Τοπικά

Την Κυριακή οι πολίτες ψηφίζουν για την καύση σκουπιδιών στον Βόλο – Ποιες είναι οι θέσεις όλων των υποψηφίων

Την Κυριακή 26 Μαϊου  μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου θα τοποθετήσουν κάλπη σε 11 συγκεκριμένα εκλογικά κέντρα από το Διμήνι ως την Αγριά, προκειμένου να δώσουν μια ακόμη ευκαιρία στους πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους για την καύση σκουπιδιών στον Βόλο. Οι ώρες που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα είναι από τις 10 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα. Οι πολίτες θα παίρνουν δύο ψήφους, ένας με το ΝΑΙ και ένας με το ΟΧΙ και θα ρίχνουν στην κάλπη αυτό που τους εκφράζει. Το ερώτημα είναι: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών; Θα γράφουν το ονοματεπώνυμό τους και θα υπογράφουν.
Επίσης, θα μοιράζονται ενημερωτικά τρικάκια σχετικά με την κάθοδο στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Ιουνίου προκειμένου να ζητήσουν οι ίδιοι οι πολίτες από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την άδεια στην ΑΓΕΤ-Lafarge να καίει σκουπίδια. Παράλληλα, θα γίνει κινητοποίηση και στον Βόλο. Όσοι πολίτες επιθυμούν καλούνται να προεγγράφονται στις λίστες των συμμετεχόντων για θέση στα λεωφορεία, για τα οποία θα μεριμνήσει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα και τις θέσεις των υποψηφίων δημάρχων για τι θέμα της καύσης και της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών για καύση από τον Δήμο Βόλου.

Απαντήσεις (συνοπτικά) από τις ερωτήσεις  στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων

«Επειδή το μέγιστο και πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή θέμα για την πόλη του Βόλου είναι η θανατηφόρα δραστηριότητα της τσιμεντοβιομηχανίας που καίει απορριμματογενή καύσιμα, και αυτό δεν υπήρχε καν στην προεκλογική ατζέντα των υποψηφίων δημάρχων της πόλης, ως Επιτροπή Αγώνα αποφασίσαμε να το φέρουμε εμείς στην προεκλογική επικαιρότητα με δύο τρόπους: ο ένας είναι να απευθυνθούμε στους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες θέτοντας πολύ σαφή και συγκεκριμένα ερωτήματα και ο άλλος είναι να υλοποιήσουμε ένα άτυπο δημοψήφισμα την ημέρα των εκλογών στα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα της πόλης, όπου οι συνδημότες μας θα ψηφίζουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην καύση απορριμματογενών καυσίμων από την ΑΓΕΤ.

Καταρχήν, λοιπόν, απευθυνθήκαμε σε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων (με αλφαβητική σειρά: Αποστολάκης, Καπούλα, Μπέος, Παπαδούλης, Ριζόπουλος)  με 4 ερωτήματα σχετικά με τη θέση τους για την καύση απορριμματογενών καυσίμων από την ΑΓΕΤ, τη δημιουργία εργοστασίου SRF στο δήμο Βόλου, την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο μας. Ζητήσαμε να μας αναφέρουν και τις ενέργειες στις οποίες προγραμματίζουν να προβούν όταν εκλεγούν στη θέση του δημάρχου προκειμένου να υποστηρίξουν τις θέσεις τους και να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους. Από αυτούς, ο κ. Μπέος απάντησε ότι θα μας δεχτεί σε συζήτηση μετά τις εκλογές, ενώ οι υπόλοιποι μας δέχτηκαν σε συνάντηση και εκ των υστέρων μας έστειλαν και γραπτά τις απαντήσεις τους. Έτσι, προκύπτει ότι:

  • Ξεκάθαρη στάση κατά της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ παίρνουν ο κ.Ριζόπουλος από το ΚΚΕ και ο κ. Αποστολάκης. Ο πρώτος το έχει δηλώσει με την προσωπική του στάση πολλές φορές συμμετέχοντας ο ίδιος και το κόμμα του στους αγώνες της Επιτροπής Αγώνα, αλλά και με δικές τους θεσμικές παρεμβάσεις σε Περιφερειακά Συμβούλια, Βουλή και Ευρωκοινοβούλιο και δεσμεύεται για μαχητικούς αγώνες μέχρι να σταματήσει το έγκλημα, ενώ ο δεύτερος δηλώνει τη διαφοροποίησή του από τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την καύση απορριμμάτων, διεκδικεί αναστολή των ΑΕΠΟ, μέχρι η βιομηχανία, η Περιφέρεια και οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί να αποδείξουν την ασφάλεια της δραστηριότητάς τους, διεκδικεί δεσμευτικό για το δήμο τοπικό δημοψήφισμα, και υπόσχεται ακόμη και προσφυγή του δήμου στη δικαιοσύνη προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες. Ο κ. Παπαδούλης δεν τάχθηκε κατά της καύσης, υπόσχεται όμως να ενημερωθεί πλήρως για το θέμα από την Επιτροπή Αγώνα και από Έλληνες και ξένους επιστήμονες και κατόπιν θα πάει στα κεντρικά της Lafarge στο εξωτερικό για να διαπραγματευθεί. Σημασία για αυτόν έχει να τηρείται η νομοθεσία… Τέλος, η κ.Καπούλα δεν θεωρεί την καύση απορριμμάτων τρόπο διαχείρισής τους, αν και πιστεύει ότι δεν μπορεί ένας ιδιώτης / φορέας να υποδείξει στον επενδυτή τις επιλογές για τις επενδύσεις του. Και δίνει βάρος στην εφαρμογή της νομοθεσίας.
  • Το σημείο στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι η ανάγκη για διαφανείς, συνεχείς και καθημερινές μετρήσεις ρύπων, βαρέων μετάλλων, διοξινών και φουρανίων.
  • Όλοι είναι αντίθετοι με την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF στο δήμο Βόλου, ακόμα και αν επανέλθει το σενάριο αυτό στο προσκήνιο.
  • Στο θέμα της αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εκτός του κ. Παπαδούλη που περιορίστηκε στην εγκατάσταση δικτύου μετρητών αέριων ρύπων σε όλη την πόλη για τον εντοπισμό των πηγών ρύπανσης, όλοι οι άλλοι προτείνουν μια σειρά μέτρων προς εφαρμογή προκειμένου να σταματήσει η ρύπανση. Με πιο σφαιρική οπτική αυτή των κ. Αποστολάκη και Ριζόπουλου.
  • Στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, εκτός του κ. Παπαδούλη που περιορίστηκε στη διαλογή στην πηγή σε 4 αρχικά συνοικίες του Δήμου και μετά να την επεκτείνει και στον υπόλοιπο Δήμο, οι άλλοι 3 υποψήφιοι διαθέτουν πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα με διαφορές και ομοιότητες μεταξύ τους. Σημασία για μας έχει ότι αν και κανένας δεν αγγίζει το στόχο του zero waste (μηδενικά απόβλητα), όλοι δίνουν πια βάρος και στη μείωση των απορριμμάτων, εκτός από τη διαχείρισή τους.

Τα ίδια ερωτήματα απευθύναμε και στους υποψήφιους περιφερειάρχες (αλφαβητικά και πάλι: Αγοραστό, Ακρίβο, Δελημήτρο, Κουρέτα, Ντούρο, Τσιαπλέ και Τσιλιμίγκα). Από αυτούς απάντησαν μόνο οι Δελημήτρος (Ανυπόταχτη Θεσσαλία) και Ντούρος (Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία), ενώ ο κ.Κουρέτας απάντησε εν συντομία ότι είναι κατά της καύσης απορριμμάτων και έχει διοργανώσει σχετική εκδήλωση για αυτό. Ωστόσο, οι απόψεις των περισσότερων μας είναι ήδη γνωστές, τόσο οι προσωπικές όσο και των κομματικών χώρων που εκπροσωπούν (ιδιαίτερα του κ. Αγοραστού, που έχει ήδη υπηρετήσει στο αξίωμα που διεκδικεί και που προέρχεται από ένα κόμμα αμετάκλητα υπέρ της καύσης απορριμμάτων, εξαίρεση αποτελούν οι κ.κ. Ακρίβος και Τσιλιμίγκας που δεν έχουν τοποθετηθεί ποτέ σχετικά). Όσο για τους κ.Δελημήτρο και Ντούρο, η αντίθεσή τους στην καύση απορριμμάτων και στην κατασκευή εργοστασίου SRF στο δήμο μας είναι δηλωμένη και ο αγώνας μας είναι κοινός, αφού τόσο οι ίδιοι όσο και πολλά μέλη των παρατάξεών τους συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις της Επιτροπής. Ωστόσο, στο θέμα της αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της διαχείρισης απορριμμάτων παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους, σε γενικές γραμμές όμως, διακρίνεται η ανησυχία τους να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος με κατεύθυνση προς ένα βιώσιμο περιβάλλον στην πόλη.

Σε ποια εκλογικά κέντρα ψηφίζουμε 

 

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΝΑΙ   Ή   ΌΧΙ   ΣΤΗΝ  

ΚΑΥΣΗ  ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

ΩΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

 

10:00 – 15:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΪΟΥ

1ο  ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΚΥΠΡΟΥ-Γ.ΔΗΜΟΥ

 
1ο ΔΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ

ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ 36

 

 

 
13ο ΔΣ ΒΟΛΟΥ

ΟΞΥΓΟΝΟ

ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ-ΠΑΓΑΣΩΝ

 

 

 
3ο ΔΣ ΒΟΛΟΥ

ΟΓΛ-ΓΑΛΛΙΑΣ

 

 

 
2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΥΡΟΣ  
ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΑΣ  
5ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ-ΠΟΛΥΜΕΡΗ

 
9ο ΔΣ ΒΟΛΟΥ

ΠΑΛΙΑ

 

 

 

 
23ο ΔΣ ΒΟΛΟΥ

ΝΕΑΠΟΛΗ

 

 
1ο ΔΣ ΔΙΜΗΝΙΟΥ  
8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΟΡΜΙΝΙΟΥ-ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το