΓΕΛ Βόλου.
Η καθηγήτρια κ. Μαρία Κοτρώνη τόνισε πως οι μαθητές δέχτηκαν τα συγχαρητήρια των συνομηλίκων τους από την Ιταλία και τη Σλοβενία και απάντησαν σε διάφορα ερωτήματα που δέχτηκαν. Ήταν μια συλλογική προσπάθεια και η εργασία ετοιμάστηκε στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο ως ζήτημα λόγω και του προσφυγικού που απασχολεί την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η Μαρία Ράπτη τόνισε πως υπονομεύονται οι προσπάθειες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τέτοια συνέδρια, όπως αυτό που συμμετείχαμε, βοηθούν στο να υπενθυμίζουν στον κόσμο την ανάγκη προάσπισής τους.
Από την πλευρά της η Άλκηστη Λεμονάκη τόνισε ότι η ισότητα, η ελευθερία στο λόγο και στη σκέψη, η ισονομία είναι αξίες που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τονώσει ακόμη περισσότερο.
Ο Δημήτρης Κουφόπουλος υπογράμμισε πως παραμένουν ακόμη μεγάλες διακρίσεις και σε πολλές χώρες τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι κατοχυρωμένα, όταν μάλιστα οι κοινωνίες αλλάζουν και γίνονται πολυπολιτισμικές, ενώ λείπει και η ενημέρωση του κόσμου.
Η Φλώρα Πομελέ-Παπαδάκη ανέφερε πως «για να έχει η νέα γενιά συνείδηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς. Και αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος του μεσογειακού συνεδρίου για να μοιραστούμε οι μαθητές μεταξύ μας διάφορες απόψεις και γνώσεις και να αφυπνίσουμε και τους υπόλοιπους. Για να μην επαναληφθούν δυσάρεστα ιστορικά γεγονότα, θα πρέπει να τα γνωρίσουμε».
Παίρνοντας το λόγο η Νεφέλη Παχύ σημείωσε πως πολλοί δεν γνωρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και με τις καθημερινές ασχολίες τους ξεχνούν τον πραγματικό σκοπό, όπως να βοηθούν και να σέβονται το συνάνθρωπό τους. Οι άνθρωποι λειτουργούν ατομοκεντρικά και οι αδύναμοι έρχονται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.
Η Αγγελική Αναγνώστου χαρακτήρισε ως πρωτόγνωρη την εμπειρία που είχαν στο μεσογειακό συνέδριο, καθώς, όπως ανέφερε, «κληθήκαμε να προβληματιστούμε και να διερευνήσουμε κάποια πράγματα που δεν ξέραμε για τα δικαιώματα των ανθρώπων.
Μάλιστα σημείωσε πως οι μεσογειακοί λαοί έχουν κοινά, όπως στον πολιτιστικό τομέα.
Από την πλευρά του ο Βασίλης Αγροκώστας τόνισε πως εμείς οι νέοι, όταν συνεργαζόμαστε, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Και βέβαια υπάρχουν ακόμη περιθώρια για συνεργασία και αποτελεσματικότητα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το