Ελλάδα

Θρίλερ με την πορεία του Oruc Reis: Έφτασε στα 22 μίλια από το Καστελόριζο

Ο πλους του Oruc Reis έχει θέσει σε συναγερμό την Αθήνα και έχει προκαλέσει εντονότατη δυσαρέσκεια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Το τουρκικό ερευνητικό έχει ποντίσει καλώδια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτατη στρατιωτική πηγή στο OPEN, χωρίς ωστόσο να διεξάγει ήδη έρευνες. Το τελευταίο στίγμα του τουρκικού ερευνητικού κατεγράφη πριν από περισσότερο από εννέα ώρες, ενώ γράφεται -ψευδώς- στα στοιχεία ότι ο προορισμός του είναι ο κόλπος της Αττάλειας.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Open Κώστα Αλατζά, το Oruc Reis δεν εκπέμπει σήμα εδώ και αρκετές ώρες και λίγο μετά τις 7μ.μ. βρισκόταν 28 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, ενώ λίγο νωρίτερα είχε φτάσει στο κοντινότερο σημείο από τις ελληνικές ακτές, στα 22 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το τουρκικό ερευνητικό έχει χαράξει μια πορεία βόρεια- βορειοανατολικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις επόμενες ώρες δεν θα αντιστρέψει ξανά την πορεία του.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το πλοίο πλέει με ταχύτητα 8 κόμβων και συνοδεύεται από τουλάχιστον πέντε τουρκικά πολεμικά σκάφη και δύο βοηθητικά. Πάντως, υπάρχει μια θολή εικόνα γύρω από τις δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Ανώτατη στρατιωτική πηγή μιλώντας στο Open, ανέφερε ότι το Oruc Reis έχει ποντίσει καλώδια, χωρίς όμως να φαίνεται ότι κάνει έρευνες, πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στην περιοχή υπάρχουν ελληνικά πλοία υποβρύχια που παρακολουθούν διακριτικά, από την αρχή της εξόδου του Oruc Reis, ενώ ταυτόχρονα σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Oruc Reis από τη Δευτέρα το απόγευμα βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την Τρίτη το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε ενημέρωση από τους αρχηγούς των επιτελείων και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ αργότερα έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πληροφορίες του Open αναφέρουν ότι παραβρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Η σύσκεψη είχε ως σκοπό την αποτίμηση της κατάστασης και τις περαιτέρω ενέργειες που μπορεί να χρειαστεί να κάνει η ελληνική πλευρά. Το μήνυμα της Αθήνας είναι πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί τη στρατιωτική κλιμάκωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Χάικο Μάας : H Τουρκία να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων
Πολύ ενοχλημένη είναι η Γερμανία με την Τουρκία. Άλλωστε με αυτή τη νέα πρόκληση ο Ερντογάν τορπίλισε την πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ για αποκλιμάκωση και διάλογο. Την σφοδρή ενόχληση του Βερολίνου για την κλιμάκωση της Άγκυρας με το Oruc Reis, καταδεικνύουν οι σημερινές δηλώσεις του Χάικο Μάας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παντελή Βαλασόπουλου για το Open.Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εταίρους της στην ΕΕ. Μάλιστα δήλωσε ότι συνειδητά δεν πήγε στην Τουρκία, εξαιτίας των τελευταίων προκλήσεων.

«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», επισήμανε ο Μάας προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο, και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου, γιατί αυτό θα έχει συνέπειες για τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, ενώ δίνεται προθεσμία στην Τουρκία μέχρι τον Δεκέμβριο. Το Βερολίνο πιστεύει ότι η Τουρκία θέλει να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση απέναντι στην Ελλάδα και να θέσει και άλλα ζητήματα πέραν των θαλάσσιων ζωνών.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το