Πολιτισμός

Θησαυρός με χιλιάδες μινιατούρες από τον Ηλία Καλκάνη

 

Ένας συνταξιούχος οδοντίατρος κρύβει έναν ανεκτίμητο θησαυρό με χιλιάδες αυτοκίνητα μινιατούρες, αλλά και στατικά μοντέλα, κυρίως στρατιωτικά οχήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κ. Ηλίας Καλκάνης μίλησε για την τεράστια συλλογή που έχει δημιουργήσει και περιλαμβάνει αμέτρητα πιστά αντίγραφα μοντέλων, τα οποία κυκλοφόρησαν με επιτυχία στο παρελθόν, αλλά μέχρι σήμερα εξακολουθούν να γοητεύουν.
«Όλα είναι κομμάτι της ψυχής μου. Τα λατρεύω», παραδέχθηκε με χαμόγελο, ο 72χρονος συλλέκτης, ο οποίος ζει στον Βόλο από τα Χριστούγεννα του 1983. «Εκείνη τη χρονιά αποφάσισα να μεταφέρω στον Βόλο το οδοντιατρείο, που διατηρούσα στη Θεσσαλονίκη», θυμήθηκε ο κ. Καλκάνης, ο οποίος ξεκίνησε την Οδοντιατρική στην πρώην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά ολοκλήρωσε ως πολίτης τις σπουδές του πάνω στη συγκεκριμένη επιστήμη.
«Από παλιά λάτρευα τους τέσσερις τροχούς. Ο πατέρας μου ήταν αξιωματικός στο Σώμα Εφοδιασμού Μεταφορών και από πολύ μικρός βρέθηκα στο τιμόνι. Πριν ακόμη πάω στην πρώτη τάξη του Δημοτικού, είχα οδηγήσει για πρώτη φορά GMC, τα φορτηγά που χρησιμοποιούσε ο στρατός πριν τα αντικαταστήσει με τα REO. Έτσι το 1968, όταν η συχωρεμένη η γυναίκα μου, μού έκανε δώρο τρία αυτοκινητάκια, μία Dodge, ένα Mini Cooper κι ένα Ford Capri, το πάθος αναζωπυρώθηκε. Δεν υπάρχει μοντέλo της Gorky, της Majorette και της Matchbox, που να μην το έχω. Ειδικά της τελευταίας εταιρείας, τα πιο παλιά αυτοκινητάκια που έχω στην κατοχή μου, χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940», σημείωσε ο κ. Καλκάνης.


Ο συνταξιούχος (από το 2011) οδοντίατρος δεν έχει πάψει στιγμή να εμπλουτίζει τη συλλογή του, αγοράζοντας μινιατούρες από Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ από το 1973 άρχισε να ασχολείται και με τον μοντελισμό. Πολλά από τα αυτοκίνητα στη συλλογή του Ηλία Καλκάνη είναι συνδεδεμένα με τον κινηματογράφο. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα έχει να κάνει με τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, αφού ο πιο διάσημος πράκτορας της μεγάλης οθόνης οδήγησε εμβληματικά αυτοκίνητα στις περισσότερες ταινίες του και τα οποία δεν λείπουν από τις προθήκες του συλλέκτη. «Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα. Μέχρι την Αλεξανδρούπολη έφτασα κάποτε. Στη Θεσσαλονίκη πάλι θυμάμαι ένα βιβλιοπωλείο, τέρμα Βενιζέλου, στο οποίο ο ιδιοκτήτης του δεν μου τα έδινε όλα μαζί, αλλά δυο-δυο, τρία-τρία. Στο τέλος βέβαια τα πήρα όλα. Αρκετά μοντέλα έφερα και από τη Γερμανία, όπου βρέθηκα δύο φορές για επαγγελματικούς λόγους. Μάλιστα εκεί, επειδή είχα αγοράσει ένα Volvo 264 για τις μετακινήσεις μου, το πρώτο πράγμα που έκανα, ήταν να προμηθευτώ και το αντίστοιχο μοντέλο υπό κλίμακα. Τα τωρινά αυτοκινητάκια, πάντως, δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα που κυκλοφορούσαν στο παρελθόν».
Εξίσου περίοπτη θέση κατέχουν και τα πλαστικά μοντέλα στρατιωτικών οχημάτων σε διάφορες κλίμακες. «Τα περισσότερα είναι από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ έχω και ορισμένα νεότερα. Άρματα μάχης και οχήματα πάσης φύσης ως επί το πλείστον», είπε ο κ. Καλκάνης, ο οποίος κάθε φορά που κατεβαίνει στο εργαστήρι του, αφιερώνει πολλές ώρες, για να κατασκευάσει τα μοντέλα που έχει, επιστρατεύοντας υπομονή, ταλέντο, αλλά πρωτίστως φαντασία…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το