Ελλάδα

Θλιβερή εικόνα: Νεκρή φώκια εντοπίστηκε στη Χαμολιά – Γιατί δεν μπορεί να διενεργηθεί νεκροψία

Σε πολύ προχωρημένη σήψη, γεγονός το οποίο καθιστά αδύνατη τη διενέργεια νεκροψίας προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια του θανάτου της βρίσκεται η φώκια, η οποία εντοπίστηκε από λουόμενους στην παραλία της Χαμολιάς κοντά στη Βραυρώνα Αττικής.

Οπως επισημαίνει στο ethnos.gr ο Οδυσσέας Παξινός, ερευνητής ωκεανογράφος της MΟm, της εταιρίας για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας πρόκειται για μια ενήλικη αρσενική μεσογειακή φώκια και γι΄αυτό το λόγο θεωρείται μάλλον απίθανο ο θάνατός της να προήλθε από τραυματισμό από χτύπημα προπέλας: «Τα ενήλικα αρσενικά είναι πολύ δυνατά και πολύ γρήγορα ζώα. Εχουν εξαιρετική ακοή και δυνατότητα να απομακρυνθούν πολύ γρήγορα σε περίπτωση κινδύνου. Σε αντίθεση με τις θαλάσσιες χελώνες είναι πολύ δύσκολο να τις προλάβεις», τονίζει.

Ο ίδιος αν και σημειώνει ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί απολύτως βέβαιο χωρίς νεκροψία, εκτιμά ότι ο θάνατος της φώκιας ενδεχομένως να προήλθε από προχωρημένη ηλικία ή και ύστερα από μάχη με άλλο αρσενικό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτη τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα νεκροψίας ώστε να δοθούν σαφείς απαντήσεις.

Με μία πρώτη ματιά η φώκια δεν δείχνει χτυπημένη, ενώ πιθανότατα και τα κοψίματα που παρατήρησαν όσοι την πλησίασαν να προκλήθηκαν μετά το θάνατό της καθώς το πτώμα της έμεινε για πολλές μέρες στο νερό.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στις 18 Οκτωβρίου, δηλαδή έξι μέρες πριν, υπήρξε αναφορά για νεκρή φώκια σε κοντινή περιοχή, κοντά στην κατασκήνωση «Μελτέμι», όπως επισημαίνει ο κ. Παξινός. Η συγκεκριμένη φώκια δε φαινόταν να είχε χτυπηθεί ή πυροβοληθεί και στην περίπτωση που δεν είχε περισυλλεγεί – όπως θα έπρεπε – από τον δήμο ή το λιμεναρχείο, θα μπορούσε να είχε παρασυρθεί στη Χαμολιά και να πρόκειται για το ίδιο ζώο.

Εφόσον ισχύει, πάντως, κάτι τέτοιο, μένει να απαντηθεί για ποιο λόγο δεν είχε μαζευτεί η νεκρή φώκια καθώς η παραμονή της στο σημείο αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ήδη στην περιοχή υπάρχει έντονη δυσοσμία.

Πηγή: ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το