Θ Plus

H Mahsa Amini «μπήκε» στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης μέσα από μια ασυνήθιστη διαμαρτυρία

Σε μια διαφορετική διαμαρτυρία προχώρησε ομάδα Ιρανών καλλιτεχνών για τη δολοφονία της 22χρονης Mahsa Amini από την «αστυνομία της ηθικής», τη γυναικεία καταπίεση από το ισλαμικό κράτος της χώρας τους αλλά και την αδράνεια των δυτικών μουσείων απέναντι στην παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Οι επισκέπτες του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης ήρθαν πρόσφατα αντιμέτωποι με μια έκπληξη, όταν είδαν μια περφόρμανς όπου οι Ιρανοί δημιουργοί ανάρτησαν, από το κεντρικό αίθριο, πανό που εκτείνονται καθ’ ύψος. Παρουσιάζουν την εικόνα της Amini και τις λέξεις «γυναίκες, ζωή, ελευθερία».

Η δημιουργός Shirin Neshat, που μοιράστηκε βίντεο και φωτογραφίες από την ειρηνική αυτή διαμαρτυρία, έγραψε: «Σήμερα η Masha [sic] Amini έκανε την εμφάνισή της στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ! Περήφανη για τις λίγες, θαρραλέες Ιρανές καλλιτέχνιδες που προχώρησαν σήμερα στη διαδήλωση-έκπληξη, αυτές είναι η συνείδηση του κοιμισμένου κόσμου της τέχνης που δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις Ιρανές γυναίκες που παλεύουν για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία».

Ένα άλλο σχόλιο προέρχεται από τον κριτικό τέχνης Jerry Saltz, ο οποίος επίσης μοιράστηκε την ανάρτηση, γράφοντας: «Μερικές δυνατές, γενναίες Ιρανές γυναίκες αποκάλυψαν σήμερα αυτά τα banner για την Mahsa Amini στο Guggenheim. Και το πλήθος ξέσπασε σε αυθόρμητο χειροκρότημα.

»Το Ιράν, όπως και οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, αυτή τη στιγμή, σε ολόκληρο τον κόσμο, μεγαλώνουν παιδιά που απεχθάνονται την καταστολή και τις αξίες της κυβέρνησής τους. Ο κόσμος τους πεθαίνει. Αλλά η δεξιά πτέρυγα σε όλο τον πλανήτη δίνει την τελευταία της παράσταση. Η δύναμη είναι με το μέρος της, το δίκιο με το δικό μας μέρος».

Δείτε την ανάρτηση:

Πηγή: marieclaire.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το