Τοπικά

Θετική εισήγηση στη μελέτη για το εργοστάσιο SRF στον Βόλο – Κατατίθεται προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Θα συνεδριάσει την Τρίτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για να εγκρίνει την θετική υπηρεσιακή εισήγηση για τη δημιουργία εργοστασίου στον Βόλο παραγωγής απορριμμάτων που θα προορίζονται για καύση σε τσιμεντοβιομηχανίες.

Η εισήγηση ωστόσο καταγράφει τη μελέτη δημιουργίας του εργοστασίου για την «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου στη θέση «Κάκκαβος» Αισωνίας, και ζητεί να ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις, αξιολογήσεις και προτάσεις αντιμετώπισης δυνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος η μελέτη του έργου που τίθεται προς έγκριση περιβαλλοντικής αδειοδότησης «δεν λαμβάνει πλήρως υπόψη την ιεράρχηση των επιλογών για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Επίσης, σχετικά με την παραγωγή βιοαερίου δεν συνυπολογίζεται το γεγονός ότι υφίσταται ήδη μονάδα εντός της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ, η οποία παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από την καύση βιοαερίου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες προτείνουν να εξεταστεί η λύση της χρήσης του SRF για παραγωγή ενέργειας ή / και θερμότητας προς όφελος του ίδιου του Δήμου. Ομοίως και το παραγόμενο compost σε οποιαδήποτε από τις εξεταζόμενες εναλλακτικές θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Βόλου, αντί να πωλείται, οπότε και οι απαιτήσεις για την ποιότητά του δεν θα είναι οι ίδιες. Σε κάθε περίπτωση, δεν αναφέρονται στη μελέτη οι προδιαγραφές του παραγόμενου compost σε σχέση με τον νόμο».

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των νέων μονάδων και τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε χώρο ΧΥΤΥ, ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί από τον Δήμο η αύξηση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ/Υ μετά την έναρξη λειτουργίας των μονάδων, είτε σε έτη είτε σε ποσοστό σε σχέση με τα εναπομείναντα έτη. Με βάση την ανάλυση της μελέτης που έχει υποβληθεί φαίνεται ότι ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ/Υ τελειώνει.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν η εισροή στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων θα είναι από τον πράσινο κάδο μετά τη εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή (η οποία θα έπρεπε να εφαρμόζεται ήδη και όχι από τον πράσινο κάδο στην υφιστάμενη κατάσταση. Η ανάλυση που παρουσιάζεται στη μελέτη γίνεται με βάση την πρόβλεψη του περιφερειακού σχεδίου Θεσσαλίας ως προς τις ποσότητες εισερχόμενων απορριμμάτων.

Θα πρέπει να προσδιοριστεί εάν κατά την έναρξη λειτουργίας της ο ΧΥΤΥ θα λειτουργήσει σε συγκεκριμένο – οριοθετημένο τμήμα του γηπέδου του ΧΥΤΑ με τις υπάρχουσες υποδομές, κάτι το οποίο η υπηρεσία περιβάλλοντος ως ορθότερο τεχνικά, ή απλώς θα συνεχίσει η διάθεση των υπολειμμάτων εκεί που θα έχει σταματήσει η διάθεση των απορριμμάτων.

Μετά την τελική μελέτη των μονάδων επεξεργασίας και αφού συγκεκριμενοποιηθούν τα χαρακτηριστικά τους, να γίνει η ανάλογη τροποποίηση της ΑΕΠΟ, αν απαιτείται.

Πρέπει να προστεθούν στη μελέτη του Δήμου κωδικοί αποβλήτων ως προς τα προϊόντα που θα προκύψουν από τις νέες μονάδες.

Οι υπολογισμοί για τη διαστασιολόγηση των επί μέρους χώρων των νέων εγκαταστάσεων πρέπει να γίνουν με αυξημένους συντελεστές ασφαλείας, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης των εισερχόμενων αστικών αποβλήτων ή των παραγόμενων προϊόντων εκτός των προβλεπόμενων χώρων, τα οποία θα οδηγήσουν σε μείωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και των ποσοστών ανακύκλωσης και ανάκτησης. Επίσης, με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί και ο κίνδυνος εξάπλωσης μιας πιθανής πυρκαγιάς.

Η μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων θα έχει ως στόχο την παραγωγή δευτερογενούς στερεού καυσίμου, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί ενεργειακά σε βιομηχανικές μονάδες, με «Εθελοντικές συμφωνίες με φορείς της βιομηχανίας για την απορρόφηση δευτερογενών υλικών και καυσίμων».

Η μονάδα επεξεργασίας οργανικού κλάσματος απορριμμάτων προερχόμενα από την εφαρμογή συστήματος Διαλογής στην Πηγή βιοαποβλήτων  θα έχει ως στόχο την παραγωγή compost υψηλής ποιότητας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το