Τοπικά

Τινάχθηκε «στον αέρα» το φετινό καλοκαίρι στη Μαγνησία – Απελπισμένοι οι ξενοδόχοι

tourismos

Η φετινή τουριστική περίοδος έχει χαθεί οριστικά για τη Μαγνησία και μόνο μια δυναμική καμπάνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους, θα μπορούσε να σώσει την επόμενη χρονιά. Αυτό δηλώνουν οι ξενοδόχοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν δεχτεί «βροχή» ακυρώσεων την τελευταία εβδομάδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Ζαφείρη, οι κρατήσεις που είχαν κάνει Έλληνες επισκέπτες της περιοχής μέχρι 15 Ιουλίου, έχουν ακυρωθεί σε ποσοστό 90%, ενώ οι κρατήσεις ξένων τουριστών έχουν ακυρωθεί σε ποσοστό 25%.
«Το χειρότερο όλων είναι ότι δεν παρατηρείται καμία απολύτως ροή, ούτε καν από τους ξένους», τόνισε στην e-thessalia.gr ο κ. Ζαφείρη και πρόσθεσε: «Περιμένουμε τις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες, για να δούμε τι θα κάνουμε. Στόχος μας είναι να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί, διότι η φετινή χρονιά έχει χαθεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες βιώνουν μεγάλη ανασφάλεια και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πως θα κινηθούν. «Οι Έλληνες είναι της τελευταίας στιγμής, αλλά πλέον τα οικονομικά όλων είναι περιορισμένα. Ίσως περιμένουν να πέσουν κι άλλο οι τιμές» επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.
Από την πλευρά της, η τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμμένου εκτίμησε ότι οι λόγοι για τους οποίους οι ξένοι δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων, είναι, είτε επειδή αγαπούν πολύ τη χώρα μας, είτε γιατί γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Η κ. Καμμένου εξήγησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι tour operators του εξωτερικού, καθώς ήδη έχουν κλείσει τις συμφωνίες τους με τις αεροπορικές εταιρείες και, είτε το αεροσκάφος πετάξει γεμάτο, είτε άδειο – όπως συμβαίνει μέσα στον Ιούλιο-, θα πρέπει να τηρήσουν τις συμφωνίες τους και να πληρώσουν. «Ο Ιούνιος πήγε πολύ καλά, τηρουμένων των αναλογιών. Αλλά τον Ιούλιο η πτώση είναι κατακόρυφη».
Η κ. Καμμένου ανέφερε επίσης ότι, παραδοσιακά οι επισκέπτες της Μαγνησίας γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν πολλά ATM και πάντα διαθέτουν μετρητά, ενώ και οι ξενοδόχοι δέχονται πιστωτικές κάρτες για να τους διευκολύνουν.
«Προσπαθούμε να περάσουμε το κλίμα ότι δεν συμβαίνει κάτι που δεν αντιμετωπίζεται και νομίζω ότι η ανταπόκριση που έχουμε είναι θετική» επισήμανε.
Τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους, για να ηρεμήσουν τα πράγματα, να αποκατασταθεί όσο δυνατόν η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και «να «σώσουμε, ό,τι μπορέσουμε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το