Τοπικά

Την οριοθέτηση του ρέματος “Χαλόρεμα” ζητεί ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος “Η Σηπιάδα”

Τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η κατασκευή λιμανιού στον Πλατανιά επισημαίνει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος “Η Σηπιάδα”. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή τις καταστροφές στη Μαγνησία από την πρόσφατη κακοκαιρία, τονίζει ότι ζητά την οριοθέτηση του ρέματος  “Χαλόρεμα” προκειμένου να προστατευτούν οι περιοχές από τις οποίες διέρχεται.
Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος “Η Σηπιάδα” αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Τις τελευταίες μέρες έχουμε δει ακραίες βροχοπτώσεις στη Μαγνησία, το Πήλιο και τις Βόρειες Σποράδες.Το ρέμα “Xαλόρεμα”, του οποίου οι εκβολές είναι στο κόλπο του Πλατανιά με την τριήμερη βροχόπτωση στις 3, 4 & 5 Απριλίου 2020 ‘’κατέβασε’’ μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών και δημιούργησε στην εκβολή του ολόκληρο νησί.
Η στάθμη του νερού στο ρέμα έφτασε στο όριο της υπερχείλισης, και αν αυτή είχε συμβεί, θα είχε δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στον οικισμό, όπως αρκετές φορές έχει συμβεί στο παρελθόν.

Η φύση μας προειδοποιεί και μας δείχνει.
Αν κατασκευαστεί το θηριώδες, για τα μορφολογικά δεδομένα του τόπου, λιμάνι, πέρα των άλλων σοβαρών περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων, ο Πλατανιάς κυριολεκτικά θα πνιγεί.
Η κατασκευή των μόλων του νέου λιμανιού, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, θα αλλάξει τα θαλάσσια ρεύματα δημιουργώντας στροβιλισμό στην περιοχή της εκβολής του ρέματος στον κόλπο δυτικά του υπήνεμου μόλου και στην περιοχή της εισόδου του νέου λιμανιού. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του διασκορπισμού και της μεταφοράς σε όλο τον κόλπο των φερτών υλικών με συνέπεια την συγκέντρωση και το φράξιμο της εκβολής του ρέματος και της εισόδου του νέου λιμανιού.

Φυσικό επακόλουθο θα είναι η υπερχείλιση του ρέματος και ο κατακλυσμός του αστικού ιστού, καθώς επίσης τη φραγή της εισόδου του λιμανιού, μια και η είσοδός του έχει σχεδιαστεί στη προέκταση των εκβολών του «Χαλορέματος», με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο στη λειτουργικότητα του λιμανιού, όσο και σε σημαντικό κόστος αποκατάστασης που θα βαρύνει, όπως είναι φυσικό, τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, και κατ’ επέκταση τους δημότες του.

Για τους παραπάνω λόγους, με επιστολή μας στις 10/02/2020 ζητήσαμε από την Περιφέρεια και το Δήμο Νοτίου Πηλίου την οριοθέτηση του ρέματος Χαλόρεμα. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών, σημειώνονται πολλές πλημμύρες με δυσμενείς επιπτώσεις. Επανερχόμαστε λοιπόν και θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την οριοθέτηση του ρέματος Χαλόρεμα για την προστασία των περιοχών από όπου διέρχεται.

Εκφράζοντας τις βαθύτατες ανησυχίες μας ζητούμε να αναλογιστείτε το βάρος των ενεργειών σας.
Αυτό που ζούμε με τον covid – 19, μέσα από την τραγικότητα των συνεπειών του, μας δίνει και την ευκαιρία, να έρθουμε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας.
Ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε.
Μας το φωνάζει ο πλανήτης, το περιβάλλον. Το περιβάλλον που καταστρέφουμε κάθε μέρα, έρχεται να μας υπενθυμίσει το πόσο ασήμαντοι είμαστε.

Οι αρμόδιες αρχές Δήμοι και Περιφέρειες, που στις βασικές τους προτεραιότητες είναι η εκτέλεση έργων, πολλές φορές αυτά προγραμματίζονται χωρίς σωστές προδιαγραφές και μελέτες, χωρίς συναίσθηση των φυσικών καταστροφών και φυσικά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους, πολλές φορές, τα στοιχεία της φύσης. Τα ποτάμια, τα ρυάκια δεν είναι δημιουργία του ανθρώπου αλλά της φύσης. Όταν επεμβαίνουμε στη φύση άναρχα και ανεύθυνα αυτή μας εκδικείται. Όσο μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας ο πλανήτης θα θεραπεύεται. Ας μας γίνει ένα μάθημα όλο αυτό που συμβαίνει και ας αναλογιστεί ο καθένας μας τις ευθύνες του”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το