Ελλάδα

Τι θα γίνει με πλοία, αεροπλάνα – Πώς απελευθερώνονται οι μετακινήσεις

Kρίσιμη θεωρείται η επόμενη εβδομάδα, καθώς έως τα μέσα αυτής, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της δεύτερης φάσης του σχεδίου εξόδου από την κρίση, βασικό ορόσημο της οποίας εκτός από την επαναλειτουργία των σχολείων και των αρχαιολογικών χώρων είναι η σταδιακή επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς των μετακινήσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχές της εβδομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει στο γραφείο του την έκθεση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, με τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο από την Πρωτομαγιά, όσο και από την πρώτη εβδομάδα της σταδιακής άρσης της καραντίνας.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως έως τα μέσα της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του για το πως θα επανασυνδεθούν οι περιφερειακές ενότητες μεταξύ τους, αλλά και πότε θα απελευθερωθεί η πρόσβαση προς τα νησιά. Βάσει του έως τώρα σχεδιασμού, στις 18 Μαΐου αναμένεται να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Μένει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον αυτό θα ισχύσει και για περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Ξάνθη για παράδειγμα, ή αυτές θα προστατευθούν για μία ή και δύο εβδομάδες ακόμα. Από την ίδια ημερομηνία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν ΚΤΕΛ και τρένα με πληρότητα 50% τουλάχιστον έως τα τέλη Μαΐου, ενώ από την μεθεπόμενη Δευτέρα πρόκειται να αυξηθούν οι πτήσεις εσωτερικού, αν και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά πως έως τις αρχές Ιουνίου η κίνηση θα ανέλθει στο 10 με 20% της συνηθισμένης τέτοια εποχή του χρόνου.

Τι θα ισχύσει για τα νησιά
Το ακριβές περιεχόμενο της εισήγησης των ειδικών αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να απελευθερώσει την μετακίνηση του γενικού πληθυσμού προς τα νησιά. Μολονότι στο τραπέζι των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου έχει πέσει και η 18η Μαΐου ως ημερομηνία έναρξης των μεταβάσεων προς τη νησιωτική χώρα, οι επιδημιολόγοι εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί θεωρώντας πως κάτι τέτοιο μοιάζει για την ώρα πρόωρο.

Με τα έως τώρα δεδομένα, η 25η ή το αργότερο η 1η Ιουνίου μοιάζουν οι επικρατέστερες ημερομηνίες. Εν όψει, πάντως, της επαναλειτουργίας εστιατορίων, καφέ και ορισμένων μπαρ μετά τις 18 Μαίου πιθανολογείται πως θα επιτραπεί η μετάβαση στα νησιά, ιδιωτικών συνεργείων και εργαζομένων, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες. Από τις 18 Μαΐου και εντεύθεν, πάντως, τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής θα μπορούν να ξαναταξιδέψουν, κάνοντας, πάντως, απόπλου και κατάπλου στο ίδιο λιμάνι.

«Σφραγίζει» την δεύτερη φάση του σχεδίου ο Μητσοτάκης
Το θετικό έως τώρα δείγμα από την εκκίνηση του σχεδίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, αλλά και την έναρξη της δεύτερης φάσης αναμένεται να επισφραγίσει έως τις 18 Μαίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες να προβεί σε ακόμη ένα τηλεοπτικό μήνυμα συνοψίζοντας τα από εδώ και πέρα κύρια ζητούμενα του κυβερνητικού σχεδίου εξόδου από την καραντίνα.

Εναλλακτικά έχει πέσει κατά πληροφορίες στο τραπέζι και η ιδέα μιας υψηλού συμβολισμού επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη σε έναν εμβληματικό Αρχαιολογικό χώρο, που καθρεφτίζει την θετική, όσο και δυναμική εικόνα της χώρας και του ελληνικού τουρισμού ειδικότερα στο εξωτερικό.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το