Τοπικά

Θύμα απάτης Βολιώτης χρυσοχόος

Νέα απάτη με το σύστημα λεφτά στο λεπτό και θύμα Βολιώτη χρυσοχόο, που θέλοντας να πουλήσει κόσμημα, βρέθηκε τελικά να έχει χάσει και 200 ευρώ… Ο χρυσοχόος ήρθε σε επικοινωνία με ενδιαφερόμενο να αγοράσει κόσμημα αξίας 200 ευρώ και ο τελευταίος του ζήτησε η συναλλαγή να γίνει μέσω τράπεζας με το σύστημα λεφτά στο λεπτό. Η απάτη φέρεται να έγινε προ ημερών και ο χρυσοχόος κατέθεσε ήδη μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου κατά αγνώστων και η τελευταία παράγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, που ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, ο δράστης φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και φέρεται να του είπε, ότι θα του κατέθετε μέσω της υπηρεσίας «Λεφτά στο λεπτό» τα χρήματα για την αγορά κοσμήματος αξίας 200 ευρώ. Στη συνέχεια, για να γίνει πιο πειστικός θα τον καλούσε φιλικό του πρόσωπο, προκειμένου να κανονίσουν τα διαδικαστικά. Παράλληλα του ζήτησε το IBAN του λογαριασμού του, που ο ανυποψίαστος Βολιώτης το έδωσε. Η υπηρεσία «Λεφτά στο λεπτό», βασίζεται στη χρήση ενός ειδικού μυστικού κωδικού μιας χρήσης (Κωδικός Παραλαβής Μετρητών). Μόλις ο πελάτης-αποστολέας καταχωρήσει εντολή για αποστολή χρημάτων, λαμβάνει τον μυστικό κωδικό, τον οποίο γνωστοποιεί στον παραλήπτη. Η αποστολή των χρημάτων γίνεται από οποιοδήποτε ΑΤΜ. Το θύμα αγνοώντας τη συγκεκριμένη διαδικασία προχώρησε σε αυτού του είδους την τραπεζική συναλλαγή. Δυστυχώς όμως, αντί να εισπράξει τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα του έβαζε ο υποψήφιος αγοραστής, έχασε από τον λογαριασμό του 200 ευρώ…

Οι απατεώνες παριστάνουν τους αγοραστές, βασιζόμενοι στην άγνοια των υποψήφιων θυμάτων για το πώς λειτουργεί η τραπεζική υπηρεσία, με αποτέλεσμα, ενώ το θύμα πιστεύει πως πληκτρολογεί το ποσό, που υποτίθεται πως θα λάβει από την αγορά, στην πραγματικότητα δίνει εντολή χρέωσης του δικού του λογαριασμού. Η τραπεζική υπηρεσία «λεφτά στο λεπτό» δημιουργήθηκε προς διευκόλυνση των πελατών της τράπεζας, οι οποίοι για παράδειγμα χρειάζονται άμεσα χρήματα, όμως βρίσκονται στον δρόμο και έχουν ξεχάσει τη χρεωστική τους κάρτα, αλλά πρέπει να κάνουν ανάληψη ή έχουν χάσει το πορτοφόλι και χρειάζονται επειγόντως μετρητά κ.λπ. Ανάληψη των μετρητών μπορεί να κάνει ακόμη και παραλήπτης, που δεν είναι πελάτης της Τράπεζας, αρκεί να διαθέτει τον Κωδικό Ανάληψης Μετρητών, που για λόγους ασφαλείας η Τράπεζα κοινοποιεί μόνο στον αποστολέα των χρημάτων, συνήθως στο κινητό του τηλέφωνο.

Δηλαδή μόνο ο αποστολέας γνωρίζει τον Κωδικό Ανάληψης Μετρητών μίας χρήσης, και έτσι γίνεται το λάθος από τα θύματα, αφού τα ίδια γνωστοποιούν τον κωδικό στον παραλήπτη, που δεν είναι άλλος από τον απατεώνα, ο οποίος εισπράττει απευθείας τα χρήματα, που υποτίθεται ότι έπρεπε να καταθέσει, για την αγορά του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Μόλις συνειδητοποίησε ότι έχασε 200 ευρώ και πως έπεσε θύμα απάτης ήταν δυστυχώς αργά και παρότι κάλεσε ο ίδιος τον απατεώνα, αυτός δεν απάντησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τηλέφωνα με τα οποία επικοινωνούν συνήθως οι απατεώνες με τα θύματά τους, είναι «πακιστανικά», ενώ οι λογαριασμοί στους οποίους μεταφέρουν τα χρήματα που υφαρπάζουν, ανήκουν σε ηλικιωμένους, που δεν έχουν ιδέα τι γίνεται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το