Αθλητισμός

Θυσίες για το σχολείο και τον πρωταθλητισμό… από τη νεαρή χιονοδρόμο του ΕΟΣ Βόλου Μαρινίτα Καλτσογιάννη

Η πρωταθλήτρια χιονοδρομίας του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου, Μαρία-Νικολέτα (Μαρινίτα) Καλτσογιάννη, πριν από λίγες ημέρες εκπροσώπησε την Ελλάδα στους 3οΧειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, που συνεχίζονται ακόμη στη Λωζάνη της Ελβετίας.
Η νεαρή χιονοδρόμος, μαθήτρια στη Β’ τάξη του 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου, ήταν μία από τους δώδεκα συνολικά αθλητές και αθλήτριες της εθνικής ομάδας, που αγωνίστηκε με τα ελληνικά χρώματα στη διοργάνωση. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων είναι ένας νέος, σχετικά, θεσμός, που λαμβάνουν μέρος οι αυριανοί αστέρες των χειμερινών αθλημάτων. Για πρώτη φορά διεξήχθησαν το 2012 στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, το 2016 φιλοξενήθηκαν στο Λιλεχάμερ της Νορβηγίας, ενώ φέτος γίνονται στη Λωζάνη. Η «αυλαία» της τρίτης κατά σειρά διοργάνωσης άνοιξε στις 9 Ιανουαρίου, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη. Συνολικά έλαβαν μέρος 1.872 αθλητές και αθλήτριες ηλικίας 16-17 ετών από 79 χώρες, που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σε 81 αγωνίσματα από 15 αθλήματα.

Οι Έλληνες χιονοδρόμοι ταξίδεψαν σε δύο γκρουπ στη Λωζάνη. Η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια ήταν μέλος του πρώτου κι έλαβε μέρος σε δύο αγωνίσματα (σλάλομ και γιγαντιαία τεχνική κατάβαση). Η Μαρινίτα Καλτσογιάννη λίγα 24ωρα αφ’ ότου πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής στην Ελλάδα, μίλησε για την παρουσία της επί ελβετικού εδάφους. «Το ταξίδι στη Λωζάνη αποτέλεσε ξεχωριστή εμπειρία. Ήμουν η μόνη αθλήτρια από την Ελλάδα, που μπόρεσε να συμμετέχει στο αλπικό σκι. Ανταγωνίστηκα με τις καλύτερες αθλήτριες του κόσμου στην ηλικία μου και είδα το σκι σε μία παγκόσμια διάσταση», εξομολογήθηκε η 16χρονη σκιέρ του Ε.Ο.Σ. Βόλου, η οποία στο σωματείο της προπονείται υπό τις οδηγίες των Αλέξανδρου Τσακνάκη και Κώστα Παπακρίβου.

Στη συνέχεια η Μαρινίτα Καλτσογιάννη αναφέρθηκε στο κομμάτι της προπόνησης, αφού για να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, περνά μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός Ελλάδας: «Η σεζόν ξεκινά από το καλοκαίρι. Συνήθως από την Ελλάδα πηγαίνουμε στην Αυστρία, στον παγετώνα Χίντερντουξ. Εκεί προπονούμαι εγώ. Τον Αύγουστο του 2018 ταξίδεψα επίσης στη Νέα Ζηλανδία. Τα τελευταία χρόνια γίνεται εκεί μία αποστολή, με το προπονητικό camp να διαρκεί σαράντα ημέρες. Τον Οκτώβριο ταξιδεύω πάλι στην Αυστρία, παράλληλα με τις προπονήσεις που γίνονται για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και έπειτα ξεκινάει η αγωνιστική περίοδος».
Τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι συχνά, με τη νεαρή χιονοδρόμο, η οποία κάνει αγωνιστικό σκι από την ηλικία των έντεκα ετών, να λέει: «Όποιος πιάσει τα όρια και μπει στην εθνική ομάδα, η ομοσπονδία τον στέλνει σε κλιμάκια. Αυτό ξεκινάει από τα 16-17 χρόνια και μετά. Στις μικρότερες κατηγορίες ο αθλητής από μόνος του πρέπει να ανέβει επίπεδο, κάτι που συνεπάγεται, πως οι γονείς επενδύουν στο παιδί».

Όσο για το εάν συνδυάζονται ο πρωταθλητισμός και οι καλές σχολικές επιδόσεις; «Η διεύθυνση του σχολείου μου, προσωπικά με διευκολύνει πάρα πολύ. Δεν έχω παράπονο. Τα διαγωνίσματα που χάνω, τα γράφω άλλες μέρες. Με βοηθάνε οι καθηγητές με τις αναπληρώσεις. Λύνουν κάθε απορία που έχω. Σε γενικές γραμμές, όμως, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ένας νέος σκέφτεται πέρα από τις αθλητικές επιδόσεις και τους καλούς βαθμούς στο σχολείο, αφού υπάρχει και το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης. Πρέπει να αφιερώνεις πολύ χρόνο και στη μελέτη των μαθημάτων, πέρα από την προπόνηση. Με σωστό προγραμματισμό, πάντως, τα καταφέρνεις», κατέληξε η Μαρινίτα Καλτσογιάννη, η οποία την ερχόμενη εβδομάδα θα συμμετάσχει σε αγώνες στη Βουλγαρία, για να διεκδικήσει τα όρια για τη συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων του προσεχούς Μαρτίου στη Νορβηγία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το