ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύλληψη ενός Βούλγαρου για χασίς

Τοπικά

Τετ α τετ Τσίπρα-Καμμένου σήμερα

Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή η Φρόσω Δάλλα

Τοπικά

Σήμερα καλωσορίζουμε την άνοιξη

Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα στον Βόλο

Τοπικά

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή

Ελλάδα

Ελλάδα

Τι θα απαντήσει σήμερα ο Τσίπρας στο τελεσίγραφο

telesirafo1070_0

Η ελληνική κυβέρνηση δεν φανταζόταν πως θα βρισκόταν τόσο απομονωμένη στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής ένωσης ούτε πως όλοι οι εταίροι θα την εγκατέλειπαν. Είναι γεγονός ότι ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αντιμετωπίζεται πλέον με δυσπιστία από όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται σε άλλον πλανήτη» αναφέρουν ανοιχτά από χθες πηγές της ΕΕ και τονίζουν ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δεν παρουσιάζει προτάσεις και αριθμούς αλλά θεωρίες και αόριστα προγράμματα.

Προσπάθειες για συνέχιση της διαπραγμάτευσης

Για ακόμα μια φορά η Ελλάδα δεν παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις στο Eurogroup και οι εταίροι μας έχασαν την υπομονή τους με την νέα ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο και οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες να συνεχιστεί ο διάλογος παρά το τεταμένο κλίμα.

Απο νωρίς το πρωί σήμερα άλλωστε συνεδριάζει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) με τη συμμετοχή και του Γιάννη Βαρουφακη, και θεωρείται βέβαιο ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την άρση του αδιεξόδου.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ψύχραιμη και ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η Αθηνα δεν επιζητεί τη ρήξη.

Νέα πρωτοβουλία Γιούνκερ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κινείται έντονα στο παρασκήνιο, ώστε να βρει μια φόρμουλα που θα δίνει τη δυνατότητα στις εμπλεκόμενες πλευρές να βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τις εκτιμήσεις πολλών να μιλούν για σύγκληση του Eurogroup την Παρασκευή ή παντως έως εκείνη την ημέρα.

Συμφωνία που να μην ταπεινωνει την Ελλάδα
Αυτή τη στιγμή αναζητείται μια συμφωνια, που θα επιτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει μεν παράταση για τη δανειακή σύμβαση αλλά και νέο πρόγραμμα, που θα ενσωματώνει μεταρρυθμίσεις του παλαιού και δράσεις επιλεγμένες απο το προγραμμα που εχει η νεα κυβέρνηση. Περίπου δηλαδή αυτο που παρουσίασε σε γενικές γραμμές ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στον κ.  Βαρουφάκη πριν το χθεσινό Eurogroup, αλλά αποσύρθηκε στη συνέχεια κατόπιν απαίτησης του Β. Σόιμπλε!
Πιθανόν η συμβιβαστική πρόταση του Πιέρ Μοσκοβισί, που πληροφορίες αναφέρουν οτι ειναι έμπνευση και δουλειά του κ. Γιούνκερ, να αποτελέσει τη βάση για τη σύγκλιση, αφού ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε οτι θα την ψήφιζε ευχαρίστως. Οι εταίροι ουσιαστικά γνωρίζουν πλέον τι θα δεχόταν η Αθηνα και αυτό σημαίνει οτι όσοι εργάζονται για τον συμβιβασμό μπορουν να κινηθούν αναλόγως.

Η Αθήνα να υποβάλλει αίτημα για παράταση

Φαίνεται δε οτι με κάποιες κατάλληλες διατυπώσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις οτι ειναι δυνατόν να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι: οι Γερμανοί γιατί η Αθηνα θα εχει υποβάλλει τυπικά αίτημα για παράταση και θα εχει δεσμευτεί οτι δεν θα προχωρήσει στην υλοποιηση κοστοβόρων πολιτικών που θα βάλουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους, και η ελληνικη πλευρά γιατί θα εχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση με την εκπόνηση ενός νέου προγράμματος.
Ουσιαστικά είναι μια παραλλαγή του λεγόμενου προγράμματος γέφυρα, αυτο που φαίνεται να περιγράφεται απο το σχέδιο Μοσχοβισί, αλλά ουδείς ακόμη γνωρίζει πού θα βρεθει η ισορροπία, ώστε και η Αθήνα να μην δεσμευτεί με το μνημονιακό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβερνησης, αλλά και οι εταίροι να μην αφήσουν την κυβερνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει όσα εχει εξαγγείλει.

Ομιλία Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα

Στις 16:00 το απόγευμα συγκαλείται η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει εκεί τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Εγκλωβισμένος ανάμεσα στις προσδοκίες των βουλευτών και της κοινής γνώμης από τη μία αλλά και στις απαιτήσεις των δανειστών από την άλλη, ο Ελληνας πρωθυπουργός κινείται στην κόψη του ξυραφιού.

Στις αλεπάλληλες χθεσινοβραδυνές συσκέψεις άκουσε τις απόψεις των στενών συνεργατών του και το πρώτο κλίμα που εκπέμπεται είναι ότι η ελληνική πλευρά θα αφήσει τα περιθώρια συνεννόησης με τους εταίρους και δεν θα επιδιώξει άμεσα στη ρήξη με τους δανειστές.

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το