Οικονομία

Τι προβλέπει η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση

Οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, ειδικά αυτοί με τα μεσαία εισοδήματα, συγκαταλέγονται σε κάθε περίπτωση στους χαμένους καθώς το επίδομα των 500 ευρώ ανά τέκνο που εισέπρατταν μέχρι σήμερα, έκανε… φτερά.

Οι γονείς με ένα ή δύο παιδιά, και χαμηλά εισοδήματα, θα περιμένουν τον νόμο για να δουν τα καινούργια εισοδηματικά κριτήρια αλλά μάλλον θα βγουν κερδισμένοι καθώς το επίδομα ανά παιδί ανεβαίνει από τα 40 ευρώ που είναι σήμερα το μέγιστο, στα 70 ευρώ το μέγιστο.

Όσο για τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν σήμερα στα 32 νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούν να απολαμβάνουν το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, τα μηνύματα δεν είναι θετικά αν και χθες το βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριζε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Για να μιλάει πάντως ο υπουργός για ενίσχυση των νησιών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μάλλον το ειδικό καθεστώς θα κάνει φτερά.

Όπως είναι πολύ πιθανό ότι θα ενεργοποιηθεί τελικώς και ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα ο οποίος και θα βαρύνει τους πωλητές. Αυτοί που έχουν τουλάχιστον να περιμένουν κάτι, είναι οι εργαζόμενοι στις υπό χρεοκοπία επιχειρήσεις. Εκεί που γνώριζαν ότι ακόμη και να έβγαινε όλη η περιουσία της πτωχευμένης επιχείρησης στη σφυρί δεν θα έπαιρναν απολύτως τίποτα, τώρα θα ξέρουν ότι θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό που αντιστοιχεί στο 275% του κατώτατου μισθού και για χρονικό διάστημα έξι μηνών δηλαδή περίπου 9669 ευρώ.

Στον κατάλογο των ανησυχούντων, είναι προφανώς και οι εργαζόμενοι στις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες που πρόκειται να πουληθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης μίλησε βέβαια για εξασφαλίσεις όσον αφορά στις θέσεις εργασίας ωστόσο μένει να φανεί από τις τελικές διατυπώσει για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσουν αυτές οι διασφαλίσεις.

Είναι μια πρώτη «ακτινογραφία» των επιπτώσεων που έκλεισε χθες το βράδυ σε τεχνικό επίπεδο. Προφανώς, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και γι’ αυτό θα πρέπει να περιμένει κανείς τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν τόσο πριν από τα Χριστούγεννα όσο και πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου προκειμένου να κλείσουν και οριστικά τα 100 και πλέον προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση από χθες το βράδυ η κυβέρνηση «πουλάει» επικοινωνιακά το ταχύτερο κλείσιμο αξιολόγησης που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου (σ.σ γεγονός είναι ότι είναι ένα από τα ταχύτερα κλεισίματα και για τα τρία μνημόνια) υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν και αρκετά «θετικά στοιχεία» για την Ελλάδα.

Ένα από αυτά, όπως εξηγούσε χθες το βράδυ η κυρία Θεανώ Φωτίου, είναι η εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων για τα επιδόματα τέκνων γεγονός που απέφερε ενίσχυση για τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.

Ένα δεύτερο είναι η επαναφορά των εργαζομένων στην πρώτη θέση αυτών που θα αποζημιωθούν από την ρευστοποίηση πτωχευμένων επιχειρήσεων έστω και για ένα συγκεκριμένο ποσό και ένα τρίτο είναι η προστασία των θέσεων εργασίας στις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες που θα πρέπει να πουλήσει η ΔΕΗ. Τα αρνητικά, προς το παρόν παραμένουν «κρυμμένα» στις υπό σύνταξη νομοθετικές διατάξεις.

Η συμφωνία θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Eurogroup ενώ για την κυβέρνηση ξεκινά ο «μαραθώνιος» για τη σύνταξη των νομοθετικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων που θα εξειδικεύσουν τη συμφωνία και θα κλείσουν τα προαπαιτούμενα.

Όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει πριν το Euroworking group που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018 ενώ μετά ξεκινάει η διαδικασία της τέταρτης αξιολόγησης η οποία με βάση τα όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαίου.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το